Πρόκειται για μια από τις δύο μεθόδους αντιμετώπισης της αμερικάνικης σηψηγονίας και χαρακτηρίζεται ως σχετικά αναίμακτη!Η άλλη μέθοδος είναι το ολικό κάψιμο της κυψέλης και του πληθυσμού και είναι από τις πιο σίγουρες, αλλά καταστρέφεται ένα μέρος του επενδυμένου κεφαλαίου του μελισσοκόμου. Δεν είναι της παρούσης να σχολιάσω ποια μέθοδος είναι πιο καλή ή πιο ασφαλής.
Η μέθοδος της διπλής μετάγγισης έχει ως σκοπό την απομάκρυνση των σπορίων της ασθένειας της αμερικάνικης σήψης και φυσικά τη διατήρηση του πληθυσμού της κυψέλης και όχι τη θανάτωση του όπως προτείνει η άλλη μέθοδος.
Τα παρακάτω βήματα πρέπει να ακολουθηθούν βήμα προς βήμα και να μην παραλειφθεί κανένα και ούτε να κρατήσουμε μολυσμένα υλικά ή να τα πετάξουμε σε σκουπίδια γιατί αποτελούν σημείο μόλυνση για άλλα μελίσσια.
Η τοποθέτηση ενός πλαισίου γόνου-καθαρό από ασθένειες- σε κάθε μετάγγιση,θα κρατήσει το μελίσσι από πιθανή εγκατάλειψη.Η μέθοδος της διπλής μετάγγισης έχει ως σκοπό την απομάκρυνση των σπορίων της ασθένειας της αμερικάνικης σήψης και φυσικά τη διατήρηση του πληθυσμού της κυψέλης και όχι τη θανάτωση του όπως προτείνει η άλλη μέθοδος.
Τα παρακάτω βήματα πρέπει να ακολουθηθούν βήμα προς βήμα και να μην παραλειφθεί κανένα και ούτε να κρατήσουμε μολυσμένα υλικά ή να τα πετάξουμε σε σκουπίδια γιατί αποτελούν σημείο μόλυνση για άλλα μελίσσια.
- Ο πληθυσμός του μολυσμένου μελισσιού τινάζεται μέσα σε μια απολυμασμένη κυψέλη και τοποθετούνται 2 φύλλα κερήθρας για χτίσιμο.
- Όλες οι κερήθρες από την προηγούμενη κυψέλη καίγονται!
- Ταΐζονται οι μέλισσες καλά,ώστε να χτίσουν τα φύλλα.
- Μόλις χτιστούν τα φύλλα,αφαιρούμε και πάλι τον πληθυσμό(μόνο) και τον τοποθετούμε ομοίως σε μια απολυμασμένη κυψέλη με καινούργια φύλλα για χτίσιμο.
- Ταΐζουμε για βοήθεια
- Αφαιρούμε τα χτισμένα πλαίσια,τα καίμε
- Και πλέον τοποθετούμε πάλι καινούργια πλαίσια για χτίσιμο και το μελίσσι είναι έτοιμο!
Όλοι οι χειρισμοί σε άρρωστα μελίσσια,απαιτούν προσοχή ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια.Επίσης ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε θέλει απολύμανση πριν πάμε στα υγιή μελίσσια.
πηγή:μελισσοκομία σύγχρονες μέθοδοι εντατικής εκμετάλευσης(Νικολαίδης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου