22 Απρ 2014

Κόψιμο παραφυάδας

  Πριν από λίγες μέρες έκοψα την πρώτη μου παραφυάδα!Δημιούργησα ένα μελίσσι δυναμικότητας 3 πλαισίων με δότες 3 διαφορετικές κυψέλες!Πιο κάτω θα εξηγήσω τι ακριβώς έκανα.Η έλλειψη υλικού αλλά και χρόνου με φρέναρε λίγο,που θα μπορούσα να στηρίξω πιο καλά το μελισσοκομείο μου.
  Ας εξηγήσω τι έκανα: πήρα μια άδεια κυψέλη,από το 1ο μελίσσι πήρα ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο και τον πληθυσμό του.Ψέκασα τις μέλισσες με διάλυμα τσίπουρου με γλυκάνισο για να έχει οσμή και το τοποθέτησα στη κυψέλη. Προχώρησα στην επόμενη κυψέλη,όπου πήρα ένα πλαίσιο με σφραγισμένο αλλά και αρκετό ασφράγιστο γόνο και φυσικά τον πληθυσμό του που ψεκάστηκε ομοίως. Από την 3η κυψέλη πήρα ένα πλαίσιο με μέλι και γύρη και τον πληθυσμό του.Έτσι δημιούργησα μια καινούργια κυψέλη δυναμικότητας τριών πλαισίων,χωρίς ωστόσο να αποδυναμώσω τους δότες!Οι κυψέλες δότες έφτασαν πάλι σε σημείο να είναι έτοιμα για δημιουργία και άλλης παραφυάδας και υποθέτω πως μέσα σε ένα μήνα το πολύ θα δώσουν και άλλες παραφυάδες.Βέβαια είμαι σίγουρος ότι η μέθοδος αυτή με το ψέκασμα δεν θα πιάσει γιατί ο μελισσοκόμος δεν δοκίμασε πιο πριν το τσίπουρο!χαχαχα!
  Μετά απο 2-3 μέρες είχα σχηματίσει ήδη κάποια β.κελιά, χάλασα τα κακοσχηματισμένα αλλά και όσα ήταν σφραγισμένα!Και αυτό γιατί,όταν χαλάμε τα σφραγισμένα,τα ασφράγιστα περιποιούνται πιο πολύ!
  Απλή και εύκολη μέθοδος για το κόψιμο παραφυάδων.Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι,ο καθένας διαλέγει αυτή που του ταιριάζει πιο πολύ σε αυτόν αλλά και στα μελίσσια του.Το σημαντικό αυτής της μεθόδου,είναι το ψέκασμα του πληθυσμού και η ύπαρξη ενός πλαισίου με ασφράγιστο γόνο για την δημιουργία βασίλισσας(εκτός και αν δοθεί έτοιμη βασίλισσα).








ΥΓ.  Η δημιουργία βασίλισσας είναι ένα σημαντικό θέμα.Ένα μικρό μελίσσι της τάξεως των 3 πλαισίων,δεν μπορεί να δημιουργήσει μια βασίλισσα καλής ποιότητας.Το κόψιμο παραφυάδας με αυτόν τον τρόπο,προϋποθέτει την εισαγωγή έτοιμου κελιού από βασιλοτροφία ή από κελιά που υπάρχουν στα πλαίσια που πήραμε από τα μητρικά μελίσσια-δότες,ώστε ο πολύς πληθυσμός να θρέψει ένα κελί σωστά και καλά.Ο δε τρόπος,εισαγωγής έτοιμης βασίλισσας,είναι ο καλύτερος τρόπος,αφού το μελίσσι θα είναι έτοιμο βασιλευόμενο και σε λίγες μέρες θα υπάρξουν οι πρώτες γέννες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου