29 Απρ 2016

Συλλογή γύρης με γυρεοπαγίδα

   Η εκμετάλευση των μελισσιών,μας δίνει πολλά υπέροχα προιόντα όπως το μέλι.Αυτό είναι το πιο γνωστό προιόν κυψέλης τόσοστους μελισσοκόμους όσο και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.Δεν είναι όμως το μόνο προιόν που μπορούμε να πάρουμε από τα μελίσσια.Τα προιόντα της κυψέλης είναι το μέλι,η γύρη,η πρόπολη,το κερί,το δηλητήριο και ο βασιλικός πολτός.
  Σήμερα θα μιλήσουμε για την γύρη και την συλλογή της από τα μελίσσια μας.Η γύρη περιέχει κάποια καλά συστατικά τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τις μέλισσες,με κυρία χαρακτηριστηκά την πρωτεινική της μορφή.Είναι απαραίτητη τροφή της μέλισσας και χρήσιμη πηγή πρωτεινών για τον άνθρωπο.
   Πάμε όμως στο κομμάτι της εκμετάλευσης από τον μελισσοκόμο.Η γύρη συλλέγεται από τα δυνατά μελίσσια,κατα προτίμηση από δυόροφα μελίσσια,καθώς η συλλογή της μειώνει την δύναμη των μελισσιών,πράγμα που δεν θέλουμε να κάνουμε σε μελίσσια που έχουν ανάγκη την ανάπτυξη πχ μικρά μονά μελίσσια.
   Τη γυρεοπαγίδα μπορούμε να την τοποθετήσουμε και να την αφήσουμε στο μελίσσι για 15 συνεχόμενες μέρες.Τις πρώτες μέρες,η ποσότητα που υπάρχει στο καλαθάκι συλλογής,είναι σχετικά μικρή,αλλά από την 3 μέρα και μετά η ποσότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.
  Η συλλογή πρέπει να γίνεται απαραίτητακάθε βράδυ,καθώς αν παραμείνει στα καλαθάκια, η βραδινή υγρασία θα την μουχλιάσει.Αφού συλλεχθεί από τα ειδικά καλαθάκια,καθαρίζεται από ξένα σώμματα και καταψύχεται.Στην κατάψυξη διατηρείται με όλες τις ιδιότητες της για 1-1,5 χρόνο.Εναλλακτικά αποξηρένεται,χάνοντας βέβαια ένα κομμάτι των ιδιοτήτων της.
  
  Στην αγορά κυκλοφορούν διαφόρων ειδών γυρεοσυλλέκτες.Προσωπικά χρησιμοποιώ 2 ειδών.Τη μία που μπαίνει σε κάθε πορτάκι του πλαστικου πάτου,με αυτόνομο καλαθάκι και πόρτα αποκόλλησης της γύρης σε κάθε είσοδο της κυψέλης και το δεύτερο είδος που είναι το ενιαίο που πιάνει και τις δυο εισόδους.
ενιαία κλασσική γυρεοπαγίδα
καλαθάκι συλλογής γύρης πλαστικου πάτου

πορτάκι συλλογής γύρης,με οπή για κηφήνες
  Η μεγάλη-ενιαία γυρεοπαγίδα μπαίνει τόσο σε ξύλινες κυψέλες με κλασσικούς πάτους όσο και σε πλαστικές με πλαστικό πάτο. Η άλλη γυρεοπαγίδα μπαίνει αποκλειστικά στους πλαστικούς πάτους και μπαίνει εφαρμοστά.
  Η ποσότητα δοσης για τον άνθρωπο είναι ένα μικρό κουταλάκι κάθε μέρα,με μέγιστη δόση ένα μεγάλο κουτάλι ανα μέρα.Είναι μια πολύ ωραία πηγή πρωτεινών και ειδικά για όσους αθλούνται!

  Για την μέλισσα υπάρχουν διάφοροι τρόποι τροφοδοσίας της γύρης.Ο πιο εύκολος είναι να την αποθέσουμε σε ένα πιατάκι ώστε να την πάρουν κατευθείαν.Ένα άλλος πολύ εύκολος τρόπος,που εφαρμόζω σε εποχές που δεν υπάρχει γύρη στη φύση ή είναι πολύ πενιχρές οι ποσότητες,είναι η διαθεση της μέσω του σιροπιού!Διαλύω λίγο γύρη σε ζεστο νερό ή σιρόπι και αφου διαλυθεί το ανακατεύω με όλο το σιρόπι.Η δόσης της είναι ανάλογα με το μελίσσι.Ξεκινάω από 100γρ ανα λίτρο σιροπιού και μπορεί να το φτάσω μέχρι 200-250 γρ.

  Προσωπικά συλλέγω κάθε χρόνο γύρη.Πάντα συλλέγω γύρη,ώστε τις δύσκολες εποχές να μπορώ να την διαθέτω στα μελίσσια μου.Αυτά προς το παρόν....καλή ανάσταση να έχουμε και καλή δύναμη!

24 Απρ 2016

Καλλιέργεια δέντρων-φροντίδα

   Αγαπητοί συνάδελφοι και αναγνώστες της σελίδας μου,σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με προτιμάτε τόσο καιρό και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά.Με την παρούσα ανάρτηση όμως,το μπλογκ ξεκινάει να αλλάζει ή καλύτερα να προστίθενται και άλλα θέματα.Θέματα που πολλές φορές μπορεί να είναι άσχετα με την μελισσοκομία ή εν μέρη να είναι σχετικά.Τα μελισσοκομικά θέματα δεν καταργούνται απλά προστίθενται και άλλα.
   Η παρούσα ανάρτηση αφορά την καλλιέργεια και την φροντίδα των δέντρων,οπωροφόρων και μη.Η ανάρτηση κάλλιστα θα μπορούσε να έχει και μελισσοκομικό ενδιαφέρων,καθώς δεν είναι λίγοι οι μελισσοκόμοι που φυτεύουν μελισσοκομικά φυτά και δέντρα.

  Για να μπούμε στο θέμα μας όμως και να ξεκινήσουμε από τα αρχικά βήματα.Πρώτα από όλα για να φυτευτεί ένα δέντρο,πρέπει να έχει γίνει κατάλληλη εργασία στο έδαφος ώστε να είναι έτοιμο το μέρος να δεχτεί το δέντρο.Τι εννοώ?Ένα χωράφι ή ακόμα και ένα μέρος του κήπου μας,έχει πολλές φορές χόρτα-αγριάδες ή και ρίζες από άλλα δέντρα.Το μέρος που θα φιλοξενήσει το δέντρο ή τα δέντρα μας,πρέπει να έχει απαλλαγεί από τα "ξένα" σώματα ώστε η ρίζα του νέου δέντρου να είναι ελεύθερη να διακλαδωθεί και να απλωθεί.
  Ένα νεαρό δέντρο,έχει πιο αδύνατες ρίζες από ένα δέντρο μεγάλης ηλικίας και αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον τα 2 πρώτα χρόνια ζωής του στο μέρος φύτευσης του,πρέπει να παρέχεται από εμάς η σχετική βοήθεια ώστε να αναπτυχθούν σωστά οι ρίζες.Η πρώτη εργασία μας λοιπόν είναι το φρεζάρισμα ή όργωμα σε μεγάλες εκτάσεις πχ χωράφια με οπωρώνες ή φτυάρισμα σε μικρές επιφάνειες όπως πχ ο κήπος του σπιτιού μας.
  Στην επόμενη φάση διαλέγουμε την περίοδο φύτευσης του.Η ιδανική περίοδος είναι όταν τα δέντρα κοιμούνται.Αυτή η περίοδος είναι το χειμώνα,συνήθως μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου.Ένα δέντρο κοιμώμενο φαίνεται όταν δεν έχει φύλλα(αν είναι φυλλοβόλο). Η τρύπα που θα κάνουμε ώστε να βάλουμε το δέντρο στο έδαφος,πρέπει να έχει διάμετρο ίση ή μελύτερη του πλάτους των ριζιδίων του δέντρου και βάθος κοντά στα 30 ή και παραπάνω εκατοστά.Ρίχνοντας το χώμα στο τοποθετημένο δέντρο,προσέχουμε να το πατήσουμε καλά,ώστε να κάτσει καλα το χώμα με τις ρίζες του δέντρου.
   Αν ο καιρός είναι ξηρικός και δεν βρέχει εκείνες τις μέρες,τότε φροντίζουμε να ρίξουμε λίγο νερό ώστε να "πιάσει" το δέντρο.Κάπου εδώ έχει τελειώσει η διαδικασία φύτευσης.Μερικές φορές,μαζί με τα δέντρα που παίρνουμε από τα μαγαζιά,μας δίνουν και ένα φακελάκι που το διαλύουμε στο νερό.Αυτό γίνεται για να απολυμάνουμε την ρίζα του δέντρου πριν το φυτέψουμε.Βουτάμε τη ρίζα του δέντρου στο κουβά με το διαλυμένο φάρμακο και το αφήνουμε λίγο για να απολυμανθεί και έπειτα φυτεύουμε.

   Όπως είπαμε και πριν το πρώτο στάδιο εγκατάστασης έχει τελειώσει.Οι εργασίες για να έχουμε μια υγιή ανάπτυξη δεν τελειώνουν όμως εδώ.Προς τα μέσα της άνοιξης,μέσα με τέλη της άνοιξης,αν δεν είναι ο καιρός βροχερός,τότε πρέπει να ποτίσουμε τα νέα δέντρα μας.Αυτό συμβαίνει γιατί τον πρώτο χρόνο ζωής τους δεν έχουν αναπτυγμένες ρίζες και χρειάζονται βοήθεια από εμάς.Αν δεν το κάνουμε,θα ζορίσουμε το δέντρο μας και ότι αποτέλεσμα συνεπάγεται στην ανάπτυξη του.Αν μιλάμε για καρποφόρο δέντρο,τότε σίγουρα ζορίζουμε ένα επενδυμένο κεφάλαιο,πράγμα που δεν θέλουμε.
  Μετά το πότισμα ή μάλλον τα ποτίσματα,έρχεται η αγαπημένη εργασία των δουλευτάρηδων απανταχού της γης!ΤΟ ΤΣΑΠΙΣΜΑ!!!!Φροντίζουμε να τσαπίζουμε τα 2 πρώτα ζωής του δέντρου,ώστε να απαλλάσσουμε το ριζικό σύστημα του από ζιζάνια που το ενοχλούν και του κόβουν τη φόρα.Επίσης είναι και ένας καλός τρόπος για αερισμό της ρίζας.
  Κάπου εδώ έρχεται και το λίπασμα.Ένα σύνθετο λίπασμα σε πολύ μικρή ποσότητα τον πρώτο χρόνο και  αυξαάνουμε τη δόση κάθε έτος,θα βοηθήσει το φυτό να πάρει τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του.ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ!Τι σημαίνει αυτό?Ότι όπως είπαμε και πριν,ένα μικρό δέντρο,δεν έχει αναπτυγμένες ρίζες,άρα δεν μπορεί να πάρει το λίπασμα που του ρίξαμε.Οπότε αυτό που έχουμε να κάνουμε,είναι αφού του ρίξουμε μια μικρή χουφτίτσα,να το ανακατέψουμε τσαπίζοντας το,ώστε να μπει το λίπασμα μέσα στο χώμα. 
  Τα 2 τελευταία πράγματα που πρέπει να προσέχουμε είναι το κλάδεμα και οι ασθένειες-μύκητες.Το κλάδεμα γίνεται όταν το δέντρο κοιμάται.Αφαιρούμε τα λαίμαργα κλαδιά και κάθε άλλο περιττό κλαδί.Προσέχουμε πάντα να μην τραυματίσουμε τον κορμό του δέντρου.Στις ασθένειες μπορούμε να ραντίσουμε το δέντρο με ειδικά σκευάσματα εγκεκριμένα.Αυτό γίνεται με την καθοδήγηση του τοπικού γεωπόνου.Σε κάθε περίπτωση το ράντισμα με χαλκό,προστατεύει το δέντρο από μύκητες.Το ράντισμα με χαλκό γίνεται όταν το δέντρο κοιμάται και δεν έχει φύλλα.
  Όλα τα παραπάνω,είναι ενέργειες που θα βοηθήσουν στην σωστή ανάπτυξη του δέντρου μας.Ένα πράγμα που ξέχασα να αναφέρω και είναι πολύ σημαντικό,είναι η δημιουργία λοφίσκου γύρω από τον κορμό του δέντρου,ώστε να μην μαζεύει νερά τις πολύ βροχερές μέρες.Οι συμβουλές από τον γεωπόνο,θα σας δώσουν της σωστή κατεύθυνση για την προστασία του δέντρου. 

22 Απρ 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πρόγραμμα νέων αγροτών 2016(και μελισσοκόμοι)

  Φέτος με την νέα Κ.Α.Π,αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα νέων αγροτών 2016.Το πρόγραμμα αφορά και τους μελισσοκόμους!Αν ισχύει ότι και τις προηγούμενες χρονιές,η ανώτερη ηλικία ένταξης στο πρόγραμμα πρέπει να είναι 40 ετών.Επίσης ο μελισσοκόμος πρέπει να κάνει πρώτη φορά δήλωση ΟΣΔΕ το 2016 και να δηλώνει μελισσοσμήνη ή χωράφια ή και τα 2!
  Η ένταξη στο πρόγραμμα απαιτεί κάποιες δεσμεύσεις πριν την ένταξη και μετά την ένταξη σε αυτό.Το καλύτερο που έχετε να κάνετε οι ενδιαφερόμενοι,είναι να ρωτήσετε και να συνεργαστείτε  με κάποιον μελετητή γεωργικών προγραμμάτων.Οι μελετητές είναι συνήθως και γεωπόνοι.Θα σας ενημερώσουν κατάλληλα για τις προυποθέσεις ένταξης καθώς και τις δεσμεύσεις σας αφού ενταχθείτε.Επίσης θα σας ενημερώσουν για την προκήρυξη του προγράμματος ή και άλλων σχετικών προγραμμάτων.
  Σας συμβουλεύω όσοι ενδιαφέρεστε να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον μελετητή καθώς οι δηλώσεις ΟΣΔΕ έχουν ανοίξει και θα διαρκέσουν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

20 Απρ 2016

Λίγα λόγια για την σμηνουργία

   Με τον καιρό να δείχνει ότι έχει σταθεροποιηθεί,οι πρώτες σμηνουργίες και οι πρώτοι αφεσμοί έχουν κάνει την εμφάνιση τους στη Βόρεια Ελλάδα.Και κάπου εδώ έρχεται το κλασσικό ερώτημα: σμηνουργούν όλα τα μελίσσια?Η απάντηση είναι "ναι μπορούν να σμηνουργούν"!Είναι μια απάντηση που ένα "ναι" ή ένα "όχι" δεν είναι και η πιο σαφής απάντηση.Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η σμηνουργία,είναι ο φυσικός διαχωρισμός,η διαιώνηση του είδους της μέλισσας.
  Τι είναι αυτό που θα κάνει ένα μελίσσι να σμηνουργήσει?Πολλά....Η ύπαρξη χώρου,η νεκταροέκκριση,η ηλικία της βασίλισσας,είναι μερικά από τα χαρακτηριστηκά που επιρρεάζουν την απόφαση του μελισσιού για σμηνουργία.Πολλοί λένε,"ναι αλλά εγώ έκανα βασιλοτροφία και επέλεξα γονίδια με μικρή τάση σμηνουργίας".Σωστό,αλλά αν το μελίσσι πιεστεί,θα σμηνουργήσει!Έτσι το έφτιαξε ο θεός!Εμείς απλά επεμβαίνουμε ώστε να μικρύνουμε αυτή τη τάση με σκοπό να φέρουμε το μελίσσι στα μέτρα μας και να μας δώσει τα αναμενόμενα(μέλια κτλ..).
  Ένα μελίσσι με παλιά βασίλισσα,πχ πάνω από ενός έτους, και με μικρό χώρο ή και ανύπαρκτο για γέννα και αποθήκευση μελιού,θα σμηνουργήσει και δεν θα ρωτήσει κανέναν, όπως λέμε στο χωριό μου.Επίσης ένα μελίσσι με νεαρή βασίλισσα αλλά και αυτό χωρίς χώρο,θα αντέξει λίγο παραπάνω,αλλά αν η ανθοφορία είναι στα φόρτε της,θα φύγει και αυτό!
  Τι θα κάνω για να μην φύγει?Χώρο!Θα δώσω χώρο είτε προς τα πάνω,βλέπε όροφο,είτε θα συμπληρώσω και άλλα τελάρα,αν δεν έχει γίνει δεκάρι.Επίσης μέσα στις επιλογές είναι ο χωρισμός του μελισσιού σε περισσότερα σμήνη ώστε με την ελάτωση του πληθυσμού αλλά ταυτόχρονα και με τη αύξηση του χώρου,να κόψουμε όποιες διαθέσεις για σμηνουργία ήταν να δημιουργηθούν.
  Εξάλλου να μην ξεχνάμε ότι τα δυνατά μελίσσια και τα υγιή είναι αυτά που δίνουν τα μέλια!Πως έλεγαν οι πατέρες της μελισσοκομείας?Η συλλογή μελιού είναι πολλαπλάσια του πληθυμού της κυψέλης.Τι σημαίνει χειροπιαστά αυτό?Ότι ένα 20άρι μελίσσι θα δώσει πιο πολύ μέλι από 2 δεκάρια μελίσσια!Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει ακόμα πρόβλημα σμηνουργίας στο δικό μου μελισσοκομείο,γιατί φτόντισα να δώσω χώρο την κατάλληλη στιγμή,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναπαύομαι!Στην περιοχή μου,η εποχή της σμηνουργίας κρατάει μέχρι αρχές-μέσα Ιουλίου,όπότε έχουμε ακόμα χρόνο!!
  

10 Απρ 2016

Τα νέα της άνοιξης

  Καθώς η άνοιξη προχωράει,παρατηρούμε τις εξελίξεις που άλλες μας αρέσουν και άλλες όχι τόσο πολύ,ανυπομονώντας πάντα για καλύτερες μέρες από όλες τις απόψεις για το μέλλον.Τα πρώτα νέα λοιπόν,είναι η έκπληξη,μια όχι και τόσο αναπάντεχη έκπληξη,καθώς λόγω του φόρτου εργασίας δεν πρόλαβα να επιθεωρήσω το μικρό μελισσοκομείο ενός φίλου που προσέχω και φυσικά να κάνω τις απαραίτητες ενέργειες για αύξηση χώρου,με αποτέλεσμα τα 2 από τα 3 μελίσσια του να σμηνουργήσουν!Αλλά!!!!Τα μελίσσια ναι μεν σμηνούργησαν,αλλά άφησαν πίσω τους σφιχτά δεκάρια μελίσσια,αποτέλεσμα που δεν με χαλάει και τόσο...Μάλιστα ο ένας αφεσμός πιάστηκε λίγα μέτρα πιο κάτω,μεγαλώνοντας έτσι το μελισσοκομείο του φίλου κατά ένα μελίσσι.
  Αφού έγινε η επιθεώρηση, καταστράφηκαν όλα τα κελιά,εκτός από ένα το πιο διαλεχτό σε κάθε μελίσσι.Σειρά στην επιθεώρηση είχε το 3ο μελίσσι του μελισσοκομείου.Ένα μελίσσι που το αφήσαμε στα 5 πλαίσια.Το συγκεκριμένο μελίσσι δεν σμηνούργησε,αλλά έχτισε όπου μπορούσε να βρει και μάλιστα τα χτισμένα ήταν και γεννημένα από τη βασίλισσα!!Αυτό που ξέχασα να αναφέρω,είναι ότι τα μελίσσια ήταν τοποθετημένα σε κτήμα με μήλα.Ο καιρός βοήθησε και τα μελίσσια δούλεψαν πολύ δίνοντας μας τέτοια αποτελέσματα.Κατά τα άλλα, τα 2 μελισσοκομεία,το δικό του και το δικό μου,ετοιμάζονται για τα παλιούρια όπου περιμένουμε την πρώτη σοβαρή ανθοφορία να μας στηρίξει με μέλια και παραφυάδες.

  Κατά τα άλλα οι γκορτσιές είναι προς το τέλος,σχεδόν το 90% έχει τελειώσει με το άνθος πλέον.Η βόλτα στο τόπο με τις γκορτσιές την προηγούμενη βδομάδα έδειξε ανθοφορία που πλησιάζει στο τέλος και στη σύντομη σημερινή βόλτα είδα το τέλος της γκορτσιάς.Oι φωτογραφίες που ακολουθουν είναι της προηγούμενης βδομάδας,εκτός από τις τελευταίες με το αρμυρίκι που είναι σημερινές.










  Και κάτι τελευταίο που παρατήρησα,στην ευρύτερη περιοχή συνυπάρχουν κουτσουπιά,αρμυρίκι,μηλιά και αγριοτρίφυλλο,με τις μέλισσες να επισκέπτονται φανατικά στο αρμυρίκι!