25 Οκτ 2014

Κηρόσκορος:ο εχθρός της κηρηθρας

  Η μελισσοκομία,είναι ένα μέρος,ένα κομμάτι της αγροτιάς.Από τότε που θυμάμαι τον παππού μου να μιλάει για την αγροτιά,πολλές φορές έλεγε:"από εμάς τους αγρότες όλοι τρώνε!Κλέφτες,ζώα,έντομα,το κράτος".Έτσι λοιπόν και στη μελισσοκομία,ως κομμάτι της αγροτιάς έχει και αυτή τα δικά της προβλήματα και εχθρούς.Μέσα στους εχθρούς της μελισσοκομίας ανήκει και ο κηρόσκορος, για τον οποίο θα γράψω λίγα πράγματα σήμερα.
   Ο κηρόσκορος ανήκει στην οικογένεια των λεπιδόπτερων.Είναι μια νυχτόβια πεταλούδα,που το παράδοξο όμως της υπόθεσης είναι ότι ως ενήλικο έντομο δεν κάνει άμεση ζημιά,αλλά έμμεση. Γεννάει τα αυγά του και στην ουσία οι προνύμφες είναι αυτές που δημιουργούν το πρόβλημα.
   Οι προνύμφες τρέφονται με όλα τα προϊόντα της μέλισσας.Βρίσκεται και μεγαλώνει μέσα στις στοές που δημιουργεί στις κηρήθρες καταστρέφοντας τις.Ο κηρόσκορος βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε αδύναμα μελίσσια,ανήμπορα να φυλάξουν και να πατήσουν καλά όλες τις κηρήθρες,σε σκοτεινά μέρη όπου φυλάσσονται κηρήθρες και σε μέρη με ανεπαρκή αερισμό.
  
 Μέτρα προφύλαξης: 
  • Τις κηρήθρες που δεν τις πατάνε τα μελίσσια,τις αφαιρούμε και ειδικά στα πιο αδύναμα μελίσσια.
  • Η φύλαξη των κηρηθρών ,αφού απολυμανθεί η κηρήθρα,να γίνεται σε ορόφους ερμητικά κλειστούς!Κλείνουμε κάθε χαραμάδα,κλείνουμε του αεραγωγούς του καπακιού,καλά το πορτάκι ακόμα το μικρό κενό ανάμεσα στους ορόφους με μονωτικές ταινίες.
  Το παν είναι στη σωστή φύλαξη!Για μεγάλα μελισσοκομεία,υπάρχουν τα δωμάτια-καταψύκτες,όπου τοποθετούνται οι όροφοι μαζί με τις κηρήθρες.Για μικρά μελισσοκομεία υπάρχει η έξυπνη λύση της αγορά μεταχειρισμένου καταψύκτη από μπακάλικα-σούπερ μάρκετ που κλείνουν ή τα αλλάζουν.Χωράνε αρκετά πλαίσια μέσα και το καλοκαίρι μπορείτε να βάλετε παγωτά!(όχι που θα έχανα!χαχαχα)
  Ο ψεκασμός με βιολογικά σκευάσματα όπως ο βάκιλος Β401 και η άμεση φύλαξη,είναι επίσης στις προτεινόμενες ενέργειες.Στα βιολογικά σκευάσματα,έρχεται να προστεθεί και το σκεύασμα με την ονομασία XENTARI.Και τα δύο εφαρμόζονται με τον ψεκασμό του πλαισίου σε κάθε μεριά και την άμεση φύλαξη σε κλειστές κυψέλες.Τα παραπάνω βιολογικά σκευάσματα,είναι φιλικά προς τις μέλισσες και δεν δημιουργούν προβλήματα.
  Τα θειάφια,ναφθαλίνες και λοιπές ουσίες,προσωπικά δεν τις προτιμώ καθώς αφήνουν οσμές στο κερί και είναι επικίνδυνα για τα προϊόντα της μέλισσας που είναι βρώσιμα από τον άνθρωπο.Αν εν 'τέλη αποφασίσετε να εφαρμόσετε κάποια από τα σκευάσματα όπως το θειάφι,καλύτερα να ρωτήσετε για πληροφορίες και τρόπο εφαρμογής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου