27 Ιαν 2014

Ένωση σμηνών

  Η ένωση 2 σμηνών είναι ένας χειρισμός που βοηθάει τον μελισσοκόμο να μη χάνει μελίσσια χωρίς βασίλισσα ή να ενδυναμώνει με σκοπό τη δημιουργία δυνατών-παραγωγικών μελισσιών ή να δημιουργεί μια κυψέλη μεγαλύτερης δυναμικότητας με σκοπό να σώζει κάποια αδύνατα μελίσσια.
  Πολλές φορές είτε από λάθος δικό μας είτε από κάποιο άλλο λόγο, χάνεται η βασίλισσα από την κυψέλη με αποτέλεσμα -αν δεν κάνουμε κάποιο χειρισμό- να χάσουμε το μελίσσι. Το μελίσσι το οποίο δεν έχει βασίλισσα για μεγάλο διάστημα,αρχίζει την αρρενοτοκία οπότε και στο επόμενο διάστημα χάνεται,αφου δεν αναπληρώνεται ο πληθυσμός με εργατικό γόνο.
  Η δημιουργία δυνατών άρα και παραγωγικών μελισσιών βοηθάει τον μελισσοκόμο να επιτύχει μεγαλύτερες ποσότητες μελιού στη αποθήκη του μελισσιού,άρα και στον τρύγο!
  Και τέλος η συνένωση 2 μελισσιών για να σώσουμε ένα αδύνατο μελίσσι το οποίο έχει βασίλισσα,είναι μια κίνηση που μας απαλάσει από ένα μελίσσι αντιπαραγωγικό και ασύμφορο.Επίσης ενώνουμε 2 μελίσσια όταν το αδύνατο μας δεν έχει τις κατάλληλες προυποθέσεις να ξεχειμωνιάσει ή δεν έχει καλή βασίλισσα.
  Κάπου εδώ έρχεται ο Αμερικάνος Δρ. Μίλλερ με την επινόηση του για να μας λύσει τα χέρια,με την επινόηση του!Ο λόγος δηλαδή για την πιο ασφαλή μέθοδο συνένωσης μελισσιών,η μέθοδος της εφημερίδας!Πως γίνεται;;; Παίρνουμε ένα δυνατό μελίσσι με βασίλισσα και το τοποθετούμε στον κάτω όροφο(1ο όροφο).Στη συνέχεια πάνω από τον όροφο βάζουμε ένα φύλλο εφημερίδας και του ανοίγουμε μερικές μικρές τρύπες με ένα μολύβι ή ένα καρφί.Πάνω από το μελίσσι αυτό βάζουμε όροφο με το αδύνατο ή αρρενοτόκο μελίσσι.Προσέχουμε να μην έχει βασίλισσα το επάνω μελίσσι.Αυτό ήταν!Δημιουργήσαμε ένα διόροφο μελίσσι και αποτρέψαμε κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια που μπορεί να προέκυπτε από τη μη συνένωση.Η μέθοδος αυτή επιτρέπει στα 2 διαφορετικά μελίσσια να αποκτήσουν τις ίδιες μυρωδιές απο τις φερορμόνες της βασίλισσας και έτσι δεν επιτίθεται το ένα στο άλλο.Βέβαια αυτή η μέθοδος είναι σχετικά αργή,χρειάζεται 1-2 μέρες μέχρι να τελειώσει η συνένωση των μελισσιών.Όταν οι μέλισσες σκίσουν το φύλλο της εφημερίδας και δημιουργήσουν τρύπες ώστε να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των 2 ορόφων η συνένωση έχει τελειώσει.
  Οι υπόλοιπες μέθοδοι που θα αναφερθουν πιο κάτω,έχουν άμεση συνένωση χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου χρόνου,αλλά καμιά φορά κρύβουν διάφορουν κινδύνους όπως την απώλια της μυρωδιάς της βασίλισσας.
  Ένας γρήγορος τρόπος συνένωσης είναι ο ψεκασμός των 2 μελισσιών προς ένωση (δεν ξεχνάμε,το δυνατό κάτω,το αδύναμο πάνω) με αραιωμένο τσίπουρο!Το τσίπουρο πρέπει να είναι με γλυκάνισο ώστε να είναι αρωματικό!
  Η μέθοδος του αρωματισμού ισχύει και στα υπόλοιπα όπως με σιρόπι,ή αρωματισμένο νερό ή ακόμα και με δυνατό κάπνισμα!
  Σε κάθε περίπτωση για την επιτυχία των χειρισμών αυτών,πρέπει να γίνονται όταν οι μέλισσες δεν πετούν έξω από την κυψέλη και βρίσκονται μέσα σε αυτή.Να θυμάστε ότι ο πιο απλός τρόπος για να συνενώσουμε 2 μελίσσια και ο πιο ασφαλής,είναι η μέθοδος της εφημερίδας,μια μέθοδο που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου