25 Μαΐ 2016

Παλιούρι 2016 τα νέα

  Μια σύντομη βόλτα στο μελισσοκομείο που είναι τοποθετημένο σε παλιούρια και στην τριγύρω περιοχή,μου έδειξε ότι το παλιούρι έχει μέλλον ακόμα,καθώς δεν έχει ανθίσει ακόμα στο 100%.










  Στην μικρή παραμονή μου στο μελισσοκομείο μου,είδα ότι δούλευαν εντατικά,πράγμα που αναπτερώνει τις ελπίδες μας για κάτι καλό καθώς είχαν προηγηθεί κακές καιρικές συνθήκες τις προηγούμενες μέρες.Μακάρι ο καιρός να εξελιχθεί ευνοϊκά για όλους και να έρθουν οι πολυπόθητοι τρύγοι και το δυνάμωμα στα μελίσσια μας.Καλή επιτυχία!

20 Μαΐ 2016

Καλλιέργειες super-food και λοιπές "προσοδοφόρες" καλλιέργειες

   Τα χρόνια της κρίσης που περνάμε,πολλοί χάνουν τις δουλειές τους ή βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ.Βλέποντας λοιπόν τέτοιες καταστάσεις πολλοί αλλάζουν δουλειές,άλλοι φεύγουν στο εξωτερικό και άλλοι προτιμούν την εσωτερική μετανάστευση με ταυτόχρονη αποκέντρωση και επιστροφή στα χωριά.
  Με την επιστροφή στα χωριά και στην αγροτική ζωή, ψάχνουν τρόπους να φύγουν από το οικονομικό αδιέξοδο με καλλιέργειες που τους τάζουν πολλά κέρδη,εύκολα κέρδη.Άλλες φορές αυτές οι καλλιέργειες έχουν την ταμπέλα της μικρής εργατοώρας ανα στρέμμα και πάει λέγοντας.
  Πολλοί έχετε διαβάσει στο ίντερνετ αλλά και στον τύπο για τις προσοδοφόρες καλλιέργειες με καλλιεργούμενα είδη όπως τα super-food.
  Δεν σας κρύβω ότι όταν πρωτο-ξεκίνησα την αγροτική μου δραστηριότητα,σκεφτόμουν να επενδύσω σε τέτοιες εναλλακτικές καλλιέργειες.Σήμερα μετά  από κάποια χρόνια ενασχόλησης μου έχω αλλάξει γνώμη καθώς μπόρεσα να δω κάποια πράγματα εκ των έσω,αφου απέκτησα επαφή με τον αγροτικό κόσμο.Αυτό που έχω να συμβουλέψω είναι πριν να επενδύσετε σε κάποια καλλιέργεια,οποιαδήποτε και αν είναι αυτή,κάντε πρώτα μια έρευνα αγοράς και διάθεσης των προιόντων!Δείτε αν υπάρχουν συνεταιρισμοί που να αγοράζουν τα προιόντα σας ή κάποια καταστήματα λιανικής αγοράς.Την διάθεση των προιόντων από εσάς τους ίδιους να την σκεφτείτε μόνο σε περίπτωση που ο ελεύθερος χρόνος είναι μεγάλος.
  Η στάση μου τείνει να είναι αρνητική,ειδικά για την περιοχή μου καθώς δεν υπάρχουν τρόποι διάθεσης των προιόντων,τουλάχιστον τύπου super-food που ήθελα να βάλω.
  Μπορεί η παραγωγή να είναι εύκολη και σχετικά οικονομική στην εγκατάσταση,αλλά αν δεν υπάρχει διάθεση,το προιόν είναι άχρηστο..Προσωπικά επέλεξα τις κλασσικές καλλιέργειες του τόπου μου αν και αυτές τείνουν να καταστραφούν τα τελευταία χρόνια.Δεν έχω κάτι με τα super-food,αλλά με κάθε καλλιέργεια που δεν μπορεί να κινηθεί και να αποδώσει την εργασία με οικονομικές απολαβές.Ψάξτε λοιπόν,κάντε την έρευνα σας και μετά επενδύστε στα χωράφια σας.Και μια τελευταία συμβουλή,ότι και να φυτέψετε, θέλει προσοχή και φροντίδα ώστε να μεγαλώσει και να αποδώσει καρπούς.

5 Μαΐ 2016

Δοκιμές κεραλοιφών-η συνέχεια

   Από τότε που "μπλέχτηκα" με τις κεραλοιφές,δοκιμάζω ανα διαστήματα διάφορες συνταγές,είτε από αυτές που κυκλοφορούν ευρέως είτε από δικές μου παραλλαγές.Σκοπός των δοκιμών είναι ώστε να καταλήξω σε κάποια σχέδια κεραλοιφών που θα αρέσουν τόσο σε μένα όσο και στα περισσότερα άτομα που δίνω λίγα δείγματα.

  Προχθές λοιπόν μπήκα στον πειρασμό να προσθέσω μέλι στο βασικό προιόν της κεραλοιφής.Ξεκινάω πάντα από τη βασική συνταγή που λέει 5 μέρη λάδι και 1 μέρος κερί.Από εκεί και πέρα προσθέτω και αφαιρώ τόσο τα βασικά στοιχεία όσο και τα υπόλοιπα πρόσθετα,με σκοπό το τελικό αποτέλεσμα να έχει καλή υφή και υπέροχη μυρωδιά.
  Όπως είπα και πριν,δοκίμασα να προσθέσω μέλι στη βασική συνταγή.Το τελικό προιόν ναι μεν μου βγήκε αρκετά πυχτό,αλλά το αποτέλεσμα με ικανοποιεί πολύ,ζωρίς να σημαίνει ότι δεν θα δοκιμάσω την βελτίωση του.Απλόνωντας την κεραλοιφή στο χέρι,σου δίνει μια σχετικά κολλώδες υφή αλλά ταυτόχρονα και μια αίσθηση προστασία του δέρματος ακόμα και μετά από πλύσιμο των χεριών και απομάκρυνσης της κεραλοιφής.Μέσα στον επόμενο μήνα θα προσπαθήσω και για άλλες δοκιμές,όπου αναμένω κάποια στιγμή να καταλλήξω σε  κάποιους σχεδιασμούς!

3 Μαΐ 2016

Η θρέψη των φυτών-δέντρων

  Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη!!Πολλές ευχές για ότι καλύτερο στη ζωή μας και φυσικά καλές δουλειές να έχουμε όλοι.Μιας και τελείωσε όμως το πάσχα,ξαναβάζουμε τα κεφάλια μέσα και κυνηγάμε τις δουλειές μας!
  Η σημερινή ανάρτηση είναι η δεύτερη που αφορά αγροτικά ζητήματα και συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για την θρέψη-λίπανση των φυτών και των δέντρων μας.Η λίπανση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην αγροτική δουλειά αλλά και στον ερασιτεχνικό μας κήπο.Η σωστή λίπανση,παρέχει στα φυτά μας τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται κάθε καλλιεργητική χρονιά.Η ανάρτηση θα κινηθεί σε γενικές γνώσεις,καθώς οι εξειδικευμένες πρέπει να παρέχονται από τους ειδικούς,με τις σωστές κατευθήνσεις.
  Η λίπανση και ειδικά στα οπωροφόρα δέντρα χωρίεζεται στις εξής  κατηγορίες : 1)βασική λίπανση , 2)επιφανειακή λίπανση 3)συμπληρωματική. Στην πρώτη κατηγορία,παρέχουμε στα φυτά μας τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ξεκινήσουν την χρονιά.Συνήθως η λίπανση γίνεται του πρώτους μήνες του χρόνου,κυρίως κατα τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η ποσότητα λιπάσματος εξαρτάται από την ηλικία του φυτού.Στα μικρότερα φυτά ρίχνουμε λιγότερο λίπασμα και αντίστοιχα στα μεγαλύτερα ρίχνουμε περισσότερο λίπασμα.Η λίπανση γίνεται με διασκορπισμό του λιπάσματος στην περιοχή γύρω από τον κορμό του φυτού και σε διάμετρο όσο την περιοχή που απλώνονται οι ρίζες του φυτού.
  Στη δεύτερη κατηγορία,ρίχνουμε λιπάσματα που σκοπό έχουν την περεταίρω ενδυνάμωση του φυτού και την μεγένθυση των καρπών.Η επιφανειακή λίπανση συνήθως γίνεται με περισσότερες από μία φορές.Σε αυτή εδώ την περίπτωση έχουμε περισσότερες από μια επιλογές λίπανσης.Η πρώτη είναι με διαφυλικό ψεκασμό.Σε αυτή τη περίπτωση διαλύουμε λίπασμα υδατοδιαλυτό ή αλλιώς κρυσταλικό ή υγρό,μέσα σε νερό και στην συνέχεια ψεκάζουμε ώστε να πάει το ψεκαζόμενο νερό-λίπασμα στα φύλλα του φυτού.Μια άλλη περίπτωση είναι η υδρολίπανση.Σε αυτή τη περίπτωση ρίχνουμε πάλι το λίπασμα σε νερό ωστε να διαλυθεί και αυτό το διάλυμα το ποτίζουμε στις ρίζες του φυτού,κοντά στον κορμό του φυτού όμως.Η τελευταία περίπτωση είναι πάλι ο διασκορπισμός του λιπάσματος,αλλά αυτή τη φορά κοντά στον κορμό του δέντρου.
  Η τελευταία και 3) κατηγορία λίπανσης είναι η συμπληρωματική.Σε αυτή τη κατηγορία,ρίχνουμε ειδικά λιπάσματα με συγκεκριμένα στοιχεία που λείπουν από τα φυτά μας.Ο τρόπος είναι πάλι ο ίδιος με την επιφανειακή λίπανση.
  
  Στην προηγούμενη παράγραφο αναφέρθηκα στη συμπληρωματική λίπανση και σε στοιχεία που λείπουν από τα φυτά μας.Πως όμως το καταλαβαίνουμε αυτό?Το πιο εύκολο είναι από τις ενδείξεις που παίρνουμε από την εικόνα του φυτού.Αν έχουμε εμπειρία και καταλαβαίνουμε τι μας δείχνει το φυτό,τότε ζητάμε το ανάλογο λίπασμα.Αν όχι,τότε φροντίζουμε να δέιξουμε στον γεωπόνο μας τα φυτά ή να κάνουμε μια φυλλοδιαγνωστική.Ένας άλλος τρόπος,ο οποίος βοηθάει πάρα πολύ και πρέπει να τον κάνουμε σε κάθε μέρος που φυτεύουμε,και ειδικά αν πρόκειται για επαγγελματικους σκοπούς,είναι η ανάλυση του εδάφους.Παίρνουμε λίγο χώμα από διάφορα σημεία του αγροκτήματος και τα στέλνουμε σε ειδικό χημείο για ανάλυση.Από εκεί σε λίγες μέρες θα εκδοθεί το πόρισμα όπου τα αναφέρει όλα τα στοιχεία που περιέχει το έδαφος.Ετσι θα μπορούμε να κάνουμε τις σωστές λιπάνσεις και διορθώσεις ώστε να είναι σωστά και παραγωγικά τα φυτά μας.Οι γεωπόνοι συμβουλεύουν ότι μια ανάλυση εδάφους,είναι σωστή και έγκυρη μέχρι πέντε χρόνια.Μετά αλλάζει η σύσταση του εδάφους,και ορθώς αφου εφοδιάζουμε με τα ελλιπή στοιχεία. 

  Στοιχεία και σύμβολα στα λιπάσματα.
  
  Οκ τα κάναμε όλα και ήρθε η ώρα να αφοράσουμε το λίπασμα.Πως θα καταλάβουμε και πως θα ζητήσουμε αυτό που θέλουμε? Τα λιπάσματα χωρίζονται και αυτά σε κατηγορίες.Μερικές από αυτές τις κατηγορίες είναι τα φυσικά λιπάσματα,τα σύνθετα,τα χημικά,το λίπασμα ιχνοστοιχείων,οργανικά κτλ.Όλα τα λιπάσματα περιέχουν κάποια στοιχεία.Αυτά χωρίζονται σε βασικά και σε δευτερεύοντα.
  Τα βασικα,πού είναι και τα πρώτα που συναντάμε και ειδικά στα σύνθετα λιπάσματα,είναι το άζωτο που συμβολίζεται με Ν , ο φώσφορος που συμβολίζεται με P και το κάλιο που συμβολίζεται με Κ. Τα σύνθετα θα τα βρούμε με τα γράμματα ΝPK και μια σειρά από αριθμούς όπως το παρακάτω παράδειγμα 10-15-15.Αυτό παράδειγμα μας δείχνει ότι το σύνθετο μας λίπασμα έχει 10 μονάδες αζώτου,15 μονάδες φωσφόρου και 15 μονάδες καλίου.
  Το άζωτο είναι το στοιχείο που μας δίνει βλάστηση και είναι απαραίτητο από τα περισσότερα φυτά.
  Ο φώσφορος είναι από τα στοιχεία που συμβάλουν στο καλό ριζικό σύστημα.
  Το κάλιο είναι το στοιχείο που είναι απαραίτητο για τους καρπούς αλλά και για το δέντρο.

Άλλα στοιχεία είναι το θείο(S),το Βόριο(Β),ο σίδηρος(Fe),ο ψευδάργυρος(Zn),το μαγνήσιο(Mg),το ασβέστιο(Ca),ο χαλκός(cu)

Οι λιπάνσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή και πάντα με την σωστή καθοδήγηση του γεωπόνου,διαθέτοντας τα απαραίτητα στοιχεία για θρέψη στο φυτό.Φροντίζουμε να κάνουμε έγκαιρα τις λιπάνσεις καθώς η λάθος λίπανση προκαλεί στρεσάρισμα στο φυτό.