26 Απρ 2014

Χτισμένες κηρήθρες

  Κατά καιρούς διαβάζω ή ακούω μελισσοκόμους -κυρίως νέους- να ψάχνουν έτοιμες-χτισμένες κερήθρες για να αγοράσουν είτε από μαγαζιά είτε από παλιότερους μελισσοκόμους. Η αλήθεια είναι ότι, η ύπαρξη έτοιμων χτισμένων κηρηθρών,θα δώσει άλλον αέρα στα μελίσσια προς ανάπτυξη,καθώς θα τα παρέχει έτοιμο μέρος για αποθήκευση μελιού και χώρο στη βασίλισσα για να γεννήσει.
  Μπορεί όμως αυτό να είναι καλό για τον μελισσοκόμο που θα κάνει την αντίστοιχη αγορά?
Ποια θα είναι η αξία-τιμή του πλαισίου με την χτισμένη κηρήθρα?Μια πιθανή αγορο-πωλησία μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμη για αμφότερες τις πλευρές???
  Πριν απαντήσω στις παραπάνω ερωτήσεις,θα φανερώσω τη θέση μου ως προς αυτό το θέμα. Είμαι κάθετα αντίθετος στην αγορά έτοιμων κηρηθρών!Οι λόγοι? Θα φανούν παρακάτω....
  Κατ' αρχήν δεν είναι καλό για τον μελισσοκόμο που θα προβεί σε τέτοια αγορά καθώς του είναι άγνωστο στην ουσία τι  μπορεί "κουβαλάει" η εν' λόγω κερήθρα. Μπορεί να έχει πάνω ένα σωρό φάρμακα ή ακόμα και ασθένειες. Σε μια τέτοια περίπτωση ο μελισσοκόμος αντί να δεί τα μελίσσια του να αναπτύσσονται,θα τα δει να χάνονται και να αρρωσταίνουν πράγμα που δεν το θέλει κανείς!
  Ποια μπορεί να είναι η τιμή??Θα τιμολογηθεί στη πώληση ως κερί/κιλό?Τα χτισμένα πλαίσια αποτελούν κεφάλαιο για όλους τους μελισσοκόμους,μικρούς και μεγάλους.Επάρκεια κερηθρών δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ!Πάντα θα χρειάζονται από ένα μελισσοκόμο.
  Η έλλειψη χτισμένων πλαισίων είναι ένα εμπόδιο στη αρχή της "καριέρας" του κάθε μελισσοκόμου.Όπως είπαμε είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να το διαχειριστεί σωστά ο μελισσοκόμος για να μην βγαίνει χαμένος.Η μόνη περίπτωση που μπορεί κάποιος να πάρει έτοιμα χτισμένα,είναι από κάποιον καλό φίλο αλλά και πάλι το παίζει κορώνα-γράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου