29 Απρ 2014

Φύλλα κερήθρας

  Καλησπέρα σας φίλες και φίλοι! Πρόσφατα αγόρασα λίγα φύλλα κερήθρας από τοπικό μαγαζί.Αυτά τα φύλλα μια εβδομάδα αργότερα,τα πέρασα στα πλαίσια και προς έκπληξη μου είδα πόσο έντονο χρώμα έχουν αλλά και μεγάλο μέγεθος που καλύπτει όλο το πλαίσιο!Η πρώτη έκπληξη λοιπόν ήταν αυτή!
  Στην συνέχεια αφού τοποθέτησα μερικά φύλλα στα μελίσσια για να χτιστούν,διαπίστωσα πως σε πολύ σύντομο χρόνο,χωρίς καμία βοήθεια(σιρόπι) αλλά και με άστατο καιρό έξω!
  Διαφήμηση δεν μου αρέσει να κάνω(αν και θα μπορούσα να κάνω για πολλούς),θα πω πως η αγορά έγινε με κόστος 0.75Ε/φύλλο κερήθρας και η μάρκα ήταν Χουχούτα!Με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω φωτογραφίες!

Ενημέρωση 9/5 

 Προσθήκη φωτογραφιών από τις κερήθρες.Το φύλλο μόνο του και σε πλαίσιο




26 Απρ 2014

Χτισμένες κηρήθρες

  Κατά καιρούς διαβάζω ή ακούω μελισσοκόμους -κυρίως νέους- να ψάχνουν έτοιμες-χτισμένες κερήθρες για να αγοράσουν είτε από μαγαζιά είτε από παλιότερους μελισσοκόμους. Η αλήθεια είναι ότι, η ύπαρξη έτοιμων χτισμένων κηρηθρών,θα δώσει άλλον αέρα στα μελίσσια προς ανάπτυξη,καθώς θα τα παρέχει έτοιμο μέρος για αποθήκευση μελιού και χώρο στη βασίλισσα για να γεννήσει.
  Μπορεί όμως αυτό να είναι καλό για τον μελισσοκόμο που θα κάνει την αντίστοιχη αγορά?
Ποια θα είναι η αξία-τιμή του πλαισίου με την χτισμένη κηρήθρα?Μια πιθανή αγορο-πωλησία μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμη για αμφότερες τις πλευρές???
  Πριν απαντήσω στις παραπάνω ερωτήσεις,θα φανερώσω τη θέση μου ως προς αυτό το θέμα. Είμαι κάθετα αντίθετος στην αγορά έτοιμων κηρηθρών!Οι λόγοι? Θα φανούν παρακάτω....
  Κατ' αρχήν δεν είναι καλό για τον μελισσοκόμο που θα προβεί σε τέτοια αγορά καθώς του είναι άγνωστο στην ουσία τι  μπορεί "κουβαλάει" η εν' λόγω κερήθρα. Μπορεί να έχει πάνω ένα σωρό φάρμακα ή ακόμα και ασθένειες. Σε μια τέτοια περίπτωση ο μελισσοκόμος αντί να δεί τα μελίσσια του να αναπτύσσονται,θα τα δει να χάνονται και να αρρωσταίνουν πράγμα που δεν το θέλει κανείς!
  Ποια μπορεί να είναι η τιμή??Θα τιμολογηθεί στη πώληση ως κερί/κιλό?Τα χτισμένα πλαίσια αποτελούν κεφάλαιο για όλους τους μελισσοκόμους,μικρούς και μεγάλους.Επάρκεια κερηθρών δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ!Πάντα θα χρειάζονται από ένα μελισσοκόμο.
  Η έλλειψη χτισμένων πλαισίων είναι ένα εμπόδιο στη αρχή της "καριέρας" του κάθε μελισσοκόμου.Όπως είπαμε είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να το διαχειριστεί σωστά ο μελισσοκόμος για να μην βγαίνει χαμένος.Η μόνη περίπτωση που μπορεί κάποιος να πάρει έτοιμα χτισμένα,είναι από κάποιον καλό φίλο αλλά και πάλι το παίζει κορώνα-γράμματα.

Βροχή, βροχή,βροχή..

  Το τελευταίο διάστημα συνέχεια βρέχει!Με αποτέλεσμα να έχει κλειστά τα μελίσσια για αρκετές ώρες της ημέρας.Αυτό σημαίνει ότι δεν δουλεύουν αλλά καταναλώνουν το ήδη αποθηκευμένο μέλι!
Επίσης είναι μια αιτία σμηνουργίας!Ήδη το ένα μου μελίσσι έχει εκδηλώσει διάθεση για σμηνουργία δημιουργώντας βασιλικά κελιά-καλά πεσμένα με βασ. πολτό- ενώ υπάρχει χώρος για αποθήκευση τροφών και γόνου! Ξεκίνησε η χρονιά με ένα Φεβρουάριο-Μάρτιο να σου δίνει την εντύπωση ότι θα σμηνουργούν τα μελίσσια από τις δυνατές ανθοφορίες!
  Το καλό-κακό(ταυτόχρονα) με αυτό το μελίσσι,είναι ότι το προόριζα ως δότη για βασιλοτροφία,οπότε απορρίπτεται επειδή εμφανίζει τάσεις σμηνουργίας. Σε αντίθεση με ένα άλλο μελίσσι που δεν έχει εκδηλώσει ακόμα τάση για σμηνουργία,οπότε και θα γίνει ο δότης. Έχει περίπου 1-1.5 βδομάδα ,που κάθε 3-4 μέρες χαλάω βασ. κελιά!
  Ο κακός καιρός, βροχή αλλά και κρύο μέσα στη μεγάλη βδομάδα-υπενθυμίζω ότι στα βουνά έριξε φρέσκο χιόνι!-με φρέναρε για τη βασιλοτροφία που ήθελα να ξεκινήσω.
  Πρόλαβα,βέβαια να κόψω μια παραφυάδα,αλλά αν συνεχίσει έτσι ο καιρός,αναρωτιέμαι πια θα είναι η κατάληξη της προσεχώς εκκολαπτόμενης βασίλισσας....

22 Απρ 2014

Κόψιμο παραφυάδας

  Πριν από λίγες μέρες έκοψα την πρώτη μου παραφυάδα!Δημιούργησα ένα μελίσσι δυναμικότητας 3 πλαισίων με δότες 3 διαφορετικές κυψέλες!Πιο κάτω θα εξηγήσω τι ακριβώς έκανα.Η έλλειψη υλικού αλλά και χρόνου με φρέναρε λίγο,που θα μπορούσα να στηρίξω πιο καλά το μελισσοκομείο μου.
  Ας εξηγήσω τι έκανα: πήρα μια άδεια κυψέλη,από το 1ο μελίσσι πήρα ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο και τον πληθυσμό του.Ψέκασα τις μέλισσες με διάλυμα τσίπουρου με γλυκάνισο για να έχει οσμή και το τοποθέτησα στη κυψέλη. Προχώρησα στην επόμενη κυψέλη,όπου πήρα ένα πλαίσιο με σφραγισμένο αλλά και αρκετό ασφράγιστο γόνο και φυσικά τον πληθυσμό του που ψεκάστηκε ομοίως. Από την 3η κυψέλη πήρα ένα πλαίσιο με μέλι και γύρη και τον πληθυσμό του.Έτσι δημιούργησα μια καινούργια κυψέλη δυναμικότητας τριών πλαισίων,χωρίς ωστόσο να αποδυναμώσω τους δότες!Οι κυψέλες δότες έφτασαν πάλι σε σημείο να είναι έτοιμα για δημιουργία και άλλης παραφυάδας και υποθέτω πως μέσα σε ένα μήνα το πολύ θα δώσουν και άλλες παραφυάδες.Βέβαια είμαι σίγουρος ότι η μέθοδος αυτή με το ψέκασμα δεν θα πιάσει γιατί ο μελισσοκόμος δεν δοκίμασε πιο πριν το τσίπουρο!χαχαχα!
  Μετά απο 2-3 μέρες είχα σχηματίσει ήδη κάποια β.κελιά, χάλασα τα κακοσχηματισμένα αλλά και όσα ήταν σφραγισμένα!Και αυτό γιατί,όταν χαλάμε τα σφραγισμένα,τα ασφράγιστα περιποιούνται πιο πολύ!
  Απλή και εύκολη μέθοδος για το κόψιμο παραφυάδων.Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι,ο καθένας διαλέγει αυτή που του ταιριάζει πιο πολύ σε αυτόν αλλά και στα μελίσσια του.Το σημαντικό αυτής της μεθόδου,είναι το ψέκασμα του πληθυσμού και η ύπαρξη ενός πλαισίου με ασφράγιστο γόνο για την δημιουργία βασίλισσας(εκτός και αν δοθεί έτοιμη βασίλισσα).








ΥΓ.  Η δημιουργία βασίλισσας είναι ένα σημαντικό θέμα.Ένα μικρό μελίσσι της τάξεως των 3 πλαισίων,δεν μπορεί να δημιουργήσει μια βασίλισσα καλής ποιότητας.Το κόψιμο παραφυάδας με αυτόν τον τρόπο,προϋποθέτει την εισαγωγή έτοιμου κελιού από βασιλοτροφία ή από κελιά που υπάρχουν στα πλαίσια που πήραμε από τα μητρικά μελίσσια-δότες,ώστε ο πολύς πληθυσμός να θρέψει ένα κελί σωστά και καλά.Ο δε τρόπος,εισαγωγής έτοιμης βασίλισσας,είναι ο καλύτερος τρόπος,αφού το μελίσσι θα είναι έτοιμο βασιλευόμενο και σε λίγες μέρες θα υπάρξουν οι πρώτες γέννες.

21 Απρ 2014

1 χρόνο μελισσοκόμος!

  20 Απριλίου 2013 έγινε η πρώτη επαφή με τα αγαπημένα και αξιόλογα αυτά πλάσματα! 20 Απριλίου 2014,ένα χρόνο μετά με κάποιες εμπειρίες,με περισσότερη γνώση αλλά με την ίδια αγάπη και τον ίδιο ενθουσιασμό,λες και τα βλέπω πρώτη φορά!Η πρώτη επέτειος έπεσε μέσα στο Πάσχα,με το σούβλισμα και όλα τα σχετικά. Χρόνια πολλά και χριστός ανέστη λοιπόν!
  Ξεκίνησα με απειρία,αφού τότε έβλεπα από κοντά ένα μελίσσι, και μάλιστα ο πρώτος χειρισμός ήταν η μετάγγιση ενός πιασμένου αφεσμού στη δικιά μου κυψέλη,με σκοπό να επιστραφεί η κυψέλη στον φίλο που μου χάρισε λίγα από τα μελίσσια του,αφού την είχε και αυτός ανάγκη.
  Σχετικά γρήγορα απέκτησα και την ανάλογη οικειότητα,χωρίς φόβο αλλά με σεβασμό.Μέσα σε αυτό το χρόνο ξεκίνησα να βλέπω και τις ανθοφορίες της περιοχής,προχωρούσα καθημερινώς σε απόκτηση γνώσης μέσω βιβλίων και διαδικτύου και φυσικά όσο μπορούσα στη πράξη από τα μελίσσια μου.Λίγο πριν συμπληρώσω το χρόνο,έκοψα και την πρώτη μου παραφυάδα και η επόμενη προγραμματισμένη ενέργεια,αν βοηθήσει και ο καιρός,να είναι η βασιλοτροφία!
  Η συμβουλή μου προς τους νέους μελισσοκόμους είναι: επιχειρήστε το μόνο αν το αγαπάτε και αν γνωρίζεται τι ζητάει και τι δίνει ένα μελισσοκομείο.

8 Απρ 2014

Μελισσοκομικό εργαλείο: Βασιλικό διάφραγμα

  Το βασιλικό διάφραγμα είναι ένα απαραίτητο μελισσοκομικό εργαλείο που κρατάει τη βασίλισσα σε ένα μέρος της κυψέλης ή σε έναν όροφο.Η βασίλισσα λόγω μεγέθους δεν χωράει να περάσει από τα κενά και έτσι παραμένει στον ιδιαίτερο χώρο που δημιουργεί η χρήση του διαφράγματος,επιτρέπει όμως την διέλευση των εργατριών μελισσών.
  Υπάρχουν διάφοροι τύποι βασ. διαφράγματος  και με διάφορα υλικά κατασκευασμένο όπως το πλαστικό και το σίδερο. Οι 2 κύριοι τύποι είναι :
  • το κάθετο διάφραγμα,που περιορίζει τη βασίλισσα σε μια μεριά της κυψέλης,δηλαδή σε λίγα πλαίσια
  • και το οριζόντιο διάφραγμα, που τοποθετείται ανάμεσα σε ορόφους και περιορίζει τη βασίλισσα στον όροφο που βρίσκεται αφού τοποθετηθεί το διάφραγμα(κυρίως στο κάτω όροφο ή αλλιώς γονοθάλαμο).
Υπάρχουν και άλλα βασ. διαφράγματα που ανήκουν όμως στις 2 προαναφερόμενες κατηγορίες. Μερικά γνωστά είναι το οριζόντιο διάφραγμα snelcrov και το κάθετο πλαισιο-διάφραγμα.

  Ο λόγος που χρησιμοποιείται το διάφραγμα,είναι καθαρά θέμα μελισσοκόμου. Αυτός,που γνωρίζει τις συνθήκες του μελισσιού του και έχει όλες τις πληροφορίες,θα διαλέξει το πότε και το πόσο θα χρησιμοποιηθεί το διάφραγμα στην κυψέλη.
  Πιο κάτω αναφέρω μερικούς λόγους που χρησιμοποιείται το διάφραγμα:
  • καταστολή σμηνουργίας-μέθοδος ντεμάρη  http://beeprerss.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8743.html
  • συλλογή μελιού χωρίς την παρεμπόδιση με τη παρουσία γόνου.Κρατείται δηλαδή η βασίλισσα και ο γόνος στον γονοθάλαμο και στον όροφο υπάρχει μόνο μέλι.
  • χειρισμοί με 2 βασίλισσες σε μια κυψέλη
ΠΡΟΣΟΧΗ: η παραμονή του διαφράγματος στη κυψέλη για μεγάλο χρονικό περιθώριο μειώνει την απόδοση του μελισσιού και τη αύξηση του.Για αυτό και παραμένει μόνο όσο χρειαστεί,και αφού μας εξυπηρετήσει για τον λόγο που το θέλουμε,αφαιρείται!
  Ως προϊόν που χρησιμοποιείται στη κυψέλη,απαιτεί και τον κατάλληλο καθαρισμό-απολύμανση μετά την χρήση του.
  Όπως είπαμε,η άσκοπη χρήση του δεν ενδείκνυται,ειδικά σε περιόδους ανάπτυξης του μελισσιού.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να λείπει από την εργαλειοθήκη του μελισσοκόμου.

6 Απρ 2014

Ήρθε η άνοιξη!

  Είχα καιρό να γράψω για τα νέα,αφού ήρθε η άνοιξη και οι αγροτικές ασχολίες με κρατάνε μακριά από τον υπολογιστή και το πατρικό σπίτι.
Ουπς δεν εννοώ τα χιονισμένα βουνά αλλά τον ανθισμένο κάμπο.

  Όπως έλεγα,εγκαταστάθηκα στο χωριό,αφού τα δέντρα,ακτινίδια και ροδάκινα, πλέον έχουν αυξημένες απαιτήσεις και απαιτούν αρκετό χρόνο και δουλειά για να γίνουν ή να παραμείνουν παραγωγικά. Σε αυτή τη δουλειά θα βάλουν και το χεράκι τους οι αγαπημένες μελισσούλες,που έχουν αναλάβει τον σημαντικό ρόλο του επικονιαστή!
  Ας πάμε όμως στα μελισσοκομικά μας θέματα....βαδίζουμε στο δεύτερο μήνα της άνοιξης και αυτό συνεπάγεται ότι ο μελισσοκόμος πλέον αρχίζει να δραστηριοποιείται!Ετοιμάζει τα μελίσσια για τις μεγάλες ανθοφορίες. Τροφοδοτεί διεγερτικά για να αυξηθεί ο γόνος,δίνει χώρο στη βασίλισσα για να γεννήσει,με κενά πλαίσια ή ακόμα και πατώματα.Και τέλος ετοιμάζεται για  τις σμηνουργίες  http://beeprerss.blogspot.gr/2013/07/blog-post_7938.html και  την καταστολή της http://beeprerss.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8743.html . Οπότε αφήνουμε τις καρέκλες 
αφήνουμε λέμε....

 και πιάνουμε το ξέστρο στο χέρι!

  Από χθεσινή επιθεώρηση είδα αυτό
 εικόνα που πραγματικά μου είχε λείψει! Γόνος κέντημα,με τα κενά να είναι συμπληρωμένα με γύρες και μέλια!Βέβαια η συγκεκριμένη βασίλισσα θα πάει για αλλαγή μέσα στο μήνα καθώς βαδίζει στο 2ο χρόνο ζωής της,καθώς αν την αφήσω για του χρόνου,πιθανόν να είναι εξασθενημένη από την μεγάλη ηλικία και τους πολλούς γόνους που περιμένω(ή θα περίμενα) από αυτή για τη χρονιά και έτσι μέσα στο μήνα(πιθανόν) να προχωρήσω σε βασιλοτροφία.
  Όπως βλέπετε έχω κάνει ένα μικρό σχεδιασμό για τους χειρισμούς μου,βέβαια περιμένω και τον σύμμαχο μας,τον καιρό!Κάντε τους σχεδιασμούς σας και μην αφήνετε τίποτα στα κουτουρού!
Και....μιας και ήρθε η άνοιξη μην ξεχνάμε και τους μεγάλους μας φίλους που δείχνουν ιδιαίτερη "αγάπη" στις κυψέλες μας..

 οπότε προσοχή όσοι μεταφέρεται τα μελίσσια σε περιοχή της επικρατείας της!

  Καλή δουλειά σε όλους,με πολλά μέλια και προσοχή στις σμηνουργίες!