4 Φεβ 2014

Τροφοδότηση μελισσιών

  Η τροφοδότηση των μελισσιών είναι η διαδικασία που παρέχουμε στα μελίσσια μας τροφή.Οι λόγοι που τροφοδοτούμε είναι γιατί υπάρχει έλλειψη φαγητού στην αποθήκη του μελισσιού,γιατί δεν υπάρχει ανθοφορία ή νεκταροέκκριση,είτε γιατί κάναμε κάποιο χειρισμό που απαιτεί την παροχή τροφής.Η τροφοδότηση μπορεί να γίνει
  1. με μέλι
  2. με σιρόπι
  3. με ζυμάρι  
  Ας δούμε πιο αναλυτικά τι τροφοδοτούμε και πότε:
Μέλι: Είναι το βασικό είδος τροφοδότησης και το βασικό είδος τροφής των μελισσιών, που μπορεί να γίνει όλο το χρόνο.Είναι η καλύτερη τροφή για το μελίσσι,αρκεί να μην είναι ξινισμένο γιατί δημιουργεί δυσεντερίες και άλλες αρρώστιες.Βέβαια σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τροφές,είναι η πιο ακριβή,αν σκεφτούμε ότι ένα κιλό μέλι μπορεί να αγοραστεί 4-5 ευρώ ή να πουληθεί ακόμα πιο ακριβά!

Σιρόπι: Είναι η υγρή τροφή που παρασκευάζουμε εμείς με ζάχαρη και νερό.Αυτό το είδος τροφής χρησιμοποιείται για διάφορους λόγους και σκοπούς που θα αναφέρω πιο κάτω και τροφοδοτήται το σούρουπο.
  • Σιρόπι αναλογίας 2 μέρη(ζάχαρη)-1 μέρος(νερό): Αυτό το είδος σιροπιού είναι πολύ πυκνό και το χρησιμοποιούμε για 2 κυρίως λόγους:για διαχείμανση και για διατροφή βασιλικών κελιών.
    Για διαχείμανση τροφοδοτούμε το φθινόπωρο,αφού έχουμε τρυγήσει τα μέλια και πριν ακόμα πέσει πολύ η θερμοκρασία,τροφοδοτούμε μεγάλη ποσότητα ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί στις κερήθρες.
    Για διατροφή βασιλικών κελιών,γιατί το μελίσσι έχει μεγάλες ανάγκες από τροφή εκείνη τη στιγμή.
    Πως παρασκευάζεται: βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το θερμαίνουμε.Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και ανατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί. ΠΡΟΣΟΧΗ: να μην αποκτήσει μεγάλη θερμοκρασία το σιρόπι και γίνει τοξικό για τις μέλισσες..Αφού λοιπόν κρυώσει τροφοδοτούμε.
  • Σιρόπι αναλογίας 1 μέρος(ζάχαρη)-1 μέρος(νερό):Είναι το σιρόπι που είναι σχετικά πυκνό.Τροφοτούμε τα μελίσσια για την παροχή τροφής σε διάφορες περιόδους ή για την διέγερση της ωοτοκίας της βασίλισσας.Η ποσότητα τροφοδότησης είναι 400ml/3 μέρες για μελίσσι δυναμηκότητας περίπου 5 πλαισίων και 500ml/3 μέρες για δυνατό μελίσσι.
    Πως παρασκευάζεται: Σε αυτό το σιρόπι δεν είναι απαραίτητο το ζέσταμα του νερού γιατί η ζάχαρη διαλύεται σχετικά εύκολα ή αν θέλουμε ζεστένουμε λίγο και ανακατεύουμε καλά.
  • Σιρόπι αναλογίας 1 μέρος(ζάχαρη)-2 μέρη(νερό):Είναι το αραιό σιρόπι που τροδοτούμε για τη διέγερση της ωοτοκίας της βασίλισσας γιατί νομίζει ότι είναι νέκταρ!.Η ποσότητα τροφοδότησης είναι 400ml/3 μέρες για μελίσσι δυναμηκότητας περίπου 5 πλαισίων και 500ml/3 μέρες για δυνατό μελίσσι.
    Πως παρασκευάζεται:Είναι το πλέον απλό:απλά ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η τροφοδοσία με σιρόπι γίνεται το σούρουπο(πάντα!!!) για την αποφυγή λεηλασίας απο άλλα μελίσσια.Επίσης δεν τροφοδοτούμε με σιρόπι το χειμώνα,διότι δημιουργεί υγρασία στο εσωτερικό της κυψέλης.

Ζυμάρι: Είναι η στερεά τροφή που φτιάχνουμε ή αγοράζουμε.Μπορεί να αποτελείται  από  ζάχαρη,νερό,μέλι,ισογλυκόζη.Υπάρχουν διαφόρων ειδών ζυμάρια όπως η βανίλια,η ζυμωτή  και τέλος η γυρεόπιτα.
  •  Βανίλια: Είναι η τροφή που περιέχει μεγάλη ποσότητας ζάχαρης,συνήθως σπασμένη σε άχνη και λίγο νερό!Αυτή η τροφή μπαίνει στη κυψέλη όλο το χρόνο!Χρησιμοποιείται για απλή παροχή τροφής,για διέγερση,ή και για πρόσθετη τροφή το χειμώνα
  • Ζυμωτή:Σε αυτό το είδος ζυμαριού μπορούμε να συναντήσουμε και μέλι!Είναι το ίδιο ακριβώς με τη βανίλια ως προς τις ιδιοότητες.
  • Γυρεόπιτα: Όπως λέει και το όνομα της,μπορεί να περιέχει γύρη!Και λέω "μπορεί" για μπορεί να είναι φτιαγμένη με υποκατάστατο γύρης ή αντικατάστατο.Αυτό το είδος ζυμαριού χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ για την διέγερση και εκτροφή γόνου και είναι αναραίτητο όταν έρχονται στη κυψέλη λίγες γύρες ή καθόλου!Πάντα τοποθετούμε μικτή ποσότητα 250γρ/μελίσσι γιατί αλλιώς δημιουργεί συνθήκες αρρωστιών.

                                                             ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  Παρακάτω θα παραθέσω μερικές συνταγές.Δεν τις έχω δοκιμάσει όλες και δεν ξέρω τα αποτελέσματα.

  Σιρόπι: Φτιάχνουμε σιρόπι αναλογίας 1:1 και σε 1 λίτρο σιρόπι ανακατεύουμε 10-20γρ γύρη που μαζέψαμε εμείς.Δοκιμασμένη λύση με άψογα αποτελέσματα!
  Γυρεόπιτα: Σε 1,3 λίτρα νερού ελαφρώς ζεσταμένο ανακατεύουμε 6 κιλά γύρη μέχρι να λιώσει.Στη συνέχεια ρίχνουμε 6 κιλά ζάχαρη άχνη και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ζυμάρι.
 Βανίλια: Ανακατεύουμε 5 κιλά άχνη και 1 λίτρο ζεστό νερό και στη συνέχεια πλάθουμε με το χέρι

**Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας ζυμάρια είναι να βρούμε μια μηχανή ζύμωσης ειδική για μελισσοτροφές.Τέλος να τονίσω ότι δεν αξίζει η προσπάθεια για μικρές ποσότητες ζυμαριών καθώς τα αγοραστά έχουν πολύ καλές τιμές και πολλά είναι αξιόπιστα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η τροφοδοσία πρέπει να σταματάει 30 μέρες πριν την ανθοφορία γιατί αλλιώς το μέλι θεωρήται νοθευμένο.Αν δεν τρυγήσουμε το μέλι τότε τροφοδοτούμε όποτε θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου