30 Αυγ 2014

Χειρισμοί για ξεχειμώνιασμα

   Το τελευταίο καιρό βρέθηκα σε συζητήσεις με μελισσοκόμους σχετικές με το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών.Υπήρχαν και υπάρχουν άτομα,που δεν ξέρουν ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες που πρέπει να ξεχειμωνιάσει ένα μελίσσι και δεν ξέρουν και ποιοι είναι οι κατάλληλοι χειρισμοί για ένα επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα.
  Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.Όταν θέλουμε να διαβάσουμε ένα κείμενο,πρώτα μαθαίνουμε τα γράμματα και την ανάγνωση και μετά διαβάζουμε.Το μελίσσι, όταν ξεκεινάνε τα χειμωνιάτικα κρύα μειώνει το γόνο του,και φτιάχνει μια μπάλα,τη λεγόμενη μελισσόσφαιρα. Ένα μελίσσι δεν έχει ανάγκη από το κρύο!Όσο  και αν είναι αυτό!Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη τροφών και η ύπαρξη υγρασίας! Αυτά τα 2 τα λέω και τα τονίζω!Είναι πολύ σημαντικά!
  Ένα μελίσσι χωρίς τροφές(μέλι ή ζυμάρι),δεν μπορεί να τραφεί και άρα να παράγει θερμοκρασία.Το μελίσσι καταναλώνοντας τροφές είναι σε θέση να παράγει μεγαλύτερη θερμοκρασία.Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή,αναγκαστικά καταναλώνει περισσότερες τροφές για να θερμανθεί.
  Η ύπαρξη υγρασίας μέσα στην κυψέλη,ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις ασθένειες των ενήλικων μελισσών(νοζεμίαση κτλ) και των ασθενειών του γόνου.Πρέπει σε κάθε περίπτωση να βρίσκουμε τρόπους καταπολέμησης της υγρασίας,είτε δίνοντας κλίση της κυψέλης προς τα εμπρός,είτε επιλέγοντας ανοιχτούς-διάτρητους πάτους.Επίσης όλες οι θύρες αερισμού πρέπει να είναι καθαρές από πρόπολη,ώστε μέσω του αερισμού να φεύγει η υγρασία.
  Αυτά τα 2 είναι σημαντικά βάλτε πολλά αστεράκια και κρατάτε πάντα μέσα στο μυαλό σας.Παρακάτω θα απαριθμήσω όλες τις ενέργειες για επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα.
  1. Σφίγγουμε όλα τα μελίσσια,ώστε οι πληθυσμοί να πατάνε πολύ καλά τα πλαίσια.Μην φοβάστε να σφίγγετε!Το μελίσσι με πληθυσμό που πατάει καλά το πλαίσιο λειτουργεί πάντα καλύτερα.
  2. Εκεί που το μελίσσι κάνει μπάλα-μελισσόσφαιρα,φροντίζουμε να τοποθετούμε τα πλαίσια με μέλι.ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: αν βάλουμε πλαίσια με μέλι έξω από τη μελισσόσφαιρα,τότε το μελίσσι δεν μπορεί να καταναλώσει αυτό το μέλι γιατί δεν σπάει την μπάλα,ειδικά τις κρύες μέρες.
  3. Αν το μελίσσι είναι σφιχτό 10άρι δεν κάνουμε την ενέργεια Νο3. αν όμως δεν είναι τότε στο τελευταίο πλαίσιο που πατάει ο πληθυσμός βάζουμε ένα φύλλο φελιζόλ(μπλε) για να κρατάει μόνωση.
  4. Το Νο4 έχει σχέση με το Νο3. Αν έχουμε τις κυψέλες κοντά μεταξύ τους,τότε βάζουμε τις κυψέλες ανα ζευγάρι,ώστε να έχουν μια κοινή πλευρά που να μην τις χτυπάει ο κρύος αέρας.Αν όχι τότε μπορούμε στο Νο3 να βάλουμε τα πλαίσια στο κέντρο και εκατέρωθεν του από ένα κομμάτι φελιζόλ.
  5. Τοποθετούμε μια δίκυκλη βανίλια,εκτός και αν είμαστε πολύ σίγουροι ότι το μελίσσι πατάει πάνω σε πολλά μέλια
  6. Τοποθετούμε κηρόπανο!Το κηρόπανο πρέπει να αφήνει κενά από όλες τις πλευρές ώστε να περνάει λίγος αέρας
   Μερικές παρατηρήσεις:
  Τα διώροφα μελίσσια που είναι για παράδειγμα 15 πλαίσια,τότε τα σφίγγουμε να γίνουν 10άρια ώστε το κενό των πλαισίων να μην δημιουργεί απώλειες,γιατί ο ζεστός αέρας πάει προς τα πάνω.Μην κλείνετε καμιά θυρίδα αερισμού,διότι έτσι δεν αερίζεται επαρκώς το μελίσσι και δημιουργεί συνθήκες υγρασίας.Μην κάνετε επιθεώρηση όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 15 βαθμούς.Με χαμηλές θερμοκρασίες ανοίγουμε γρήγορα μόνο να δούμε αν υπάρχει βανίλια και κλείνουμε γρήγορα.Μελίσσι από 3 πλαίσια πληθυσμό και πάνω,είναι ικανό να περάσει τον χειμώνα,αρκεί να τηρήσετε όλες τις κινήσεις με ευλάβεια! Διαφορετικά η συννένοση είναι κάτι που θα σας απαλλάξει από όποια φοβία έχετε και σίγουρα θα σας απαλλάξει από ένα πιθανό αντιπαραγωγικό μελίσσι. Χτυπήστε το βαρρόα όταν δεν θα υπάρχει γόνος.Η απαλλαγή αυτού του φορτίου είναι σημαντική.Το ξαναλέω και το ξανατονίζω!!!!!ΠΡΟΣΟΧΗ στην υγρασία και την έλλειψη τροφών!Αυτά τα 2 σκοτώνουν τις μέλισσες και όχι το κρύο!Στο μέτρο αποφυγής υγρασίας θεωρώ δεδομένο και την αποφυγή τροφοδοσίας των μελισσών με σιρόπι.

  Το ξεχειμώνιασμα δεν είναι δύσκολη υπόθεση.Είναι οι τελευταίες εργασίες που κάνει ο μελισσοκόμος,πριν να διακόψει τη σχετική επαφή με τα μελίσσια για το χειμώνα.Τα λάθος φάρμακα και η μη εφαρμογή κινήσεων,έχει φέρει πολλούς μελισσοκόμους στο δυσάρεστο θέαμα των νεκρών μελισσών.

18 Αυγ 2014

Η σελίδα μας στο facebook

  https://www.facebook.com/pages/Beeprerss/811309048920062  αυτή είναι η σελίδα στο fecebook.Ευχαριστώ πολύ όσους με διαβάζουν.

16 Αυγ 2014

Οι χρήσεις του χωρισμού της κυψέλης

  Είχα αναφερθεί και σε παλιότερες αναρτήσεις σχετικά με ποια οφέλη μας δίνει ο χωρισμός της κυψέλης σε περισσότερα από ένα κομμάτια.Προτού αρχίσω να αναλύω τις χρήσεις και τα αποτελέσματα,θα ήθελα να τονίσω ότι με την προσθήκη καινούργιων υλικών στη μελισσοκομία αλλά και καινούργιων εργαλείων,ο μελισσοκόμος είναι σε θέση να δημιουργήσει,να πετύχει και ψαχτεί σε πολλές μεθόδους που λύνουν τα χέρια με εύκολους τρόπους και χειρισμούς.
  Κατ'αρχήν πρέπει να αναφέρω τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Είναι η κυψέλη ξύλινη ή πλαστική,είναι ένα οριζόντιο διάφραγμα(εγώ κατέχω το πλαστικό),τα πλαστικά κάθετα διαφράγματα,σίτα μεταλλική ή σίτα πρόπολης(απαραίτητα με πυκνό πλέγμα),ποτηροτρύπανο και τέλος τάπες ή βαλβίδες για εξόδους.

Χρήση 1η:Πολυκυψελίδιο γονιμοποίησης

 Αυτή η χρήση είναι πολύ σημαντική και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια κυψέλη(κανονική 10άρα) σε πολυκυψελίδιο(πχ γονιμοποίησης νέων βασιλισσών) ,με σκοπό την εισαγωγή 2 ή και περισσότερων βασιλισσών με τη μορφή σφραγισμένου βασιλικού κελιού.
 Παίρνουμε την κυψέλη και με ένα ποτηροτρύπανο,δημιουργούμε τρύπες σε διαφορετική πλευρά της κυψέλης με σκοπό αυτές οι τρύπες να είναι τα πορτάκια του κάθε κυψελιδίου που θα φτιάξουμε.Αφού κάνουμε την τρύπα,εφαρμόζουμε την τάπα ή την βαλβίδα.
 Παίρνουμε τα κάθετα διαφράγματα και τα τοποθετούμε ώστε να χωρίσουμε την κυψέλη σε όσα μέρη επιθυμούμε με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία
χρήση ενός διαφράγματος-χωρισμός της κυψέλης στα 2
χρήση 2 διαφραγμάτων-χωρισμός τη κυψέλης σε 3 μέρη

χρήση 3 διαφραγμάτων-κυψέλη χωρισμένη στα 4
  Όπως βλέπεται ανάλογα με το πόσα κυψελίδια θέλουμε να φτιάξουμε,βάζουμε και ανάλογα διαφράγματα. Το κάθε κομμάτι χωρισμένο,είναι σε θέση να φιλοξενήσει ένα μικρό σμήνος με το βασιλοκελί του,που όταν θα εκκολαφθεί και θα γονιμοποιηθεί η βασίλισσα,θα μας δώσει ένα μικρό ολοκληρωμένο σμήνος.
  Δεν τελειώσαμε όμως εδώ.Πρέπει σε πρώτο στάδιο να τοποθετήσουμε μια σίτα πρόπολης ή ένα διάφραγμα με σίτα με πυκνό πλέγμα ώστε να μην περνάνε οι μέλισσες από πάνω.
 εδώ είναι το διάφραγμα,απαιτεί όμως και μια σίτα που προανέφερα.

 Η κυψέλη μας είναι έτοιμη να δεχτεί τις μέλισσες και τα βασιλικά κελιά. Όταν όμως γονιμοποιηθούν οι βασίλισσες απαραίτητα αφαιρούμε τουλάχιστον ένα σμήνος για την δημιουργία χώρου.Εδώ υπάρχουν κάποιες επιλογές!Αν τυχόν χαθεί μία βασίλισσα-συμβαίνει και αυτό καμιά φορά,στο γαμήλιο ταξίδι της-τότε μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε τα διαφράγματα και να έχουμε το ένα σμήνος με τη βασίλισσα και το άλλο σμήνος που είναι αβασίλευτο.Αυτά τα 2 σμήνη ενώνονται χωρίς κανένα πρόβλημα καθώς οι φερορμόνες περνάνε μέσα στη κυψέλη.Μια παραφυάδα σχετικά δυνατή είναι έτοιμη!


Χρήση 2η:Πολυκυψελίδιο ξεχειμωνιάσματος

 Ομοίως με τον πάνω τρόπο χωρίζουμε την κυψέλη σε όσα μέρη θέλουμε,αρκεί τα σμήνη που θα τοποθετηθούν να γεμίζουν κατάλληλα τον χώρο.Πάλι βάζουμε την σίτα από πάνω ώστε να μην έχουν επαφή οι μέλισσες το πρώτο διάστημα,μέχρι να μοιραστούν οι φερορμόνες.Αργότερα μπορεί απλά να παραμείνει μόνο το οριζόντιο διάφραγμα ώστε να περνάνε μόνο οι εργάτριες και όχι οι βασίλισσες.
 Με αυτόν τον τρόπο,έχουμε μια κυψέλη με 2 ή και περισσότερα σμήνη που μπορούν να ανταποκριθούν στα κρύα του χειμώνα.Μπορούμε κάλλιστα να αφαιρέσουμε κάποια στιγμή μια αδύνατη βασίλισσα και να έχουμε ένα πιο δυνατό σμήνος.

Χρήση 3η:Σμίκρυνση του χώρου της κυψέλης

 Αυτή η χρήση αφορά μόνο το κάθετο διάφραγμα,που περιορίζει το σμήνος και την παραγόμενη ζέστη τον χειμώνα,μόνο στο ζωτικό του χώρο.Δηλαδή για να γίνω πιο κατανοητός,σφίγγουμε το μελίσσι μας και πατάει πχ σε 7 πλαίσια. Μετά το 7ο πλαίσιο βάζουμε το διάφραγμα και έτσι έχουμε περιορισμό του χώρου της κυψέλης ώστε να μην μοιράζεται η παραγόμενη ζέστη του σμήνους σε όλη την κυψέλη.



 Όπως βλέπετε με την εφαρμογή του κάθετου διαφράγματος μπορούμε να έχουμε αρκετές χρήσεις.Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο που μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις,όπως ο περιορισμός της βασίλισσας σε κάποια πλαίσια που εμείς θέλουμε και όχι σε όλο τον όροφο.


 




 

Οι πρώτες εντυπώσεις από την πλαστική κυψέλη

 

  Είχα υποσχεθεί να γράψω τις εντυπώσεις που θα μου άφηνε η πλαστική κυψέλη ( http://beeprerss.blogspot.gr/2014/06/blog-post_17.html ) μόλις την χρησιμοποιούσα. Τοποθέτησα την πλαστική κυψέλη στο μελισσοκομείο μου με σκοπό αφενός να ελέγξω τις αντοχές και τις χρήσεις του πλαστικού και αφετέρου για να δω τις αντιδράσεις των μελισσών σε ένα τέτοιο σπίτι που μαζεύει φανατικούς θαυμαστές αλλά και φανατικούς εχθρούς.
  Μετά από 1,5 μήνα χρήσης, είμαι σε θέση να σας πω τις εντυπώσεις που πήρα αν και από την πρώτη βδομάδα έβλεπα διαφορές ξύλινης-πλαστικής,αλλά δεν ήθελα να βγάλω βιαστικά συμπεράσματα.
  Κατ'αρχήν να πω ότι την συγκεκριμένη κυψέλη με το μελίσσι που ζει εκεί μέσα,την χτυπάει ο ήλιος όλη μέρα!Βέβαια για να είμαι δίκαιος,σχεδόν δίπλα έχω τοποθετήσει ένα ακόμα μελίσσι με ξύλινη όμως κυψέλη.Στη σύγκριση αυτών των 2 μελισσών,θα αναφέρω και μια ακόμα ξύλινη κυψέλη,όπου ο ήλιος την χτυπάει μετά τις 12 το μεσημέρι.Τρεις λοιπόν κυψέλες προς σύγκριση με καινούργιες βασίλισσες και σχεδόν ισάριθμους πληθυσμούς.
  Το πρώτο συμπέρασμα που είδα,ήταν ότι το μελίσσι στη πλαστική κυψέλη,είναι πιο ήσυχο στο εσωτερικό της κυψέλης,πράγμα που δείχνει ότι δεν ζεσταίνεται τόσο πολύ.Νομίζω ότι μια κυψέλη που παρέχει σωστές συνθήκες σε ζέστη αλλά και κρύο,δίνει ένα μεγάλο αβαντάζ για καλύτερη δουλειά στο μελίσσι.
  Το επόμενο συμπέρασμα,είναι ότι η βασίλισσα έχει γεμάτους γόνους,τύπου σεντόνι όπως λένε κάποιοι μελισσοκόμοι!Σε σύγκριση με την διπλανή κυψέλη,όπου και εκεί η βασίλισσα γεννάει πολύ καλά,αλλά η γέννα στη πλαστική είναι ότι είναι κάπως μεγαλύτερη η γέννα.***** το συγκεκριμένο συμπέρασμα το είχα και πέρσι όταν έβλεπα τις ξύλινες μου με τον κλειστό και ανοιχτό πάτο!
  Συμπέρασμα Νο.3,το μελίσσι δεν συνωστίζεται στην είσοδο σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και δουλεύει πιο ήσυχα.Για αυτό δεν έχω να πω κάτι....πολλοί από εσάς έχετε δει τα μελίσσια σας να μαζεύονται έξω από την είσοδο,τώρα το καλοκαίρι και πολλοί αναρωτιέστε αν πρόκειται περι σμηνουργίας.Φυσικά και όχι,απλά βγαίνουν έξω στο μπαλκονάκι για τη δροσούλα!


  Τα πρώτα συμπεράσματα μέσα στο καλοκαίρι είναι αυτά.Φυσικά και ανυπομονώ για τα συμπεράσματα μου με το τέλος του ερχόμενου χειμώνα,όπου και θα ξαναγράψω!Υποθέτω ότι,μόλις η κυψέλη κάνει ένα κύκλο ενός χρόνου(χειμώνα-καλοκαίρι) τότε θα είμαι σε θέση να έχω όλα τα ασφαλή συμπεράσματα,τόσο στη συμπεριφορά του υλικού όσο και των μελισσών.



ενημέρωση 29/8: το μελίσσι στη πλαστική δεν μαζεύει πρόπολη στη παγίδα που του έβαλα,σε αντίθεση με τις άλλες κυψέλες που μαζεύουν κανονικά.

8 Αυγ 2014

Πλαστικός διάτρητος-ανοιχτός πάτος

   Συνάδελφοι μελισσοκόμοι,σήμερα θέλω να σας μιλήσω  για τον πλαστικό διάτρητο πάτο και τα θετικά του.Πριν αρχίσω,θα ήθελα να πω, πως είναι ένα σχετικά καινούργιο "εργαλείο",ας μου επιτραπεί η λέξη εργαλείο,που σκοπό έχει να βοηθήσει το μελίσσι και τον μελισσοκόμο κάνοντας την ζωή και των δυο καλύτερη.
   Χρησιμοποιώ αυτόν το πάτο σχεδόν ένα χρόνο(και λίγο παραπάνω) και όπως έχω γράψει και σε άλλες αναρτήσεις,είμαι πολύ ευχαριστημένος και τον συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους!Ο πάτος συγκεντρώνει πολλά θετικά "ατού" και μόνο ένα αρνητικό το οποίο εύκολα αντισταθμίζεται!




  1. Συνδράμει στη καταπολέμηση του βαρρόα,ρίχνοντάς το έξω από την κυψέλη και έτσι κάνει αδύνατη την επανακόλληση του στις μέλισσες,πράγμα το οποίο συμβαίνει με τους κλειστούς.
  2. Συμβάλει στην υγιεινή του μελισσιού,ρίχνοντας έξω από την κυψέλη,τα "σκουπίδια"
  3. Βοηθά στη καταπολέμηση της υγρασίας!Πράγμα πολύ σημαντικό και αναγκαίο για την πρόληψη πολλών ασθενειών
  4. Δίνει την ευχέρεια στο μελισσοκόμο να αντιστρέφει και να μετακινεί τους ορόφους κατά βούληση,καθώς ο γονοθάλαμος δεν είναι κολλημένος με τον πάτο.
  5. Καθαρίζεται εύκολα με ζεστό νερό ή ακόμα και με προσθήκες όπως χλωρίνη καθώς είναι ανθεκτικά στα οξέα(κτλ) και δεν διαβρώνονται!
  6. Το ΝΟ.6 έρχεται από την πατέντα της ανέλ.Η πατέντα αυτή δίνει περισσότερα από ένα θετικά!
    Είναι τα πλαστικά ποδαράκια-ορθοστάτες,οι οποίοι με την προσθήκη νερού στα μαύρα κύπελλα σταματούν την άνοδο των μυρμηγκιών στη κυψέλη.Το άλλο θετικό στη χρήση τους,είναι η απόσταση που δίνουν στη κυψέλη από το έδαφος,απαλλάσσοντας έτσι τη χρήση λάστιχων ή ότι άλλο χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος για να δώσει ύψος.
Αυτά είναι μερικά από τα θετικά του.Νομίζω ότι είναι αρκετά ώστε να πείσουν τον κάθε μελισσοκόμο,επαγγελματία και μη.
  Το μόνο αρνητικό,το οποίο δεν είναι και τόσο σημαντικό,είναι το κρύο τον χειμώνα.Αυτό αυξάνει λίγο την κατανάλωση μελιού,αλλά με την προσθήκη ζυμαριού ή παραπάνω μελιού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.Γιατί όπως είπα και πριν και το τονίζω,εχθρός του μελισσιού είναι η υγρασία και όχι το κρύο!!