19 Μαρ 2016

Τύποι τροφοδοτών-εξαρτήματα κυψέλης

  Η τροφοδοσία των μελισσιών είναι ένας χειρισμός που γίνεται από τον μελισσοκόμο ώστε να φέρει το μελίσσι σε μια επιθυμητή κατάσταση.Τέτοια κατασταση για παράδειγμα είναι ένα δυνατό-παραγωγικό μελίσσι για την συλλογη καλης ποσότητας μελιού.Μια άλλη κατασταση είναι ένα δυναμωμένο μελίσσι για βασιλοτροφία και πάει λέγοντας...
  Οι τροφοδοτήσεις γίνονται είτε με στερεές τροφές τύπου ζυμάρι πχ βανίλια,είτε με τοποθέτηση πλαισίου που περιέχει μέλι,είτε με υγρή τροφή όπως το σιρόπι ζάχαρης.Ο τελευταίος τύπος τροφοδότησης,απαιτεί εξοπλισμό.Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να είναι μια προσωπική πατέντα(διότι είμαστε Έλληνες!!!) ή καποιο έτοιμο εξάρτημα που υπάρχει στην αγορά.
  Σήμερα θα αναφερθώ στα εξαρτήματα αυτά.Συγκεκριμένα η λίστα μας περιλαμβάνει τα κάτωθι:
  • τροφοδότης οροφής
  • τροφοδότης πλαισίου
  • τροφοδότης τύπου τάπερ
  • τροφοδότης εισόδου
  • μπουκάλι
  • σακουλα
  • πιατάκι
γρήγορα γρήγορα συγκέντρωσα 7 ειδών τροφοδότες για υγρές τροφές!

Τροφοδότης οροφής: Ο συγκεκριμένος τύπος,πιστεύω ότι είναι ο πιο εύκολος και πιο γρήγορος στη χρήση!Η χρήση του μπορεί να γίνει χωρίς κάποια προφύλαξη του μελισσοκόμου(μάσκα),καθώς πιάνει όλη την επιφάνεια της κυψέλης και δεν επιτρέπει τις μέλισσες να πετάξουν προς τα πάνω.Η διαδικασία απλή!Ανοίγεις το καπάκι,βάζεις το σιρόπι στην ειδική υποδοχή,κλείνεις το καπάκι και φεύγεις σαν κύριος!



  Ο συγκεκριμένος τροφοδότης της φωτογραφίας,είναι ιδιοκατασκευή φίλου.Με συνοδεύει από την αρχή της μελισσοκομικής μου δραστηριότητας και θα συνεχίσει για χρόνια από ότι φαίνεται.
  Να σημειώσω ότι υπάρχουν τροφοδότες οροφής που παίρνουν σιρόπι και ζυμάρι ταυτόχρονα!Τέτοιους τροφοδότες έχω συναντήσει στο μελισσοκομείο ενός φίλου που εργαζόμαστε μαζί για τα μελίσσια του και ομολογώ ότι είναι πολύ καλοι.

Τροφοδότης πλαισίου: Ο τροφοδότης πλαισίου είναι το εξάρτημα που μπαίνει στην θέση ενός πλαισίου.Για μελίσσια που δεν είναι δεκάρια,μπορεί να χτησιμοποιηθεί άνετα,καλύπτοντας μια κενή θέση πλαισίου.Είναι από τους τύπους τροφοδοτών που απαιτούν να έχουν μέσα κλαράκια ή πευκοβελόνες ώστε να μην πνίγονται οι μέλισσες στο σιρόπι.



Ξεκίνησα πέρσυ να τον χρησιμοποιώ χωρίς κανένα πρόβλημα.Το μόνο κακό είναι ότι δεν μπαίνει σε δεκάρι μελίσσι.

Τροφοδότης τύπου τάπερ: Το συγκεκριμένο τροφοδότη δεν ξέρω αν όντως έχει αυτή την ονομασία,απλά εγώ τον αποκαλώ έτσι.Είναι στην ουσία μια μικρή σκάφη όπου μπαίνει το σιρόπι,με το εξάρτημα να μπαίνει πάνω στους κηρηθροφορείς.Απαραίτητη η χρήση πευκοβελόνων για να μην πνίγονται οι μέλισσες.


 Με το συγκεκριμένο είμαι στα 2 χρόνια χρήσης χωρίς κανένα πρόβλημα.Μπαίνει σε όλα τα μελίσσια και χωράει ανάμεσα στο καπάκι και το σώμα της κυψέλης.

Μπουκάλι: Είναι από τους πιο οικονομικούς τροφοδότες.Έχει παρουσιαστεί και από άλλες σελίδες στο παρελθόν.Το έχω δοκιμάσει χωρίς να το έχω εντάξει μόνιμα στο μελισσοκομείο μου.Η χρήση του είναι απλή:παίρνουμε ένα μπουκάλι(οτιδήποτε),γεμίζουμε σιρόπι και κάνουμε μια μικρή τρύπα για να τρέχει το σιρόπι σιγα σιγα.Προσέχουμε η τρύπα να κοιτάει προς τα κάτω ώστε να τρέχει το σιρόπι.

Τροφοδότης εισόδου: Είναι από τους τροφοδότες που έχω δει αρκετές φορές σε μελισσοκομεία αλλα και στα μαγαζια,αλλά προσωπικά δεν μου κέντρισε ποτέ το ενδιαφέρον.Όπως λέει και το όνομα του,η τροφοδοσία γίνεται από την είσοδο.Το σιρόπι μπαίνει σε ένα θάλαμο(ας το πω έτσι) και από εκεί
με μια τρύπα που έχει στο κατώτατο σημείο,τρέχει το σιρόπι σε μια θήκη που είναι ανοιχτή για την λήψη του σιροπιού από τις μέλισσες.Δεν απαιτεί πευκοβελόνες



Τροφοδότης σακούλα: Ο τρόπος τροφοδοσίας του σιροπιού είναι ακριβώς ίδιος με το μπουκάλι!Μια τρύπα και τρέχει το σιρόπι.

Τροφοδότης πιατάκι: Και τέλος φτάσαμε στις διαδεδομένες λύσεις τροφοδοσίας που συναντάμε αν όχι σε όλα τουλάχιστον στα περισσότερα μελισσοκομεία!Το πιο απλό!Είναι ένα πιατάκι γλάστρας όπου τοποθετούμε στους κηρηθροφορείς και το γεμίζουμε με σιρόπι.Προσέχουμε να έχουμε μέσα πευκοβελόνες!Ο συγκεκριμενος τύπος τροφοδότη,θεωρείται οικονομικός.Πιατάκι χρησιμοποιώ από την αρχή και δύσκολα το αλλάζω!


  Ο τύπος τροφοδότη που θα επιλεγεί από τον μελισσοκόμο,είναι καθαρά προσωπικό θέμα.Ο καθένας κρίνει ανάλογα με το τι τον βολεύει στην χρήση και φυσικά το οικονομικό παίζει σπουδαίο ρόλο και εδώ!
  Και αφού η άνοιξη ήρθε και έχουμε μπροστά μας χειρισμούς που πολλές φορές μας χρειάζεται σαν εξάρτημα,διαλέγουμε και χρησιμοποιούμε!






















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου