23 Οκτ 2014

Η θυμόλη στη μελισσοκομία

   Βροχή,κακός καιρός και σε συνδυασμό με τις τελειωμένες εργασίες,μου έδωσαν μια ανάσα ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου,οπότε βρήκα χρόνο να γράψω αυτό το αρθράκι που είχα προγραμματισμένο.
   Το θέμα που θα αναπτύξω σήμερα είναι η θυμόλη στη μελισσοκομία και οι χρήσεις της.Ας δούμε όμως τι είναι η θυμόλη. Σύμφωνα με το βικιπαιδεία,η θυμόλη είναι το αιθέραιο έλαιο που συναντάμε σε διάφορα φυτά όπως το θυμάρι(το πιο σημαντικό) τη ρίγανη κ.α. Έχει αποδεδειγμένα αντιμυκητιακή και αντιμικροβιακή δράση για τον άνθρωπο.Τι συμβαίνει όμως με την μέλισσα και σε τι οφελεί?Η θυμόλη έρχεται ως σκόνη και αφού διαλυθεί σε καθαρό οινόπνευμα(συνήθως έτσι χρησιμοποιήται), βοηθάει στην καταπολέμηση του βαρρόα και της νοζεμίασης!

  Θυμόλη κατά του βαρρόα: Η κύρια συνταγή που εφαρμόζεται, είναι η διαβροχή 2 κομματιών βετέξ.
Παίρνουμε θυμόλη και καθαρό οινόπνευμα, σε αναλογία 1:1(ίση θυμόλη,ίσο οινόπνευμα) και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η θυμόλη.Έπειτα παίρνουμε 2 κομμάτια βετέξ κομμένα σε μέγεθος τραπουλόχαρτου και τα τοποθετούμε επάνω στους κηρηθροφορείς,ένα σε κάθε άκρη της κυψέλης.Από το διάλυμα που φτιάξαμε,ρίχνουμε 4ml σε κάθε κομματάκι βετέξ.Επαναλαμβάνουμε τη δόση κάθε 8 μέρες συνολικά 3 φορές για να καλύψουμε όλο το φάσμα του γόνου.
Κάπου εδώ να τονίσω ότι η θεραπεία αυτή λειτουργεί με την εξάτμηση και πως η θερμοκρασία παίζει σπουδαίο ρόλο στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.Απαιτεί προσοχή καθώς σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών κελσίου δημιουργεί αναστάτωση στο μελίσσι με πιθανό αποτέλεσμα την λυποταξία ή ακόμα και την στείρωση της βασίλισσα.Μια επιθυμητή θερμοκρασία χρήσης της θεραπεία είναι οι 25 βαθμοί.Προσοχή λοιπόν καθώς μπορεί να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες.

Θυμόλη κατά της νοζεμίασης: Η νοζεμίαση είναι μια ύπουλη ασθένεια,υπεύθυνη για πολλές απώλιες μελισσιών.Η θυμόλη χρησιμοποιήται στην καταπολέμηση της,καθώς καταστρέφει μερικά σπόρια από το έντερο της μέλισσας.Η συνταγή είναι: 1γρ θυμόλης διαλυμένο σε 1ml οινόπνευμα και όλο αυτό το ανακατεύουμε σε 15lt σιρόπι.Ταίζουμε κάθε 3 μέρες έως 500ml τη φορά.Επίσης κυκλοφορούν στο εμπόρια έτοιμα ζυμάρια με θυμόλη.
Η θεραπεία με θυμόλη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι το μόνο κατασταλτικό μέτρο κατά της νοζεμίασης.Σε προηγούμενο άρθρο έχω αναφερθεί εκτενώς στο τι οφελείται και ποια είναι τα μέτρα καταπολέμησης της νοζεμίασης.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση της θυμόλης απαιτεί πάντα μέτρα προφύλαξης για την ανθρώπινη υγεία.Γάντια,γυαλιά και μάσκα είναι απαραίτητα όταν την χειριζόμαστε.



πηγές:wikipedia,beelab.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου