25 Ιαν 2014

Ας μιλήσουμε για βιβλία..

 Το βιβλίο είναι ένα μέσο παροχής γνώσεων κάθε ώρα και στιγμή.Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε μελισσοκόμο,νέο ή παλιό.Ο νέος θα μάθει όλα τα απαραίτητα πράγματα και ο παλιός θα ξαναθυμηθεί κάτι που ξέχασε.Ο κάθε μελισσοκόμος, θεωρώ πως είναι απαραίτητο να έχει στην βιβλιοθήκη του τουλάχιστον ένα βιβλίο μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.
 Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά βιβλία,από διάφορους εξαίρετους συγγραφείς όπως ο Νικολα'ί'δης,ο Υφαντίδης,ο Θρασυβούλου και άλλοι πολλοί..Υπάρχουν βιβλία που καλύπτουν απλές γνώσεις,αλλά υπάρχουν βιβλία που καλύπτουν πιο σύνθετα πράγματα.Επίσης καλύπτεται όλο το εύρος των μελετητών από οικονομικής άποψης.Δηλαδή συναντάμε βιβλία με 10 ευρώ αλλά συναντάμε βιβλία και με 60 ευρώ!
 Προσωπικά έχω διαβάσει 2 βιβλία,το "Μελισσοκομία,σύγχρονες μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης" το λεγόμενο και αλλιώς το "πορτοκαλί" του Νικολα'ί'δη και το "Πρακτική μελισσοκομία" του θρασυβούλου.
 Του Νικολα'ί'δη το βρήκα εξαιρετικό βιβλίο,με  κόστος λίγο πάνω από τα 20 ευρώ.Θεωρώ πως είναι ένα απαραίτητο βιβλίο τόσο για τον νεοεισερχόμενο στην μελισσοκομία όσο και για τον παλιό μελισσοκόμο.
Περιέχει όλες τις σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται ένας μελισσοκόμος,όπως πχ μεθόδους καταπολέμησης βαρρόα(σύγχρονες και μη).Η τελευταία έκδοση που έχω στα χέρια μου κρίνεται παραπάνω από πλήρης!Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
 Το επόμενο βιβλίο που διάβασα,του Θρασυβούλου,δεν μπορώ να πω ότι κάλυψε τις υψηλές προσδοκίες που είχα.Πιθανόν να φταίει και το γεγονός ότι αυτό που διάβασα ήταν η πρώτη έκδοση του ή το ότι ήδη είχα μάθει όσα χρειαζόμουν.Βέβαια σαν βιβλίο παρέχει αρκετές γνώσεις,μην ξεχνάμε ότι είναι γραμμένο από τον εξαίρετο καθηγητή μελισσοκομίας του γεωπονικού πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θρασυβούλου!





  Άλλα βιβλία που έχω ακουστά είναι τα: "Μελισσοκομία χωρίς δάσκαλο" το λεγόμενο "μπλε" του Νικολα'ί'δη-ένα βιβλίο περίπου στα 10 ευρώ-που πιθανόν να παρέχει τα απολύτως απαραίτητα,



  "η σύγχρονη μελισσοκομία ως επιστήμη"του Υφαντίδη με κόστος 50 ευρώ+
 και τέλος ένα καινούργιο βιβλίο που έκανε την εμφάνιση του πριν από λίγους μήνες

 με κόστος λίγο πάνω από τα 10 ευρώ.

 Τα βιβλία που συναντάμε στην αγορά δεν είναι μόνο αυτά!Υπάρχουν και άλλα πολλά, από ξένους και Έλληνες συγγραφείς.Άχρηστο βιβλίο δεν υπάρχει!Το καθένα είναι μοναδικό με τον τρόπο του.Όποιος μπορεί να τα πάρει όλα καλό θα  κάνει!Διαφορετικά,ανάλογα με την τσέπη του ο καθένας κάνει τις αγορές του.Μην ξεχνάμε ότι ο χειμώνας ενδείκνυται διάβασμα,ώστε την άνοιξη να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κάθε πράγμα που θα συναντήσουμε στις επιθεωρήσεις μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου