19 Δεκ 2014

Φετινή βαρρόα και σκέψεις

  Φέτος,όπως έγραψα και σε παλιότερη ανάρτηση,δοκίμασα την καταπολέμηση του βαρρόα με το κάψιμο ξερών φύλλων στο καπνιστήρι και των καπνισμό των μελισσών ( http://beeprerss.blogspot.gr/2014/07/blog-post_19.html ). 

  Φτάνοντας στο τέλος της χρονιάς, και αφού έχω κάνει για φέτος(2014) μόνο μία(!) θεραπεία με φάρμακο κατά του βαρρόα,αλλά καταπολέμηση με βιοτεχνικές μεθόδους,μπορώ να πω το εξής συμπέρασμα που έβγαλα : με προηγούμενη καταπολέμηση βαρρόα με φάρμακο,το οξαλικό οξύ(βιολογικό) που έγινε στα μέσα του Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους(2013) και με καταπολέμηση από Ιούνιο μέχρι αρχές Σεπτέμβρη,η βαρρόα άρχισε να φαίνεται πάνω στις μέλισσες γύρω στα μέσα του Σεπτέμβρη!Γύρω στις 20 Νοέμβρη έκανα χρήση του οξαλικού,αφού προηγουμένως τα μελίσσια είχαν ξεγονιάσει.

 Δηλαδή όπως βλέπετε,έκανα χρήση φαρμάκου,μόνο μια φορά ανά έτος!Πολλοί θα βιαστούν να πουν ότι γέμισα με βαρρόα κτλ κτλ κτλ...όχι συνάδελφοι!!!Πέρσι αρχές Αυγούστου,υπέφεραν τα μελίσσια μου και έβλεπα παντού μέλισσες με φαγωμένα τα φτερά!Φέτος όχι μόνο δεν παρατήρησα τέτοιο φαινόμενο,αλλά ούτε μια βαρρόα δεν είδα πάνω στις μέλισσες!

  Υπενθυμίζω,ότι έβαζα ως καύσιμη ύλη,ξερά φύλλα καρυδιάς και προχώρησα λίγο παραπάνω βάζοντας και ένα κανονικό φύλλο(όχι ξερό) καρυδιάς για φίλτρο του ζεστού καπνού.
  
Αφού λοιπόν είδα αυτά τα πράγματα φέτος,του χρόνου σκέφτομαι,αρχικά να συνεχίσω έτσι και ίσως να βοηθήσω με μερικές δοκιμές της συνταγής σιρόπι με λεμόνι του πανεπιστημίου της Αιγύπτου.Αυτή είναι η σκέψη μου για του χρόνου!

 Φέτος το καλοκαίρι,είπα να δοκιμάσω και  την τσουκνίδα μέσα στο νερό και μετά το ψέκασμα των πληθυσμών.Δεν το έκανα...ίσως κάποια στιγμή να το δοκιμάσω. Βέβαια δεν κρύβω,ότι αν κάποια στιγμή παρατηρήσω πρόβλημα με το βαρρόα μέσα στο χρόνο,και δεν έχω σκοπό να τρυγήσω,εννοείται πως θα κάνω ένα ξελάφρωμα με μια σίγουρη μέθοδο.Αυτά που έκανα μέχρι τώρα,ήταν δοκιμές(που μου φάνηκε ότι πέτυχαν!!) στα λεγόμενα του κ. Νικολαΐδη στο υπέροχο βιβλίο του!

 Πριν κλείσω,να πω ότι η διαδικασία του καπνισμού των μελισσών με φύλλα καρυδιάς,δεν είναι τίποτα το χρονοβόρο ή κάτι ακριβό ή κάτι δύσκολο ή ότι σκεφτεί ο καθένας....απλά χρειάζεται μια απλή επιδρομή σε ένα δέντρο καρυδιάς,ένα χρονικό διάστημα ως την αποξήρανση των φύλλων και τέλος....Εγώ προσωπικά,έχω ένα δέντρο και του κάνω τις επιδρομές όποτε θέλω!!!Αυτά προς το παρών,μέχρι να γράψω την ανάρτηση για την γενική επισκόπηση της χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου