19 Φεβ 2015

Οικονομική εντομοπαγίδα

  Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα σε μεγάλο μελισσοκομικό μαγαζί στη Β.Ελλάδα για τα απαραίτητα ψώνια  της εποχής(πλαίσια κτλ).Κάνοντας μια βόλτα στο μαγαζί, "έπεσα" πάνω σε αυτό το κουτάκι!

 Διαβάζοντας την περιγραφή "εντομοπαγίδα-δακοπαγίδα" κατευθείαν πήγε το μυαλό μου στις περσινές μάχες που είχα με τις σφήκες στο μελισσοκομείο μου.Μια πολύ οικονομική πρόταση κοντά στα 2,5€!
  Η αλήθεια είναι ότι σκόπευα να προμηθευτώ τα ανάλογα εργαλεία καταπολέμησης των σφηκών πολύ αργότερα,αλλά στη θέα αυτού του εργαλείου δεν άντεξα και άρπαξα ένα κομμάτι!Η εταιρία σε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο,αναφέρει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των σφηκών,δάκου,μύγας και λοιπών εντόμων.
  Το κάθε έντομο έλκεται από ανάλογο δόλωμα που θα τοποθετήσεις μέσα στη παγίδα.Οπότε μια τέτοια παγίδα μπορεί να βρει εφαρμογή τόσο στα μελισσοκομεία μας όσο και σε λοιπές δραστηριότητες όπως στα δέντρα των χωραφιών κτλ κτλ..



  Μόλις μπει για τα καλά η άνοιξη,θα πάρει τη θέση της στο μελισσοκομείο για δοκιμή!


Ενημέρωση: Τοποθετήθηκε η παγίδα σε μικρή απόσταση από το μελισσοκομείο.Το αποτέλεσμα μέσα σε μια μέρα,είναι 3 παγιδευμένες σφήκες!

 

15 Φεβ 2015

Μπύρα με μέλι

  Το μέλι ως γνωστόν,είναι η γλυκαντική ουσία που παίρνουμε από τα μελίσσια μας.Αυτή λοιπόν η ουσία,χρησιμοποιείται με πολλούς και διάφορους τρόπους τόσο στη μαγειρική όσο και σε άλλες εφαρμογές.
  Το νέο που διάβασα σήμερα και με εξέπληξε ευχάριστα!Είναι το πάντρεμα μπύρας  με μέλι!Το τελικό αποτέλεσμα είναι 2 ειδών μπύρες,ξανθιά και μαύρη,με Ελληνικό μέλι!Πρόκειται για την μπύρα με την ονομασία VOLKAN και είναι Ελληνική με προέλευση και έμπνευση από τη Σαντορίνη!

   Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν στην εταιρία για την προσπάθεια της!Φυσικά,θα προσπαθήσω να την δοκιμάσω και γιατί όχι να γίνει η μόνη μου επιλογή σαν ποτό στις εξόδους μου και στα γεύματα στο σπίτι!


 Επίσημη ιστοσελίδα: http://volkanbeer.com/home/arxiki/






πηγή:   http://volkanbeer.com/home/ourbeers-gr/

9 Φεβ 2015

Διάταξη πλαισίων και ανάπτυξη

  Καθώς ο καιρός ανοίγει και προχωράμε όλο πιο βαθιά στην άνοιξη,αρχίζουν τα μελίσσια να αναπτύσσονται και η βασίλισσα να γεννάει εντατικά.Η σωστή ανάπτυξη του μελισσιού είναι αυτή που επιθυμούμε όλοι ώστε να φτάσει στο σημείο να είναι δυνατό και παραγωγικό.
  Όμως ένα μελίσσι,χωρίς τη δικιά μας βοήθεια δεν θα μπορέσει να γίνει παραγωγικό και να αναπτυχθεί σωστά αν δεν το βοηθήσουμε. Για ακόμα μια φορά,οι δικοί μας σωστοί χειρισμοί είναι αυτοί που θα φέρουν στο μελίσσι την σωστή ανάπτυξη.Ανάπτυξη σημαίνει πολλοί και καλοί γόνοι και άρα πληθυσμός νέος και άρα παραγωγικότητα και καλός τρύγος εν τέλει..
  Η σωστή τοποθέτηση των πλαισίων μέσα στη κυψέλη και ταυτόχρονα η συνεχής ύπαρξη χώρου για νέες γέννες,είναι το κλειδί της επιτυχίας!Το όλο "παιχνίδι" χωρίζεται κάπου εδώ σε 2 κατηγορίες: 1) στην ύπαρξη κενών-άδειων πλαισίων τα οποία είναι όμως χτισμένα από πέρσι και 2) στην ανυπαρξία κενών πλαισίων που σημαίνει ότι απαιτείται το χτίσιμο νέων.
  Η ύπαρξη χτισμένων πλαισίων προϋποθέτει ότι θα είναι σωστά χωρίς να έχουν καταστραφεί από άλλους εχθρούς(πχ κηρόσκορος).Όταν λοιπόν η γέννα της βασίλισσας αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς,τότε τοποθετούμε από ένα πλαίσιο εκατέρωθεν στα πλαίσια του γόνου,δηλαδή αμέσως μετά του τελευταίου πλαισίου του γόνου.Με αυτή την κίνηση παρέχουμε κενό χώρο,έτοιμο για να επεκτείνει την γέννα της η βασίλισσα.


 Μετά τα χτισμένα μπορούν να τοποθετηθούν τα πλαίσια με γύρη(μπορεί να περιέχει και μέλι) και τελευταίο το πλαίσιο με το μέλι.

  Τώρα ερχόμαστε στην κατηγορία Νο2...συνήθως αυτή την κατηγορία καλούνται να την αντιμετωπίσουν οι νέοι μελισσοκόμοι που δεν έχουν στην αποθήκη τους το απαραίτητο υλικό(βλέπε χτισμένα πλαίσια).Βέβαια από την κατηγορία Νο2 δεν αποκλείονται και οι παλιοί,ειδικά όταν θέλουν να ανανεώσουν το υλικό τους ή να επεκτείνουν το ζωικό τους κεφάλαιο.
  Η διαδικασία του χτισίματος,μπορεί να γίνει ταχύτατα σε περιόδους έντονης ανθοφορίας.Θυμάμαι πέρσι,ήταν υπόθεση 2-3 ημερών για να χτίσουν και από την 3η μέρα ξεκινούσε η γέννα!Όμως απαιτείται σχετική προσοχή καθώς ένα λάθος(θα αναφέρω παρακάτω),μπορεί να μας κοστίσει την διακοπή γέννας της βασίλισσας.
  Διαβάζω κατά καιρούς,μελισσοκόμους να βάζουν την άχτιστη κηρήθρα ανάμεσα στο γόνο.Σε όσα σεμινάρια και βιβλία έχω διαβάσει αναφέρεται πάντα ως λάθος χειρισμός.Το αντίθετο μπορεί να γίνει-δηλαδή να χτιστεί και να μην γίνει κανένα κακό συμβάν-σε λίγες περιπτώσεις και βέβαια όχι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.Το τελευταίο να το δίνετε πάντα σημασία όταν μιλάτε με μελισσοκόμους από άλλες περιοχές!Άλλα δεδομένα για τον μελισσοκόμο της Κρήτης και άλλα για τον μελισσοκόμο της Μακεδονίας.Σημαντικό και το τονίζω!
  Η τοποθέτηση του άχτιστου,πρέπει να γίνει ανάμεσα σε πλαίσια με μέλια ή μέλια-μέλια(-γύρη).Με όσους επαγγελματίες της περιοχής έχω μιλήσει,όλοι το ίδιο μου συνέστησαν και φυσικά αυτό ακολουθώ στα μελίσσια μου.

Στο πλαίσιο που αναφέρω ως "γύρη",μπορεί να αποτελείται και από μέλι-γύρη

   Όπως προείπα,σε δυνατή ανθοφορία,το άχτιστο γίνεται γρήγορα χτισμένο.Οπότε σε επόμενη επιθεώρηση,το τοποθετούμε κοντά στο γόνο όπως και στην πρώτη φωτογραφία.
   Το χτίσιμο νέων κηρηθρών μπορεί να ενθαρρυνθεί με την τροφοδοσία σιροπιού.(προσοχή στις λεηλασίες και στη νοθεία)
   Μια άλλη σημαντική ενέργεια,είναι η μετακίνηση των πλαισίων και η περιστροφές τους!Φροντίζουμε να δίνουμε χώρο προς το κέντρο!Για παράδειγμα,αν ένα πλαίσιο έχει γόνο από την μία πλευρά και από την άλλη είναι σχεδόν άδειο,τότε περιστρέφουμε,φέρνοντας το άδειο να κοιτάει προς το κέντρο της κυψέλης.Τέτοιοι χειρισμοί απαιτούν προσοχή μόνο αν επακολουθούν κρύες μέρες ή κρύες νύχτες(συνήθως αρχές άνοιξης).Επίσης,τα παλιά μέλια,απολεπίζονται,ώστε να φαγωθούν ή να μετακινηθούν σε άλλα σημεία και έτσι θα δοθεί περισσότερος χώρος για γέννα.
   Η τοποθέτηση ορόφων για επέκταση της γονοφωλιάς ή δημιουργία μελιττοθαλάμου λίγο διαφορετική περίπτωση και θα αναφερθώ τις επόμενες μέρες σε άλλη ανάρτηση.

7 Φεβ 2015

Τα αρρενοτόκα μελίσσια

   Σε όλους μας θα έχει συμβεί κάποια φορά να έρθουμε αντιμέτωποι με αρρενοτόκο μελίσσι. Δεν είναι και ότι καλύτερο να βλέπεις ένα κομμάτι του ζωικού κεφαλαίου σου να είναι στην ουσία ένα ανίκανο μέρος του "κοπαδιού" σου..
  Τι είναι όμως το αρρενοτόκο μελίσσι?Είναι ένα μελίσσι που έχασε την βασίλισσα του για διάφορους λόγους.Μερικοί λόγοι είναι,σύνθλιψη της βασίλισσας από δικό μας λάθος,λάθος εφαρμογή φαρμάκου(βαρρόα κτλ),λεηλασία-παραπλάνηση.Όταν λοιπόν χαθεί η βασίλισσα,οι εργάτριες από ένστικτο αναλαμβάνουν να σώσουν την κοινωνία τους και αναλαμβάνουν αυτές τον ρόλο της μάνας.Επειδή όμως δεν είναι γονιμοποιημένες,γεννούν μόνο κηφήνες και άρα το μελίσσι δεν αναπληρώνει τον πληθυσμό του και δεν αναπτύσσεται.Βέβαια ένα μελίσσι δεν γίνεται απ' ευθείας αρρενοτόκο από την εξαφάνιση της βασίλισσας,αλλά περνάει λίγο διάστημα.Αυτό το διάστημα μεγαλώνει,ειδικά αν υπάρχει μέσα γόνος.
   Τι πρέπει να προσέχουμε με τα αρρενοτόκα μελίσσια: Είναι βασικό να κατανοήσουμε,ότι οι παρθενογόνες μάνες που αναλαμβάνουν το ρόλο της μάνας,δεν δέχονται εύκολα μια νέα μάνα(=βασίλισσα) και την σκοτώνουν.Πρέπει κατ' αρχήν να καταλάβουμε πότε ένα μελίσσι είναι ορφανό.Δείγματα ορφάνιας είναι:η απουσία φρέσκου γόνου ή γόνου γενικά,το συνεχές και δυνατό βουητό που κάνουν οι μέλισσες,σηκώνοντας τις κοιλιές τους προς τα πάνω.
  Από την στιγμή που θα δούμε κηφηνοκελιά,το μελίσσι έχει γίνει αρρενοτόκο.Έτσι αποφεύγουμε την εισαγωγή νέας βασίλισσας ή την ένωση με άλλο μελίσσι καθώς οι "μάνες" θα σκοτώσουν τη βασίλισσα.
  Τρόποι αντιμετώπισης αρρενοτόκου: Παίρνουμε όλα τα πλαίσια χωρίς τις μέλισσες επάνω και τα μοιράζουμε στα υπόλοιπα μελίσσια.Ο πληθυσμός που υπάρχει στην κυψέλη τινάζεται 50 μέτρα μακριά ώστε οι βαριές πλέον μάνες να μείνουν εκεί αφού λόγο βάρους δεν μπορούν να επιστρέψουν, και ο υπόλοιπος πληθυσμός μοιράζεται στις υπόλοιπες κυψέλες.
  Γίνονται αναφορές για άλλους τρόπους διάσωσης του μελισσιού χωρίς τίναγμα,αλλά προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει κανέναν.Σκέφτομαι να δοκιμάσω έναν τρόπο και αν πιάσει θα τον παρουσιάσω.
 

5 Φεβ 2015

Τρόποι ενίσχυσης μελισσιού

  Στην παρούσα ανάρτηση,θα αναφέρω μερικούς τρόπους ενίσχυσης αδύνατου μελισσιού.Όλα τα μελισσοκομεία έχουν πάντα,από λίγα αδύνατα μελίσσια,ανάμεσα σε κανονικά μελίσσια αλλά και δυνατά που "πάνε σφαίρα" όπως λέμε.Όταν ρωτάς ένα μελισσοκόμο πόσα μελίσσια έχει,θα σου πει "έχω(πχ) 200 μελίσσια".Δεν είναι και τα 200 παραγωγικά μελίσσια!
  Προτού κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση ενίσχυσης θα πρέπει να ελέγξουμε για ποιο λόγο είναι αδύνατο το εν' λόγω μελίσσι.Μερικοί λόγοι που μπορεί ένα μελίσσι να είναι αδύνατο είναι: εμφάνιση ασθενειών,βαρρόα,κακή βασίλισσα,δηλητηρίαση ή απλά λόγο κάποιων συνεχόμενων συμβάντων άλλων να μην πρόλαβε να αναπτυχθεί όσο πρέπει.
  Σε περίπτωση που βρούμε ότι πάσχει από κάτι κακό(ασθένεια,κακή βασίλισσα κτλ κτλ), καλύτερα είναι να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις και μετέπειτα να το ενισχύσουμε.Αν πχ ένα μελίσσι είναι άρρωστο,η ενίσχυση μας μπορεί να πάει χαράμι για αυτό προσέχουμε πάντα τον λόγο αδυναμίας.

  Αφού βρούμε ότι δεν πάσχει από κάτι μπορούμε να κάνουμε τις εξής ενέργειες:
  • αφαίρεση πλαισίου με σφραγισμένο γόνο από ένα δυνατό μελίσσι,χωρίς τις μέλισσες επάνω,και να το βάλουμε στο αδύναμο.Κατά την άποψη μου είναι η πιο ασφαλής μέθοδος ενδυνάμωσης.Οι νέες μέλισσες που θα βγουν,θα είανι έτοιμες για δουλειά και φυσικά θα ενισχύσουν το μελίσσι μας.Προτιμάμε το πλαίσιο με τον σφραγισμένο γόνο,ιδιαίτερα σε μελίσσι που δεν έχει τον απαραίτητο πληθυσμό ώστε να ζεστάνει/ψύξει-θρέψει τον γόνο.
  • εναλλαγή κυψέλης αδύνατου με μεσαίας δυναμικότητας μελίσσι.Παίρνουμε το αδύνατο μελίσσι μας και το τοποθετούμε στη θέση ενός μεσαίου επιπέδου δυναμικότητα μελίσσι και το μεσαίας δυναμικότητας μελίσσι,το βάζουμε στη θέση του αδύναμου.Αυτό που επιτυγχάνουμε με αυτό τον χειρισμό,είναι το αδύναμο μελίσσι να ενισχυθεί με τις συλλέκτριες που θα επιστρέφουν απ' έξω.Στην ουσία το δυνατό μελίσσι θα χάσει -αν όχι όλες-τις περισσότερες συλλέκτριες του.Αυτή η μέθοδος απαιτεί προσοχή,να μην το βάλουμε σε ένα πολύ ισχυρό μελίσσι,καθώς οι συλλέκτριες του δυνατού,μπορεί να σκοτώσουν την βασίλισσα του αδύνατου.Σε μια τέτοια περίπτωση,η τοποθέτηση της βασίλισσας σε κλουβάκι,θα ήταν ένας καλός χειρισμός προστασίας της.
  • ενίσχυση με πληθυσμό.Παίρνουμε ένα πλαίσιο με πληθυσμό και γόνο,ψεκάζουμε αμφότερους τους πληθυσμού με άρωμα(πχ τσίπουρο) και το τοποθετούμε στην αδύνατη κυψέλη.
   Η τροφοδοσία ενός αδυνάτου,είναι κάτι σαν συμπληρωματικό μέτρο βοήθειας,καθώς ΜΟΝΟ η τροφοδοσία με σιρόπι-ζυμάρι δεν θα λύσει το πρόβλημα μας.Η ανάπτυξη του μελισσιού -ανάπτυξη=πολλοί γόνοι-είναι συνάρτηση του ήδη υπάρχων πληθυσμού.Για παράδειγμα ένα μελίσσι με 3 πλαίσια πληθυσμό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει 5-6-7 πλαίσια γόνο.Επίσης η μετακίνηση σε δυνατή ανθοφορία με νέκταρ-γύρη,θα βοηθήσει πολύ!
  Όλα αυτά γίνονται στον βωμό του τρύγου πολλών κιλών μελιού!Υπενθυμίζω,ότι παραγωγικό μελίσσι είναι ένα δυνατό μελίσσι.Ένα αδύναμο μελίσσι είναι πάντα ένα μελίσσι που θα χρειάζεται προσοχή,χρόνο και χρήμα.

3 Φεβ 2015

Διαχείριση χόρτων(ζιζανίων) στο μελισσοκομείο

  Ένα από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο μελισσοκόμος,είναι η διαχείριση των χόρτων(ζιζάνια) στο μελισσοκομείο.Τα χόρτα ή πιο σωστά τα περισσότερα καλούνται ζιζάνια στον αγροτικό κόσμο,φυτρώνουν και μεγαλώνουν δημιουργώντας προβλήματα τόσο στον μελισσοκόμο όσο και στις μέλισσες.
   Τα πυκνά και ψηλά χόρτα,καλύπτουν τις εισόδους των κυψελών,καθιστώντας έτσι δύσκολη την κίνηση από και προς την κυψέλη.Αυτό συνεπάγεται με περισσότερη κούραση των μελισσών και μικρότερη απόδοση.Επίσης,ορισμένες μέρες,αυξάνουν την υγρασία στην κυψέλη δημιουργώντας κακό περιβάλλον στις μέλισσες(βλέπε ασθένειες) και φυσικά δρα καταστροφικά στην κυψέλη.
   Από την άλλη δημιουργεί προβλήματα και στον μελισσοκόμο.Από την άνοιξη ως και το φθινόπωρο μπορεί να είναι ως ένα μέρος πιο ευχάριστο για τα φίδια,ειδικά στις βάσεις των κυψελών.Σε αυτή τη περίπτωση δυσκολεύουν τον μελισσοκόμο στο να αντιληφθεί την ύπαρξη ενός φιδιού.Και τέλος κάτι το οποίο δεν έχει και τόση βαρύτητα όσο τα υπόλοιπα,δεν αισθητικά ωραίο να βλέπεις ένα χώρο εργασίας πνιγμένο στα χόρτα.
   Τρόποι καταπολέμησης τους υπάρχουν πολλοί.Ο καθένας μπορεί να διαλέξει ανάλογα με τον τρόπο που εργάζεται και φυσικά ανάλογα με την τσέπη του.
  1. Αγορά χορτοκοπτικού-μισινέζας. Είναι ένα εργαλείο που κυκλοφορεί σε πολλές μάρκες και με διαφορετικά στοιχεία και τιμές.Η χρήση του απαιτεί φόρμα εργασίας,γυαλιά για τα μάτια και καπέλο.Έχει ως αναλώσιμα υλικά το καύσιμο(βενζίνη) και την ταινία κοπής.Ένα σχετικά καλό και αξιόπιστο εργαλείο το βρίσκουμε από 300-500€. Το αρνητικό του είναι ότι μέσα στις επόμενες 2-3 βδομάδες απαιτεί επανάληψη καθώς τα χόρτα ξαναμεγαλώνουν.Ενδείκνυται για μικρά και για μεγάλα μελισσοκομεία.
  2. Χρήση χημικών για την καταπολέμηση των χόρτων. Αυτή η μέθοδος απαιτεί προσοχή!Τόσο για τον χρήστη όσο και για τα σμήνη μας ή γενικά για την μέλισσα.Υπάρχουν τα διασυστημικά και τα μη διασυστημικά(μου διαφεύγει το όνομα).Τα διασυστημικά χτυπούν το χόρτο σε όποια φάση και αν είναι και το καίνε μέχρι τη ρίζα.Τα άλλα απαιτούν άνθος,χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος για τις πληροφορίες του.Η χρήση γίνεται με τουλούμπα-ψεκαστήρα,νερό και το χημικό.Τα χόρτα ξεραίνονται πλήρως και η ανάπτυξη τους αργεί για πάρα πολύ καιρό.Κόστος τουλούμπα από 10€-100€(η ηλεκτρική χωρίς τρομπάρισμα),το χημικό από 25€-κοντά 100€ και ανάλογα με το λίτρο.Στα μαγαζιά φυτοφαρμάκων υπάρχουν σε πληθώρα χημικά αντιμετώπισης ζιζανίων.Ρωτήστε για πληροφορίες και αναφέρετε για μελισσοκομία.Ενδείκνυται για μικρά και μεγάλα μελισσοκομεία.Το αρνητικό είναι ότι είναι χημικό με ότι αυτό συνεπάγεται.
  3. Χρήση γεώπανου.Είναι ένα είδος υφάσματος,το οποίο τοποθετείται στο έδαφος και δεν αφήνει την ανάπτυξη του χόρτου.Η τιμή του παίζει από μαγαζί σε μαγαζί,αλλά συνήθως μπορεί να είναι και κοντά στο ευρώ/μέτρο.Το αρνητικό του είναι ότι κρατάει υγρασία.Για μεγάλα μελισσοκομεία και ιδίως μετακινούμενα, καθιστά κουραστική και πολυέξοδη την χρήση του.
  4. Χρήση χαλικιού!Περιμετρικά της κυψέλης μπορεί να τοποθετηθεί χαλίκι!Με αυτή τη μέθοδο σιγουρεύουμε ότι δεν θα ξαναβγούν χόρτα κοντά στις κυψέλες.Το αρνητικό της μεθόδου είναι ότι είναι χρήσιμο μόνο για στατικά μελισσοκομεία.
  Προσωπικά μέχρι στιγμής,χρησιμοποιώ χορτοκοπτικά εργαλεία χωρίς να αποκλείω στο μέλλον κάποια άλλη μέθοδο.Βοηθητικά,ξεχωρταριάζω και με τα χέρια μπροστά στις εισόδους ανά διαστήματα.
  Υπενθυμίζω ότι δεν είναι όλα τα χόρτα μελισσοκομικά,που σημαίνει ότι δεν έχουν άνθος ή το άνθος τους δεν είναι επισκέψιμο από τις μέλισσες.Παράδειγμα είναι το ζιζάνιο γούλιαρη.

1 Φεβ 2015

Επιδότηση μελισσοκομικού εξοπλισμού

  Η παρούσα ανάρτηση έχει ως στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών της σελίδας σχετικά με μια μορφή επιδότησης που υπάρχει εδώ και λίγα χρόνια.Η επιδότηση αυτή ονομάζεται σχέδιο βελτίωσης ή μέτρο 121 και σκοπό έχει τον εκσυχρονισμό των αγροτικών μονάδων.
  Επιδοτεί την αγορά ή την αντικατάσταση του μελισσοκομικού εξοπλισμού καθώς επίσης και την αγορά μελισσοκομικού αυτοκινήτου.Επίσης επιδοτεί και το εκσυχρονισμό ή την ανέγερση μελισσοκομικού εργαστηρίου.
  Το ποσοστό της επιδότησης,τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και το πως πρέπει να κινηθεί ο αγρότης-μελισσοκόμος,αποφασίζονται κάθε φορά με την έγκριση και δημοσίευση του συγκεκριμένου προγράμματος.
   Στόχος μου δεν είναι να σας πω τι ζητάει το πρόγραμμα,καθώς όπως είπα και πριν δεν είναι πάντα στάνταρ,αλλά να σας ενημερώσω(σε όσους δεν το ξέρουν) ότι υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα.
   Αυτό που ξέρω καλά,είναι ότι αξίζει να γίνει μια καλή επένδυση-αγορά εξοπλισμού,καθώς τα έξοδα της κατάθεσης του φακέλου από τον μελετητή-γεωπόνο που εκπονεί την μελέτη,είναι αρκετά υψηλό(έχω ακούσει μέχρι και 3000€).
   Αυτό που προτείνω σε εσάς,είναι να επισκεφτείτε ένα γεωπόνο-μελετητή που ασχολείται με τέτοια και να μάθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.Προσωπικά,έχω μιλήσει με τον γεωπόνο μου και τον έχω ενημερώσει ότι ενδιαφέρομαι για το πρόγραμμα.Οπότε μόλις προκηρυχθείί,θα με πάρει τηλέφωνο για να με ενημερώσει έγκυρα και έγκαιρα.
  Για αυτούς που θέλουν να αγοράσουν ένα μελιτοεξαγωγέα και ένα ξέστρο προφανώς και δεν αξίζει το πρόγραμμα,αλλά για αυτούς που θέλουν να τα αλλάξουν όλα ή να αγοράσουν για πρώτη φορά,αξίζει.