7 Ιαν 2017

Καιρός και κλάδεμα

  Χρόνια πολλά,καλή χρονιά να έχουμε!Να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι και δυνατοί ώστε αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργασίας μας!Την εποχή που διανύουμε,το χειμώνα δηλαδή,ασχολούμαστε με τα κλαδέματα στα οπωροφόρα δέντρα που καλλιεργούμε.Με το κλάδεμα επιδιώκουμε μέσω της αφαίρεσης κάποιων κλαδιών,την σωστή διαμόρφωση του δέντρου όπως επιθυμούμε όταν είναι σε νεαρή ηλικία. Το άλλο  κλάδεμα,είναι το κλάδεμα καρποφορίας ώστε να καρπίσει το δέντρο σωστά και να παράγει καρπούς σε ικανοποιητικό και εμπορικό μέγεθος.


  Όλα καλά μέχρι εδώ,αλλά τι συμβαίνει όταν ο καιρός είναι άστατος, με κρύα,βροχές,χιόνια κ.ο.κ...?Όταν λοιπόν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες όπως αυτές που προανέφερα,το κλάδεμα αναβάλλεται μέχρι ο καιρός να στρώσει και η θερμοκρασία να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.Οι φρέσκες τομές σε συνδυασμό με τον κακό καιρό,ευνοούν τη μόλυνση του δέντρου με βακτήρια,πράγμα που θέλουμε να αποφύγουμε ώστε το δέντρο να είναι υγιές και παραγωγικό.


    Στις μεγάλες τομές,βάζουμε ειδική πάστα ώστε να προστατέψουμε το δέντρο.Όταν έχουμε νεαρά δεντράκια,αφήνουμε να περάσει ο βαρύς χειμώνας και τα κλαδεύουμε προς το τέλος,καθώς είναι τα πιο ευαίσθητα από όλα.
   Οι ψεκασμοί που κάνουμε αυτή τη περίοδο,συνήθως με χαλκό,δεν γίνονται ούτε αυτοί με χαμηλές θερμοκρασίες.Σε κάθε περίπτωση,συμβουλευτείτε τον τοπικό γεωπόνο για σωστές οδηγίες.
   Καλή χρονιά να έχουμε και πάλι και καλή δύναμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου