2 Οκτ 2015

Προλαμβάνοντας τη νοζεμίαση!

   Μπήκαμε στο φθινόπωρο και σιγά-σιγά οδεύουμε προς το χειμώνα.Από αυτή την εποχή ξεκινάμε να προετοιμάζουμε τα μελίσσια μας για να βγάλουν ένα καλό και υγιή χειμώνα.Από τις βασικές εργασίες που κάνουμε,είναι καταρχήν να παρέχουμε τροφή για τον χειμώνα.Αυτό γίνεται είτε με μεταφορές σε ρείκια ώστε να ανανεώσουν πληθυσμούς,είτε με βοηθητικές τροφοδοσίες.Τοποθετήσεις κηρόπανων και σχετικά σφιξίματα με αφαίρεση των τελάρων που δεν τα πατάνε ή δεν τα πατάνε καλά.
  Η ανανέωση του πληθυσμού,είναι πολύ σημαντική σε κάθε περίπτωση.Και για το θέμα της ανάρτησης,την νοζεμίαση,βοηθάει η ανανέωση του πληθυσμού!Όμως και ένα μέτρο πρόληψης που βοηθάει,είναι η τροφοδότηση σιροπιού με θυμόλη!
  Η δοσολογία είναι 1gr θυμόλης,ανακατεύουμε σε 15lt σιρόπι αναλογίας 1:1. Υπενθυμίζω ότι η θυμόλη διαλύεται στο οινόπνευμα και όχι στο σιρόπι.Άρα το 1gr θυμόλης το διαλύουμε σε ίση ποσότητα οινόπνευμα.Ταΐζουμε 200ml μείγματος κάθε 3 μέρες για 28 μέρες.
  Η τροφοδοσία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της μέρας αν γίνει με μπουκάλι,αλλιώς το σούρουπο με τις κλασσικές μεθόδους. 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: οι μελισσοκόμοι που έχουν λίγα μελίσσια και δεν θέλουν να φτιάξουν 15lt,μπορούν να ανακατέψουν την ίδια δοσολογία θυμόλης σε 1,5lt σιρόπι.Από αυτό το μείγμα θα πάρουμε 100ml και θα τα ανακατέψουμε σε 900ml σιρόπι και θα ταίσουμε.Όσο περισσέψει από το μείγμα το πετάμε καθώς η ποσότητα είναι μικρή!Επίσης να υπενθυμίσω ότι η θυμόλης δρα σαν συντηρητικό και έτσι δεν ξινίζει το σιρόπι.Μια άλλη σημαντική πληροφορία είναι ότι το 1γρ θυμόλης αν δεν μπορούμε να το ζυγίσουμε,το βάζουμε σε 2 θήκες από depon.2 θήκες εννοώ από 2 χάπια depon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου