10 Απρ 2018

Εξώασκος Ροδακινιάς

  Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη!Ευχές για υγεία,ευτυχία,φώτιση και καλές δουλειές!Το σημερινό θέμα ανήκει στα αγροτικά θέματα και στην ενότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγρότης από τους μύκητες και πιο συγκεκριμένα από τον εξώασκο.
  Ο εξώασκος είναι το κατσάρωμα των φύλλων και ο μεταχρωματισμός τους από τον μύκητα.Ο εξώασκος σε έντονη μορφή,αδυνατίζει το δέντρο,προσβάλει τους καρπούς και το τελικό αποτέλεσμα είναι η μειωμένη παραγωγή και η κακή ποιότητα των καρπών.


Δείγμα εξώασκου.το υγιές φύλλο έχει πράσινο χρώμα,ενώ το προσβεβλημένο έχει μεταχρωματιστεί
   Προσβάλει τα καινούργια φύλλα στις αρχές της άνοιξης και ο μύκητας ευνοείται από την υγρασία και τις βροχές.Η αντιμετώπιση του,επιβάλει επαγρύπνηση και σωστή αντιμετώπιση την κατάλληλη στιγμή.
  Από προσωπικές εμπειρίες,έχω την κατάλληλη αντιμετώπιση όταν έρθει ο σωστός χρόνος.Δηλαδή ψεκασμός με τα εγκεκριμένα φάρμακα τον σωστό χρόνο.Ούτε πιο πριν,ούτε πιο μετά!Επίσης οι υπερδοσολογίες που εφαρμόζουν μερικοί,πιστεύοντας ότι θα απαλλαχθούν από τον μύκητα,αλλά εφαρμόζοντας σε λάθος χρόνο,είναι λάθος.Μερικοί έχουν φτάσει να βάζουν 5 κιλά ζιράμ στον τόνο νερού και τελικά είχαν πάλι πολύ εξωασκο.
  Προσωπικά τις πρώτες χρονιές σαν αγρότης,όταν δεν ήξερα ποια είναι η κατάλληλη εποχή για ψεκασμό(είναι ένα παιχνιδάκι μεταξύ ημερών),είχα σε κάποιες ποικιλίες ροδακινιά πάρα πολύ εξώασκο.Αντίθετα όταν έμαθα ακριβώς πότε πρέπει να κάνω την επέμβαση,είχα σχεδόν 100% επιτυχία!Ακόμα και φέτος(2018),που οι συνθήκες δεν ήταν τόσο ευνοϊκές κατά τον απαιτούμενο ψεκασμό,είχα πολύ καλή επιτυχία,με ένα μικρό ποσοστό εξώασκου,μόνο σε σημεία που δεν έπιασε καλά το φάρμακο.
  Τέλος,αυτό που πρέπει να πω και να το τονίσω,είναι να ακούμε τους γεωπόνους με τις κατάλληλες οδηγίες και να μην εφαρμόσουμε μόνοι μας ότι θέλουμε.Αυτό το μήνυμα πάει σε όλη τη περίοδο και κυρίως όταν έχουμε ανθοφορία,για να μην θανατώνουμε τις μέλισσες.