21 Σεπ 2016

Η δοκιμη του εξαχνωτή οξαλικού οξέως

  Μέσα στο καλοκαίρι είχα αγοράσει μια συσκευή εξάχνωσης οξαλικού οξέως,με σκοπό να διευρύνω τον τρόπο χρήσης του οξαλικού που κάνω εδώ και χρόνια.Χθες το απόγευμα και αφού είδα ότι στην περιοχή επικρατούσαν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες,είπα να κάνω την δοκιμή μου!!
Συγκεντρωτικά τα 3 εργαλεία
 Όπως φαίνεται στη παραπάνω φωτογραφία χρησιμοποιήθηκαν 3 εργαλεία!Μια μπαταρία αυτοκινήτου,οξαλικό οξύ σε ταμπλέτες και τέλος ο εξαχνωτής

Ο εξαχνωτής

Μπαταρία αυτοκινήτου 12Vοlt

Κυβάκια οξαλικού οξέως
 Τα πρώτα συμπεράσματα αφορούν κυρίως τον τρόπο χρήση και τα όποια προβλήματα υπάρχουν στη χρήση του.Η αποτελεσματικότητα κατά του βαρρόα θα ελεγχθεί τις επόμενες μέρες.Πάμε τώρα στη χρήση του...
  Καταρχήν απαιτείται μάσκα προφύλαξης του μελισσοκόμου γιατί οι ατμοί από την εξάχνωση μυρίζουν πολύ.Η χρήση του γίνεται με την τοποθέτηση του μηχανήματος από την πόρτα και στο κέντρο της κυψέλης ή στο μέρος όπου υπάρχουν πλαίσια,αν μιλάμε για μελίσσια μικρότερης των 10 πλαισίων δυναμικότητας.
   Στα θετικά συγκαταλέγεται το μεγάλο καλώδιο του εξαχνωτή,που σου επιτρέπει να κάνεις τη χρήση του σε πολλά μελίσσια μακριά από την τοποθετημένη μπαταρία,χωρίς να χρειάζεται να την κουβαλάς κάθε τρεις και λίγο..
  Με την χρήση του,καίγονται όποιες μέλισσες πλησιάζουν το θερμαινόμενο κομμάτι και στη συνέχεια αυτό μαυρίζει και θέλει καθάρισμα.Οι κυψέλες με ανοιχτό πάτο,θέλουν οπωσδήποτε κλείσιμο,γιατί ένα μεγάλο μέρος του καπνού βγαίνει από κάτω.Επίσης κλείσιμο θέλουν οι αεραγωγοί και οι πόρτες με την τοποθέτηση του μηχανήματος μέσα.
  Τα κυβάκια του οξαλικού ζυγίζουν 1γρ και έτσι σε διευκολύνουν στη χρήση αλλά και σε απαλλάσσουν από το ζύγισμα.Γενικά οι πρώτες εντυπώσεις είναι καλές όσον αφορά τη χρήση του.Μακάρι η αποτελεσματικότητα να κυμανθεί σε καλά επίπεδα,ειδικά αν σκεφτούμε ότι αυτή την εποχή ο γόνος είναι σε σχετικά καλά επίπεδα.Ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν θα το χρησιμοποιήσω και σαν βασική θεραπεία αντί της ενστάλαξης που εφαρμόζω,αλλά για ξελάφρωμα θα μπορούσε να ενταχθεί σαν λύση.Περιμένω να δω αποτελέσματα τις επόμενες μέρες!!!

18 Σεπ 2016

Προγράμματα επιδοτήσεων αγροτών και μελισσοκόμων

  Όπως είχα αναφέρει και σε παλιότερη δημοσίευση (  http://beeprerss.blogspot.gr/2016/04/2016.html ), έχει υπογραφεί νέα ΚΑΠ(κοινή αγροτική πολιτική), που σημαίνει ότι φέρνει νέα προγράμματα επιδότησης των αγροτών,μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων.Συγκεκριμένα τα προγράμματα νέων αγροτών αλλά και επιδότησης νέου εξοπλισμού,ενδιαφέρει τόσο τους αγρότες όσο και τους μελισσοκόμους ή ακόμα όσους επαγγέλλονται και τα 2 μαζί.
  Για το πρόγραμμα των νέων αγροτών,ανοίγει η δήλωση ΟΣΔΕ μέχρι τον Οκτώβριο που είναι απαραίτητη για την ένταξη στο πρόγραμμα.Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα απευθυνθείτε άμεσα σε γεωπόνους-μελετητές προγραμμάτων ώστε να σας κατευθύνουν κατάλληλα.Η ένταξη στο πρόγραμμα,παρέχει ένα ποσό ενίσχυσης αλλά απαιτεί κάποιες δεσμεύσεις από την πλευρά του αγρότη που πρέπει να ολοκληρωθούν και να τηρούνται για κάποια χρόνια.
 

7 Σεπ 2016

Νέα αποκτήματα

  Με αφορμή τον άστατο καιρό και τις πολλές βροχοπτώσεις που επικρατούν τις τελευταίες μέρες,βρίσκω ελεύθερο χρόνο ώστε να ασχοληθώ και λίγο με το πλέον παρατημένο από μένα μπλογκ μου.
  Καταρχήν να επισημάνω ότι οι έντονες βροχοπτώσεις είναι επικίνδυνες για μελίσσια που είναι τοποθετημένα κοντά σε χειμάρρους-ποτάμια-ρυάκια κτλ καθώς ενέχει  κίνδυνος του φουσκώματος τους με αποτέλεσμα να παρασύρουν τα μελίσσια που είναι τοποθετημένα κοντά σε ποτάμια και ρυάκια.Πολύ προσοχή λοιπόν και καλό θα είναι να κάνουμε μια επίσκεψη στο μελισσοκομείο ώστε να διαπιστώσουμε μόνοι μας σε τι κατάσταση είναι τα μελίσσια μας.
  Τα μελίσσια μου στην εποχή "μετά βουνού" όπως λέω εγώ,κατέβηκαν στο κάμπο όπου και θα ξεχειμωνιάσουν.Προς έκπληξη μου,τα δυνατά βάζουν μέλια και γύρες και με ξεσηκώνουν στην ιδέα για ένα τρύγο έστω και μικρό,όχι ληστρικό όμως καθώς πάντα αφήνω περίσσευμα μπόλικο για να βγάζουν το χειμώνα.


 Μια δεύτερη έκπληξη που με περίμενε,ήταν η παρουσία μετκαλφα,πράγμα που δεν είχα δει τα τελευταία 6 χρόνια στις καλλιέργειες της περιοχής.

  Στο εν τω μεταξύ έχει προβεί σε κάποιες αγορές που αφορούν τόσο το κομμάτι των γνώσεων όσο και του εξοπλισμού!

Η κάτω σειρά με τα βιβλία αποκτήθηκε μέσω ΟΓΑ με τα κουπόνια που έδινε.Το ένα βιβλίο είναι του Υφαντίδη,αυτό στα αριστερά που δεν φαίνεται καλά η επιγραφή του.Χοντρό βιβλίο με πολλές σελίδες....που με περιμένουν να τις διαβάσω κάποια στιγμή!!Το άλλο είναι το γνωστό του κ. Θρασυβούλου και το τελευταίο αφορά την δενδροκομία.Ο χειμώνας θα είναι γεμάτος από γνώσεις !!!
  Τα άλλα αποκτήματα αφορούν το κομμάτι του εξοπλισμού και έγιναν κυρίως για λόγους δοκιμαστικούς.



  Στις πρώτες φωτογραφίες απεικονίζεται ο εξαχνωτής που αγόρασα.Δουλεύει με μπαταρία αυτοκινήτου.Στο ειδικό πιατάκι μπαίνει το οξαλικό οξύ,όπου με τη μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται,λιώνει και δημιουργείται ατμός που γεμίζει την κυψέλη.Η πρώτη δοκιμή θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο και αν διαπιστώσω ότι είναι βολική από όλες τις απόψεις,τότε θα ξανά χρησιμοποιηθεί και για την θεραπεία όταν δεν θα υπάρχει γόνος.
  Το άλλο απόκτημα είναι ένα μισό πατωματάκι.Πλαστικό με πλαστικά πλαίσια που μου δίνει την ευκαιρία να κάνω διπλή δοκιμή!Δηλαδή δοκιμή στο μισό πάτωμα και δοκιμή στα πλαστικά πλαίσια!Βέβαια έτσι όπως το σκέφτομαι,θα αποκτήσω λίγα ακόμα πατώματα πριν την άνοιξη,ώστε οι πληροφορίες που θα λάβω από τις δοκιμές να είναι πιο σίγουρες.
  Αυτά τα ολίγα για άλλη μια φορά!Καλή συνέχεια στα πεύκα και προσοχή!