27 Φεβ 2014

Πρώτη σύγκριση κυψελών με ανοιχτό και κλειστό πάτο

  Σε δυο μήνες συμπληρώνω ένα χρόνο από την κατοχή κυψελών με ανοιχτό αλλά και κλειστό πάτο.Παρόλα αυτά θα ήθελα να προχωρήσω σε σχετική σύγκριση από την αρχή μέχρι τώρα,αφού έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσονται τα μελίσσια.
  Ο ανοιχτός πάτος που έχω στη κατοχή μου είναι όπως αυτός που φαίνεται στις φωτογραφίες.


  Η αλήθεια είναι όταν τον προμηθεύτηκα είχα κάποιους φόβους για το ξεχειμώνιασμα των μελισσών με αυτό τον πάτο,γνωρίζοντας τις συνθήκες που μπορεί να περάσουν μέσα στο χειμώνα(χιόνια,βροχές,κρύα).Σε συζήτηση που είχα με τον μαγαζάτορα που μου τις έδωσε,και αφού του εξήγησα τις κλιματολογικές συνθήκες της τοποθεσίας ,σκεφτόμασταν την τοποθέτηση ξύλων ώστε να κλείσουν τελείως οι τρύπες.Τελικά η μόνη κίνηση που προχώρησα ήταν η τοποθέτηση σίτας ώστε να μικρύνουν σχετικά τα ανοίγματα.
  Ας δούμε όμως τη σύγκριση και την πορεία των κυψελών με τους διαφορετικούς πάτους.

Άνοιξη:
  Κυψέλη με ανοιχτό πάτο: Η ανάπτυξη των μελισσών ήταν άνετη,σε σημείο να μπορώ να μαζέψω γύρη.
 Κυψέλη με κλειστό(κανονικό πάτο):Κανονική ανάπτυξη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και παρατηρήσεις

Καλοκαίρι:
  Κυψέλη με ανοιχτό πάτο:έπεσαν οι γόνοι από τον ιούλιο και μετά,λογικό όμως αφού δεν υπήραν ιδιαίτερες ανθοφορίες
  Κυψέλη με κλειστό πάτο:και εδώ πεσμένοι οι γόνοι με μικρότερη έκταση γόνου σε σύγκριση με την άλλη κυψέλη και σχετικά μικρότερος πληθυσμός

Φθινόπωρο(Σεπτέμβριος και μετά):
  Κυψέλη με ανοιχτό πάτο:λιγότεροι γόνοι περίπου κατά 2 πλαίσια από την κανονική κυψέλη.Άρχισα να σκέφτομαι ότι έχω θέμα με τη βασίλισσα.Μια βασίλισσα που από την άνοιξη μέχρι τώρα κεντούσε!Τοποθετήθηκε η σίτα
  Κυψέλη με κλειστό πάτο:περισσότεροι γόνοι,με τη βασίλισα να γενά σε πιο σταθερή βάση

 Παρατηρήσεις και για τις 2:
  1. Έγινε θεραπεία με οξαλικό οξύ τον νοέμβριο(καθόλου γόνος)
  2. Με τα πρώτα κρύα 2-3 ημερών μερικές μέλισες νεκρές(λογικό αφού δεν είχαν παρθεί μέτρα)
  3. Σχεδόν ισόποση κατανάλωση τροφών
  4. Η αντίθεση μεταξύ των 2 καθώς όδευαν για χειμώνα:με ανοιχτό πάτο: συντήρηση περισσότερου πληθυσμού, με κλειστό πάτο:κατά ένα πλαίσο λιγότερος πληθυσμός
Χειμώνας:
  Επιθεωρήσεις μόνο για την ύπαρξη τροφής(βανίλιας),καθώς οι θερμοκρασίες ήταν απαγορευτικές. Η κατανάλωση της βανίλιας(2 κιλά) ήταν σχεδόν μηδενική(!) αφού υπήρχαν μέλια.Οι νεκρές μέλισσες λόγω κρύου και παλαιοτητας ήταν ελάχιστες.
Τέλη χειμώνα:ξεκίνησαν την ανάπτυξη προς έκπληξη μου!πολλές γύρες και φυσικά οι πρώτη γόνοι της χρονιάς!Κάπου εκεί ξεκίνησε και η μεγάλη κατανάλωση της βανίλιας!
  Κυψέλη με ανοιχτό πάτο: Σχετικά μικρή ανάπτυξη γόνου στην αρχή με καθυστέρηση ανάπτυξης περίπου μιας εβδομάδας.Μετέπειτα "τρελή" ανάπτυξη!
  Κυψέλη με κλειστό πάτο:Πιο γρήγορη ανάπτυξη,αλλά σταθερή μετέπειτα.Συγκριτικά είναι λιγότερος ο γόνος μετά από 10 μέρες!


Οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι ενδεικτικές και δεν είναι νόμος!Πάντως αν είχα την επιλογή και τη γνώση, εξ'αρχής θα έπαιρνα μόνο ανοιχτούς πάτους.Η επιλογή τους βοηθάει στην αποβολή της υγρασίας και φυσικά όλες οι βρωμιές πέφτουν έξω από τη κυψέλη και δεν θέλει καθάρισμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου