12 Φεβ 2014

Μέθοδος καταπολέμησης της σμηνουργίας

  Είναι το άρθρο που σας υποσχέθηκα!Πρόκειται για μια μέθοδο καταπολέμησης(πρόληψης και καταστολής) της σμηνουργίας που σκέφτηκα πριν φύγω για αγροτικές δουλειές.Η μέθοδος αυτή έχει πολλά στοιχεία(σχεδόν όλα δηλαδή) από την μέθοδο του Σουέιν,από τη μέθοδο Ντεμάρη και ίσως του Σνέλκροβ.
  Απαραίτητα υλικά είναι: η κυψέλη(γονοθάλαμος) που έχει το πρόβλημα σμηνουργίας,ένας όροφος,ένα διάφραγμα οριζόντιο με είσοδο ή εναλλακτικά ένα απλό διάφραγμα(** θα εξηγήσω παρακάτω) και τέλος μια σήτα με πυκνό πλέγμα ώστε να μην χωράει καμιά μέλισσα.
  Η μέθοδος που θα περιγράψω είναι πολύ απλή και έχει την ευχέρεια να δεχτεί όποιον χειρισμό βολεύει το μελισσοκόμο καλύτερα!!
  Ας την δούμε:
 Έχουμε λοιπόν το γονοθάλαμο που παρουσιάζει προβλήματα σμηνουργίας, είτε πρόκειται  να εκδηλώσει σμηνουργία είτε έχει εκδηλώσει ήδη σμηνουργία και είναι σε προχωρημένο επίπεδο.Βάζουμε πάνω από το γονοθάλαμο το διάφραγμα που λέγαμε και τη σήτα. Αν πάρουμε διάφραγμα με είσοδο τότε το τοποθετούμε έτσι ώστε η είσοδος του να κοιτάει από την αντίθετη πλευρά που κοιτάει η είσοδος η κανονική,του γονοθαλάμου δηλαδή.Αν δεν έχουμε αυτό το διάφραγμα και έχουμε το απλό(**), τότε φροντίζουμε να ανοίξουμε εμείς είσοδο πάλι να κοιτάει από την αντίθετη πλευρά. Στη συνέχεια παίρνουμε πλαίσια με γόνο και πληθυσμό από το γονοθάλαμο και τον τοποθετούμε στον όροφο,προσέχουμε όμως να μην πάρουμε την βασίλισσα!Δίνουμε στη βασίλισσα κενά χτισμένα πλαίσια το ίδιο και στο πάνω όροφο.Δεν ξεχνάμε να τροφοδοτούμε το επάνω μελίσσι.Σε πρώτη φάση έχουμε τελειώσει!Δημιουργήσαμε στην ουσία μια δεύτερη κυψέλη.Αποφορτίσαμε τον γονοθάλαμο από πληθυσμό και δώσαμε χώρο στη βασίλισσα.Από εδώ και πέρα οι χειρισμοί είναι θέμα μελισσοκόμου!Και εδώ είναι η διαφορά από τις άλλες μεθόδους!
Συνεχίζοντας.... αν έχουμε δώσει γόνο ημέρας ως 3 ημερών στο πάνω όροφο,οι εργάτριες θα φτιάξουν βασιλικά κελιά.Φροντίζουμε να αφήσουμε μόνο τα καλά βασιλικά κελιά και τα υπόλοιπα τα καταστρέφουμε.Όταν γεννηθεί η βασίλισσα θα χρησιμοποιήσει την ξεχωριστή έξοδο για να συζευχθεί και για να επιστρέψει χωρίς τον φόβο να μπει στο κάτω πάτωμα και να συναντηθεί με τη παλιά βασίλισσα.
Αν δεν δώσουμε φρέσκο γόνο,τότε φροντίζουμε να τοποθετήσουμε εμείς βασιλικά κελιά ή ακόμα και μια έτοιμη βασίλισσα!Εδώ έρχεται ο ρόλος της σήτας και του διαφράγματος!Απαραίτητα και τα 2 μαζί αλλιώς η μέθοδος αποτυγχάνει.Αποτυγχάνει γιατί οι 2 βασίλισσες έρχονται σε σχετική επαφή και το μελίσσι αναλαμβάνει να σκοτώσει τη μία.
Έτσι λοιπόν πετύχαμε την ύπαρξη 2 βασιλισσών σε 1 κυψέλη.Και τώρα έρχεται ξανά η βούληση του μελισσοκόμου!Οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν είναι οι εξής:
 -κρατάμε την κυψέλη έτσι όπως είναι,με την ύπαρξη 2 βασιλισσών και έτσι επιτυγχάνουμε μια δυνατή κυψέλη με πολλούς γόνους και πολλά πατώματα.
 -κόβουμε παραφυάδα έτοιμη όταν εμείς θέλουμε και σε όποια κατάσταση θέλουμε να έχει το επάνω μελίσσι
 -αφαιρούμε την παλιά βασίλισσα και αφήνουμε την νέα και ταύχρονα έχουμε μια δυνατή δυνατή κυψέλη.Ο σωστός χειρισμός εδώ είναι όταν αφαιρέσουμε την παλιά βασίλισσα,να αφήσουμε τη σήτα και το διάφραγμα για μια μέρα ώστε να μοιράζονται οι φερορμόνες της νέας βασίλισσας.Μετά από αυτό,αφαιρούμε την σήτα και κάνουμε μια αναδιάταξη πλαισίων με την τοποθέτηση της βασίλισσας στο κάτω πάτωμα,με συνδυασμό της μεθόδου Ντεμάρη.
 -Αν η καινούργια βασίλισσα είναι ελαττωματική,μπορούμε να την αφαιρέσουμε και να τοποθετήσουμε καινούργια ή βασιλικό κελί.

  Αυτή είναι η μέθοδος που σκέφτηκα,με τη βοήθεια βέβαια από άλλες μεθόδους.Με τη πρώτη ευκαιρία θα τη δοκιμάσω και θα αναφέρω αποτελέσματα.Θέλει προσοχή σε κάποια σημεία,όπως πχ η αποφυγή επαφής των 2 βασιλισσών,η φορά που κοιτάει η κάθε έξοδος.Δίνεται η ευχέρεια κινήσεων και υλικών ανάλογα με τη σκέψη του μελισοκόμου.Καλή επιτυχία σε όσους θέλουν να την δοκιμάσουν μαζί μου και φυσικά σε όσους θέλουν να την τελειοποιήσουν ή να την διορθώσουν με βάση τα "θέλω" τους!Για διευκρινήσεις ελάτε να συζητήσουμε!

ΥΓ. Μέθοδος Ντεμάρη εδώ: http://beeprerss.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8743.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου