30 Ιαν 2014

Προς επίδοξους νεοεισερχόμενους μελισσοκόμους

  Διαβάζω κατά καιρούς,ερωτήσεις ατόμων που είτε ξεκινάνε τώρα τη μελισσοκομία είτε δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα,αλλά θέλουν να ξεκινήσουν. Οι ερωτήσεις αυτές, κυρίως προσανατολίζονται στο κέρδος που μπορεί να αφήσει μια τέτοια ενασχόληση.Από προσωπική άποψη στο χώρο της αγροτικής ενασχόλησης ευρύτερα αλλά και από γνώμες έμπειρων μελισσοκόμων με άπειρες ώρες στα μελίσσια,λέω και τονίζω το εξής: όταν ξεκινάμε κάτι που έχει σχέση με την αγροτιά,και το ξεκινάμε από το μηδέν,το μόνο σίγουρο είναι τον πρώτο καιρό θα βάζουμε λεφτά από την τσέπη!
  Πολλοί θα σκεφτούν ότι το λέω για να σας αποτρέψω από ένα λαμπρό επάγγελμα που αποφέρει κέρδη από τον πρώτο μήνα και άλλα τέτοια χαζά που μας φουσκώνουν τα μυαλά τα ΜΜΕ( κ.ο.κ)....Κατ'αρχήν να τονίσω το εξής: όταν ασχολούμαστε με τέτοιου είδους πράγματα,πρώτα από όλα το κάνουμε με αγάπη και από αγάπη.Έτσι ξεκίνησα και εγώ!Δείχνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ευρύτερα αγροτικά θέματα (καλλιέργιες , ζώα κάθε είδους(κτηνοτροφικά,οικόσιτα κτλ.)) γιατί πολύ απλά μου αρέσει!
  Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την μέλισσα,γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει τον πρώτο καιρό,τότε πρέπει να κάνει μια σειρά από πράξεις ώστε να κριθεί έτοιμος για να χειριστεί μελίσσια.
-> Πρώτα από όλα θα πρέπει να ελέξει αν είναι αλλεργικός στο τσίμπημα της μέλισσας!Όλοι είμαστε εν δυνάμει αλλεργικοί!Μπορεί να μας τσίμπησε μια μέλισσα πριν από 5 χρόνια και να μην παρατηρήσαμε ανησυχητικές ενδείξεις αλλεργίας,αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν μας ξανατσιμπήσει θα είμαστε ασφαλείς και μη αλλεργικοί. Υπάρχουν μελισσοκόμοι,που ασχολούνται χρόνια με τη μέλισσα και κάποια στιγμή εμφάνισαν αλλεργικά συπτώματα!
-> Στη συνέχεια θα πρέπει να παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο ώστε να πάρει τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις.Σχεδόν σε όλες τις περιοχές διοργανώνται σεμινάρια μελισσοκομίας και φυσικά υπάρχουν και σεμινάρια εξ'αποστάσεως μέσω ίντερνετ.Επίσης η αγορά τουλάχιστον ενός βιβλίου (βλέπε εδώ http://beeprerss.blogspot.gr/2014/01/blog-post_144.html ) είναι επιβεβλημένη με σκοπό την παροχή γνώσεων κάθε ώρα και στιγμή.Επίσης στο θέμα των γνώσεων μπορούν να βοηθήσουν τα διάφορα μελισσοκομικά site καθώς επίσης και μια σειρά από βίντεο στο youtube. Αυτά σε συνδυασμό είναι ικανά να παρέχουν ένα καλό εύρος απαραίτητων γνώσεων.
-> Αφού λοιπόν διαβάσουμε ξανά και ξανά και μάθουμε όλα τα απαραίτητα,μπορούμε να πάμε σε κάποιο μελισσοκόμο έμπειρο και να δούμε την θεωρία στη πράξη.Αν δεν είναι εφικτό αυτό,τότε πολλά σεμινάρια παρέχουν και πρακτική εξάσκηση!
-> Από εδώ και πέρα αφού ακολουθήσουμε τις προηγούμενες διαδικασίες,τότε μπορούμε να αποκτήσουμε τα πρώτα μας μελισσάκια!Ένας αριθμός έως 5 κυψέλες είναι καλός.Ο αριθμός 5 δεν είναι τυχαίος!Με αυτά τα μελισσάκια αν έχεις κάποιες απώλειες,δεν θα σου στοιχίσει και πολλά!Καθώς επίσης θα σου δώσει το χρόνο και το χώρο να αποκτήσεις την ευχέρεια σε χειρισμούς και φυσικά την απαραίτητη άνεση στα διάφορα θεάματα (αρνητικά-θετικά).
  Όχι τα 5 μελίσσια δεν είναι ικανά να σου παρέχουν εισόδημα και δεν πρέπει να πάει το μυαλλό εκεί!Όχι τουλάχιστον από τώρα.
  Ο πολλαπλασιασμός των μελισσιών έρχεται ανάλογα με την πείρα.Επίσης τα πολλά μελίσσια δεν σημαίνει πάντα ότι μπορεί να είναι αποδοτικά και άρα να αποδίδουν κέρδος!Διαφορετικό είναι να έχουμε 50 μελίσσια και διαφορετικό είναι να έχουμε 50 παραγωγικά μελίσσια!Το ένα από το άλλο το χωρίζουν οι γνώσεις και οι σωστοί χειρισμοί!
  Στο ξεκίνημα λοιπόν,για να ξαναέρθω στο θέμα των κερδών,ο επίδοξος μελισσοκόμος θα πρέπει να έχει μια σταθερή δουλειά και τη δουλειά του μελισσοκόμου να την εξασκεί ως δευτερεύουσα.Μην ρωτάτε με πόσες κυψέλες μπορώ να συντηρήσω την οικογένεια ή με πόσες κυψέλες θα αγοράσω το αυτοκίνητο των ονείρων μου!Όλα πρέπει να γίνουν με αγάπη και μεράκι και κάποια στιγμή, αν και πόσα κέρδη έρθουν, τότε θα είναι καλοδεχούμενα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου