20 Απρ 2016

Λίγα λόγια για την σμηνουργία

   Με τον καιρό να δείχνει ότι έχει σταθεροποιηθεί,οι πρώτες σμηνουργίες και οι πρώτοι αφεσμοί έχουν κάνει την εμφάνιση τους στη Βόρεια Ελλάδα.Και κάπου εδώ έρχεται το κλασσικό ερώτημα: σμηνουργούν όλα τα μελίσσια?Η απάντηση είναι "ναι μπορούν να σμηνουργούν"!Είναι μια απάντηση που ένα "ναι" ή ένα "όχι" δεν είναι και η πιο σαφής απάντηση.Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η σμηνουργία,είναι ο φυσικός διαχωρισμός,η διαιώνηση του είδους της μέλισσας.
  Τι είναι αυτό που θα κάνει ένα μελίσσι να σμηνουργήσει?Πολλά....Η ύπαρξη χώρου,η νεκταροέκκριση,η ηλικία της βασίλισσας,είναι μερικά από τα χαρακτηριστηκά που επιρρεάζουν την απόφαση του μελισσιού για σμηνουργία.Πολλοί λένε,"ναι αλλά εγώ έκανα βασιλοτροφία και επέλεξα γονίδια με μικρή τάση σμηνουργίας".Σωστό,αλλά αν το μελίσσι πιεστεί,θα σμηνουργήσει!Έτσι το έφτιαξε ο θεός!Εμείς απλά επεμβαίνουμε ώστε να μικρύνουμε αυτή τη τάση με σκοπό να φέρουμε το μελίσσι στα μέτρα μας και να μας δώσει τα αναμενόμενα(μέλια κτλ..).
  Ένα μελίσσι με παλιά βασίλισσα,πχ πάνω από ενός έτους, και με μικρό χώρο ή και ανύπαρκτο για γέννα και αποθήκευση μελιού,θα σμηνουργήσει και δεν θα ρωτήσει κανέναν, όπως λέμε στο χωριό μου.Επίσης ένα μελίσσι με νεαρή βασίλισσα αλλά και αυτό χωρίς χώρο,θα αντέξει λίγο παραπάνω,αλλά αν η ανθοφορία είναι στα φόρτε της,θα φύγει και αυτό!
  Τι θα κάνω για να μην φύγει?Χώρο!Θα δώσω χώρο είτε προς τα πάνω,βλέπε όροφο,είτε θα συμπληρώσω και άλλα τελάρα,αν δεν έχει γίνει δεκάρι.Επίσης μέσα στις επιλογές είναι ο χωρισμός του μελισσιού σε περισσότερα σμήνη ώστε με την ελάτωση του πληθυσμού αλλά ταυτόχρονα και με τη αύξηση του χώρου,να κόψουμε όποιες διαθέσεις για σμηνουργία ήταν να δημιουργηθούν.
  Εξάλλου να μην ξεχνάμε ότι τα δυνατά μελίσσια και τα υγιή είναι αυτά που δίνουν τα μέλια!Πως έλεγαν οι πατέρες της μελισσοκομείας?Η συλλογή μελιού είναι πολλαπλάσια του πληθυμού της κυψέλης.Τι σημαίνει χειροπιαστά αυτό?Ότι ένα 20άρι μελίσσι θα δώσει πιο πολύ μέλι από 2 δεκάρια μελίσσια!Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει ακόμα πρόβλημα σμηνουργίας στο δικό μου μελισσοκομείο,γιατί φτόντισα να δώσω χώρο την κατάλληλη στιγμή,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναπαύομαι!Στην περιοχή μου,η εποχή της σμηνουργίας κρατάει μέχρι αρχές-μέσα Ιουλίου,όπότε έχουμε ακόμα χρόνο!!