Καρφιτσωμένη ανάρτηση

Αγγελίες

  Από αύριο θα υπάρξει δυνατότητα να δημοσιεύονται αγγελίες σας με μελισσοκομικό και γεωργικό περιεχόμενο.Μπορείτε να μου στέλνετε την αγγε...

10 Μαΐ 2017

Η επιδραση των φυτοφαρμάκων στις μέλισσες

  Το συγκεκριμένο κείμενο,βασίζεται πάνω στις εμπειρίες που έχω,με βάση όλα αυτά που έχω δει τα χρόνια που έχω το μελισσοκομείο μου κοντά σε περιοχές με αγροτική δραστηριότητα.
   Σε γενικές γραμμές όλοι ξέρουμε,όλοι έχουμε πάθει μεγάλη ή μικρή ζημιά από ραντίσματα με εντομοκτόνα πάνω σε επισκέψιμα άνθη.Η πιο γνωστή ζημιά που γίνεται ίσως είναι στα βαμβάκια,όταν οι αγρότες ραντίζουν για το σκουλήκι.
  Όσοι ξεχειμωνιάζουν σε περιοχές με ροδάκινα,δαμάσκηνα,μήλα και πλέον στην αναπτυσσόμενη καλλιέργεια τα αμύγδαλα,ξέρουμε ότι έχουμε πάντα μερικές απώλειες λόγω των ραντισμάτων που επιλέγουν οι αγρότες να κάνουν την περίοδο της ανθοφορίας.Οι απώλειες είναι συγκριτικά πολύ μικρότερες σε σχέση με το βαμβάκι.
   Η ζημιά όμως δεν σταματάει στις απώλειες μιας μερίδας μελισσών από τις κυψέλες μας!Εκείνη την περίοδο,τα μελίσσια παρουσιάζουν τρομερή επιθετικότητα και μερικά φτάνουν στο επίπεδο να μην μπορείς να τα επιθεωρήσεις καθόλου!Οι επιτιθέμενες μέλισσες σε ακολουθούν σαν ένα μικρό σμήνος σε αρκετή απόσταση από την κυψέλη τους και σε επιτίθενται για αρκετή ώρα.
   Η επιθετικότητα σταματάει περίπου 2 βδομάδες μετά την πλήρη άνθιση των δέντρων και αφού ηρεμήσουν λίγο τα μελίσσια.Φέτος είχα αγανακτήσει!Δεν μπορούσα να δουλέψω στο μελισσοκομείο μου!Αφού για τις επόμενες χρονιές,σκέφτομαι να ξεχειμωνιάζω σε άλλο μέρος,μακριά από αγροτική δραστηριότητα και συγκεκριμένα ροδάκινα.
   Το πρόβλημα δεν είναι στο γεγονός ότι οι αγρότες ραντίζουν,αλλά ότι ραντίζουν λάθος ώρες.Για μένα είναι καθαρά θέμα παιδείας και έλλειψης συμβουλών με κατεύθυνση την προστασία της μέλισσας από τους γεωπόνους-πωλητές φυτοφαρμάκων.Κρίμα πάντως,γιατί τα οφέλη της συνεργασίας μελισσοκόμων-αγροτών είναι για αμφότερους!