24 Μαρ 2016

Γκορτσιά 2016

  Σήμερα και για τις επόμενες μέρες 2-3 μέρες,θα είμαι για διακοπές στο πατρικό μου στην ορεινή Θεσσαλονίκη.Ένα μέρος όπου υπο προυποθέσεις μπορεί να έχει μελισσοκομικό ενδιαφέρον.Αυτο το ενδιαφέρον βρίσκεται μόνο την άνοιξη,καθώς το καλοκαίρι και μετά ξερένεται ο τόπος και δεν μπορεί να παρέχει τίποτα στα μελίσσια.
  Μιας και βρέθηκα λοιπόν στο πατρικό,είπα να κάνω την καθιερομένη βόλτα στο δάσος που κάνω κάθε φορά όταν βρίσκομαι εδώ!Η βόλτα περιέχει κυρίως το ξεμούδιασμα αλλά αναζήτηση για ανθοφορίες ή πιο καλά για πληροφορίες των ανθοφοριών της περιοχής.
  Με την σύντομη βόλτα μου,είδα ότι οι άφθονες γκορτσιές είναι στο ξεκίνημα της ανθοφορίας,παρέχοντας στα μελίσσια τα απαραίτητα εφόδια για την έναρξη της σεζόν.
 Μια από τις μεγάλες γκορτσιές που συναντάω πάνω στο δρόμο,είναι σχεδον στο 70-80% της άνθισης της!

Μια άλλη γκορτσιά παραπέρα,είναι σε λιγότερο από 30% η ανθοφορία της!Όπως βλέπουμε,μερικά κλειστά μπουκουκια που θα ανθίσουν με τις πρώτες ζέστες και μερικά ανθισμένα,έτοιμα να αποδώσουν τα αναμενόμενα στα μελίσσια


    Μια ακόμα γκορτσιά σε σχεδόν πλήρη άνθιση!

  Το κακό της σημερινής μέρας,ήταν ο δυνατός αέρας και η σχετικά χαμηλή θερμοκρασία -κοντά στους 11 βαθμούς κελσίου-  που δεν επέτρεψε στα μελίσσια να δουλέψουν και φυσικά δεν μου επέτρεψε και μένα να απαθανατήσω το αγαπημένο έντομο σε δράση.



  Οι 3 φωτογραφίες είναι από παλιούρι που συνυπάρχει στο ίδιο μέρος με τις γκορτσιές,σε μικρότερο πληθυσμιακά αριθμό βέβαια.Στις φωτογραφίες βλέπουμε τα φύλλα του φυτού.Τα άνθη τα περιμένουμε πολύ αγρότερα βέβαια...




  Τουλάχιστον  η φύση φροντίζει να αναπαράγει μόνη της αυτό το καλό μελισσοκομικό φυτό της περιοχής!



  Και τέλος η άξια παρέα που με συντροφεύει πάντα στις βόλτες μου!!


Αυτά τα ολίγα για σήμερα!Εύχομαι ο καιρός να βοηθήσει ώστε τα μελίσσια των συναδέλφων που βρίσκονται στην περιοχή,να βοηθηθούν στο μέγιστο από την ανθοφορία της γκορτσιάς!









Το φωτογραφικό υλικό,είναι τραβηγμένο την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου