24 Δεκ 2013

Οξαλικό οξύ,το μεγάλο μπέρδεμα

 Το οξαλικό οξύ είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιούμε για να καταπολεμήσουμε το ακάρι βαρρόα.Πρόκειται για οικολογική μέθοδο καταπολέμησης και έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.Μπορούμε να το εφαρμόσουμε με θερμοκρασίες απο 2 βαθμούς και πάνω και η καλύτερη εποχή για να είναι δραστικό είναι το φθινόπωρο όταν δεν υπάρχει καθόλου γόνος.Το συναντάμε σε 2 τύπους: διένυδρο και άνυδρο.

 Το άνυδρο οξαλικό,έχει χρώμα διαφανές και το βρίσκουμε σπάνια στην αγορά.Το χρησιμοποιούν κυρίως οι μαρμαράδες και παρέχεται σε μεγάλες ποσότητες.

 Το διένυδρο οξαλικό καθαρότητας 71,6 , είναι αυτό που συναντάμε πιο πολύ στα μελισσοκομικά μαγαζιά καθώς επίσης και στα φαρμακεία.Έχει χρώμα άσπρο σαν το αλάτι και έχει έντονη μυρωδιά.

 Ο μελισσοκόμος φτιάχνει σιρόπι αναλογίας 1:1 (νερό-ζάχαρη) και στη συνέχεια προσθέτει το οξύ και ανακατεύει καλά μέχρι να διαλυθεί.Εδώ να τονίσω ότι,όταν προσθέτουμε το οξύ,το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό καθώς επίσης η χρησιμοποίηση μάσκας,γαντιών και γυαλιών κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
 Πάμε τώρα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Η δοσολογία που επικρατεί στο οξαλικό είναι κυρίως 3,5% διάλυμα. Πως επιτυγχάνεται αυτό? Παίρνουμε 1 λίτρο σιρόπι(1:1) και διαλύουμε 49 γραμμάρια οξαλικό -διένυδρο γιατί αυτό βρίσκουμε κυρίως- και στη συνέχεια ρίχνουμε 5ml ανά πλαίσιο.Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε σιρόπι με 1 λίτρο νερό και 1 κιλό ζάχαρη και να προσθέσουμε 80 γραμμάρια οξαλικό.Με τον παρακάτω τύπο,βρίσκουμε ποια είναι η δοσολογία του οξαλικού για να πετύχουμε 3,5% : χ*71,6/100=35 .Όπου Χ= η ποσότητα του οξαλικού σε γραμμάρια και 71,6=η καθαρότητα του οξαλικού.
 Σε περίπτωση που βρούμε άνυδρο οξαλικό,ξαναλέω σπάνιο πράγμα,για να πετύχουμε διάλυμα 3,5% βάζουμε 35 γραμμάρια οξαλικό.
 Μελέτες έχουν δείξει πως διάλυμα 2,5% έως 4% δεν έχει δείξει κάποιες παρενέργειες.

 Συνοψίζω ότι το πιο διαδεδομένο οξαλικό είναι το διένυδρο και το βρίσκουμε σε τιμές 5-10 ευρώ το κιλό.Το άρθρο αυτό,σκοπό έχει να ξεδιαλύνει τη σύγχηση που επικρατεί.Ελπίζω να βοήθησα,εύχομαι καλές γιορτές με υγεία.