26 Δεκ 2015

Δοκιμή παρασκευής κηραλοιφής

   Χρόνια πολλά και καλές γιορτές να έχουμε!Με υγεία και δύναμη για τις δουλειές μας.Αυτές τις μέρες που δεν εργάζομαι λόγω εορτών,είπα να μπω σε "ξένα" χωράφια που λέει και η φράση.Αυτά τα "ξένα" χωράφια είναι οι παρασκευές προϊόντων με βασικά υλικά από προϊόντα κυψέλης και πιο συγκεκριμένα για κεραλοιφές που είναι και ο λόγος της ανάρτησης.Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ,αλλά βρέθηκε στα χέρια μου καθαρό κερί και είπα να πειραματιστώ λίγο.
  
  Ας δούμε πρώτα την συνταγή: 
  • 1 κουταλιά της σούπας κερί 
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αυτά είναι τα βασικά υλικά για την παρασκευή της αλοιφής.Εκτελώντας την συνταγή,λιώνουμε το κερί με μπαιν μαρί και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα 2 υλικά μας.Αφού γίνει αυτό,αφαιρούμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα απ' ευθείας σε ένα καθαρό βαζάκι και το αφήνουμε να κρυώσει.Αυτό ήταν.....η κεραλοιφή μας είναι έτοιμη προς χρήση μόλις κρυώσει.
   Αυτή είναι η βασική συνταγή που κυκλοφορεί παντού στο ίντερνετ ( προσωπική πηγή ftiaxno.gr ).Προσωπικά έβαλα και λίγο παραπάνω κερί και στην πρώτη προσπάθεια μου βγήκε λίγο πιο πυχτό. Οι γυναίκες του περιβάλλοντα χώρου που την δοκίμασαν,είπαν ότι είναι εξαιρετική.Εγώ έβαλα λίγο στα σκασμένα χέρια  και μου μαλάκωσαν αρκετά,αλλά για να πω την αλήθεια,με ενοχλεί ελαφρά η μυρωδιά του λαδιού.Το επόμενο διάστημα,όταν βρεθεί και ο κατάλληλος χρόνος,θα ψάξω για άλλα λάδια που δεν έχουν τόσο έντονη μυρωδιά ή έστω να έχουν πιο ευχάριστη.Εναλλακτικά θα στραφώ και στη χρήση αιθέριων ελαίων.
   Οι κηραλοιφές,ανήκουν στα προϊόντα που έχουν βάση τα μελισσοκομικά υλικά(κερί) και με την παρασκευή και πώληση μπορούν να φέρουν ένα έξτρα εισόδημα στον μελισσοκόμο.Τέτοιες δράσεις φυσικά και τις υποστηρίζω,δηλαδή να μην στρεφόμαστε μόνο στην παραγωγή και πώληση του μελιού αλλά  στην πώληση όλων των προϊόντων.Να ξεφύγω λίγο από το θέμα με μια συμβουλή,αν και η συμβουλή που θα δώσω είναι σχετική.Μου δόθηκε απλόχερα από σοβαρό επαγγελματία συνταξιούχο,σας την μεταφέρω!Μου έλεγε ότι από κάθε προϊόν θα βγάζεις και ένα έξοδο. Πχ από το μέλι θα βγάζεις τα το φαγητό της οικογένειας,από τη γύρη θα βγάζεις τα πετρέλαια,από την πρόπολη θα βγάζεις τα τσιγάρα σου...και πάει λέγοντας...


ενημέρωση 3/1/2016

 Έγινε μια ακόμα απόπειρα παρασκευής κηραλοιφής με λίγο διαφορετικές αναλογίες καθώς επίσης και με προσθήκες!Οι αναλογίες αυτή τη φορά ήταν 1 κουταλιά της σούπας κερί και 6 κουταλιές της σούπας λάδι.Με αυτές τις αναλογίες πήρα αλοιφή πιο μαλακή.Δεν σταμάτησα όμως εδώ!Έκανα κηραλοιφή με 3 διαφορετικές προσθήκες. Η πρώτη ήταν με βάμμα πρόπολης.Η αλοιφή πήρε την μυρωδιά του βάμματος και έσβησε την ενοχλητική-κατ' εμέ- μυρωδιά του ελαιόλαδου.Η άλλη προσθήκη ήταν αιθέραιο έλαιο αλπικής λεβάντας και η άλλη με καρύδα.Από άποψη ευχάριστης μυρωδιά ήταν η κηραλοιφή με την προσθήκη καρύδας. 
 
καλή συνέχεια,καλές γιορτές,επόμενη ανάρτηση για την ίσκα!