29 Νοε 2017

Ηλεκτρικό ψαλίδι κλαδέματος

  Έχω καιρό να γράψω είναι η αλήθεια,κυρίως ένα θέμα μελισσοκομικού χαρακτήρα.Σήμερα όμως θα γράψω για ένα αγροτικό εργαλείο και στην επόμενη ευκαιρία ένα μελισσοκομικό θέμα.
  Σε αυτό το σύντομο αρθράκι θα πω την σημερινή μου εμπειρία και το λάθος εντύπωση είχα για το συγκεκριμένο εργαλείο.Πρόκειται για το ηλεκτρικό ψαλίδι(μπαταρίας) κλαδέματος,το οποίο είχα την τύχη να το χειριστώ σήμερα για λίγη ώρα,καθώς επίσης να μάθω και λίγες πληροφορίες από τον πωλητή.
  Καταρχήν να πω ότι κλαδεύω μόνο με ψαλίδι αέρος και πιο σπάνια με το κλασσικό-παραδοσιακό ψαλίδι χειρός.Η εντύπωση που είχα μέχρι σήμερα για τα ηλεκτρικά ψαλίδια,ήταν ότι υστερούν σε δύναμη κοπής και ειδικά σε κλαδιά με χοντρό κορμό(πχ λαίμαργα στα ροδάκινα) καθώς επίσης και σε ταχύτητα κοπής.Το ιδανικό για μένα ήταν ο αέρας(αεροψάλιδο) για την σβελτάδα του και το γρήγορο κόψιμο,τσαφ τσουφ όλη μέρα και η δουλειά να βγαίνει άνετα.ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑ!!!Μια σύντομη δοκιμή μου έφερε τα πάνω-κάτω,μου έφυγε η μαγκιά,μου έπεσε το σαγόνι,όπως θέλετε πείτε το!Σβέλτο,ακόμα και στη θέση της λεπίδας με το μεγάλο άνοιγμα και ικανό να κόψει χοντρά κλαδιά απροβλημάτιστα!!!
  Η αλήθεια βέβαια είναι,ότι σε σύγκριση των 2 εργαλείων,αεροψάλιδο-ηλεκτρικό ψαλίδι, το καθένα έχει τα θετικά του και τα αρνητικά και το καθένα ταιριάζει διαφορετικά στον κάθε χρήστη.Για να δούμε λίγες διαφορές:
    

                              Ψαλίδι αέρος                                     Ηλεκτρικό ψαλίδι
            ->  γρήγορη κοπή και δυνατή          ->   γρήγορη κοπή και δυνατή μέχρι 
                  όσο υπάρχει πίεση αέρα                    να τελειώσει η μπαταρία
            ->  μεγάλο μήκος καλωδίου              ->  ατομικό καλώδιο στο μάκρος του χεριού
                  -μπέρδεμα στα κλαδιά

            ->  δυνατότητα τοποθέτησης            -> ατομικό εργαλείο για έναν χρήστη 
                  περισσότερων ψαλιδιών

            ->  σχετικά αργό συμμάζεμα             -> Το βάζεις στην τσέπη και έφυγες...
                  καλωδίου σε περίπτωση βροχής
            ->  κόστος καυσίμων για γέμισμα     ->  Κόστος ρεύματος για φόρτιση
                  καζανιού 

   Χοντρικά αυτές είναι λίγες διαφορές,αρκετά σημαντικές.Ο καθένας αγοράζει και χρησιμοποιεί το εργαλείο που τον βολεύει.Δεν θα καταδείξω κάποια μάρκα,για λόγους διαφήμισης για κανένα από τα 2 εργαλεία. Υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών απόκτησης και για τα δύο εργαλεία.Ειδικά για το ηλεκτρικό,σε περίπτωση αγοράς,σας προτείνω να δείτε πολλές μάρκες και μετά να καταλήξετε.
  Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή το ηλεκτρικό ψαλίδι θα καταγεί στα εργαλεία μου,καθώς με εξέπληξε αφάνταστα και είναι χρήσιμο με τον τρόπο που δουλεύω!