Καρφιτσωμένη ανάρτηση

Αγγελίες

  Από αύριο θα υπάρξει δυνατότητα να δημοσιεύονται αγγελίες σας με μελισσοκομικό και γεωργικό περιεχόμενο.Μπορείτε να μου στέλνετε την αγγε...

18 Απρ 2017

Ασφαλή μεταφορά μελισσιών με λιγότερα απο 10 πλαίσια

   Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη!Υγεία και ευτυχία σε όλους και στις οικογένειες μας και καλές δουλειές να έχουμε.Ως γνωστόν βαδίζουμε μέσα στην άνοιξη,πράγμα που σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε σε λίγο τις μεταφορές σε ανθοφορίες ή τις έχουμε ξεκινήσει ήδη!Τα μελίσσια που είναι δεκάρια σε πληθυσμό μεταφέρονται χωρίς καμία ενέργεια και χωρίς καμία ανησυχία για ζημιές από μετακίνηση πλαισίων.Τι γίνεται όμως με τα μελίσσια που δεν έχουν δεκαρώσει ακόμα?Επίσης η ίδια ερώτηση ισχύει και για τα μελίσσια που έχουν πάρει όροφο,αλλά δεν έχουν συμπληρώσει 10 πλαίσια.
  Υπάρχουν μερικές λύσεις,ώστε να μην γίνεται μετακίνηση πλαισίων κατά την μεταφορά,πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει ζημιά στα κεριά των πλαισίων αλλά και απώλειες μελισσών,με χειρότερη αυτών την απώλεια της βασίλισσας.Ας δούμε όμως τις λύσεις:
  1. Συμπλήρωση πλαισίων
  2. Στήριξη με κερί
  3. Στήριξη με καρφάκια
  4. Τοποθέτηση σφήνας
  Οι παραπάνω λύσεις αφορούν είτε την γονοφωλιά είτε τον όροφο και πάντα μιλάμε για σώμα κυψέλης που δεν έχει δέκα πλαίσια.Πιο αναλυτικά..

1.Μια πράξη σχετικά απλή,αλλά απαιτεί να έχουμε υλικό μαζί μας,είναι να συμπληρώσουμε το κενό με τα υπόλοιπα πλαίσια.Δηλαδή αν πχ μια κυψέλη έχει 5 πλαίσια,βάζουμε άλλα 5 ώστε ώστε να συμπληρθεί το κενό.Δεν έχει τόσο σημασία αν είναι με κερί,χτισμένα ή ακόμα με σκέτο σύρμα.Αυτή η συμπλήρωση θα είναι παροδική μέχρι να ολοκληρώσουμε την μεταφορά.Απαιτεί χρόνο τόσο πριν την μεταφορά όσο και μετά,ώστε να τακτοποιήσουμε τα πλαίσια που θα βγάλουμε και θα βάλουμε.

2.Τη δεύτερη λύση τη χρησιμοποιώ αρκετά,σχεδόν πάντα δηλαδή.Κόβω ένα μικρό κομματάκι από την κηρήθρα στο κάτω μέρος ή μαζεύω κομμάτι από πρόπολη που έχουν στα τοιχώματα και αλλού,τα κάνω μικρά μπαλάκια και τα πιέζω στο τελευταίο πλαίσιο στα δυο αυτάκια εκατέρωθεν του πλαισίου.Γρήγορη λύση,χωρίς τη ανάγκη να υπάρχουν περαιτέρω υλικά.

3.Στην τρίτη επιλογή,χρειάζεται να έχουμε μικρά καρφάκια και σφυράκι,ώστε να καρφώσουμε το τελευταίο πλαίσιο στο ύψος του αυτιού του.Επίσης εκατέρωθεν του πλαισίου κάνουμε αυτή τη δουλειά.

4.Τέταρτη και τελευταία λύση,είναι να έχουμε φτιάξει σφήνες ή να έχουμε πάρει έτοιμες και να τις τοποθετήσουμε στο κάτω μέρος του πλαισίου.

  Υπάρχει και άλλη μία λύση που δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αλλά ούτε και την προτείνω για πολλούς λόγους.Σε αυτή τη περίπτωση βάζουμε ένα ξύλο στο τελευταίο πλαίσιο μήκους όσο είναι η απόσταση του τελευταίου πλαισίου μέχρι το σώμα της κυψέλης.Αυτό απαιτεί ξύλα διαφόρων μεγεθών και ανάλογα με την έλλειψη των πλαισίων από την κυψέλη.
  Οι παραπάνω εργασίες γίνονται πριν το σούρουπο,ώστε να προλάβουμε να τακτοποιήσουμε όλα τα μελίσσια μας.Για μένα η πιο εύκολη λύση είναι η δεύτερη,καθώς δεν απαιτεί υλικό και η εργασία είναι σύντομη.Επίσης μετά την μεταφορά,δεν απαιτεί έξτρα εργασία ώστε να αφαιρέσουμε τα υλικά(καρφιά,σφήνες,πλαίσια κτλ.Το αφαιρούμε με την επόμενη επιθεώρηση μετά την μεταφορά!
  Αυτά για σήμερα...η πρώτη μεταφορά για μένα είναι στο παλιούρι.Καλή επιτυχία να έχουμε και καλή δύναμη!