Καρφιτσωμένη ανάρτηση

Αγγελίες

  Από αύριο θα υπάρξει δυνατότητα να δημοσιεύονται αγγελίες σας με μελισσοκομικό και γεωργικό περιεχόμενο.Μπορείτε να μου στέλνετε την αγγε...

31 Ιουλ 2013

Κεφάλαιο ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ!

  Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στη μελισσοκομία!Τόσο ο ερασιτέχνης μελισσοκόμος όσο και ο επαγγελματίας πρέπει να γνωρίζουν τι είναι η σμηνουργία και τι πρέπει να πράξουν όταν βρεθούν απέναντι σε μελίσσια που σμηνουργούν.
  Τι είναι όμως σμηνουργία? Σμηνουργία καλείται ο φυσικός τρόπος διαχωρισμού του σμήνους σε 2 ή και περισσότερα μέρη.Πρόκειται περί διαιώνισης του γένους των μελισσών και είναι κάτι απολύτως φυσικό.
  Η σμηνουργία πρέπει να αποφεύγεται ειδικά από τους επαγγελματίες που σκοπεύουν να συλλέξουν μέλι,διότι με την σμηνουργία μειώνεται η απόδοση των μελισσών του και η δύναμη τους.Ναι αλλά είπαμε ότι πρόκειται περί φυσικού διαχωρισμού...ο μελισσοκόμος πρέπει να βρίσκει άλλους τρόπους για την αύξηση του μελισσοκομείου του.
  Η σμηνουργία συνήθως γίνεται όταν υπάρχει πολύ νέκταρ και γύρη.Άλλες αιτίες για σμηνουργία είναι: ο μεγάλος πληθυσμός στη κυψέλη,σε σημείο που να μην χωρά,η έλλειψη χώρου για την αποθήκευση μελιού,η κληρονομικότητα,ο μη επαρκής αερισμός της κυψέλης,οι παρατεταμένες κακές καιρικές συνθήκες εν μέσω ανθοφορίας και τέλος η έλλειψη χώρου για να γεννήσει η βασίλισσα μας.

                      ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ

  • Τοποθετούμε πατώματα
  • Ανανέωση βασίλισσας κάθε χρόνο ή κάθε δεύτερο χρόνο
  • Επιτυγχάνουμε καλό αερισμό
  • Διατηρούμε μελίσσια ίσα σε δύναμη
  • Μέθοδος Demaree(Ντεμάρη)
 Συνήθως πρέπει να προλαμβάνουμε για τη σμηνουργία. Η καταστολή της σμηνουργίας απαιτεί δεξιότητα και εγρήγορση!