20 Σεπ 2014

Επιλεγμένη Βασιλοτροφία

    Πολλές φορές έχουμε συναντήσει στο μελισσοκομείο μας,μελίσσια που να είναι δυνατά,υγιή,παραγωγικά,ανθεκτικά σε ασθένειες και καλές άμυνες έναντι σε εχθρούς, ήρεμες μέλισσες, και γενικά όλα αυτά τα στοιχεία που συντελούν στο καλό μελίσσι.        
   Πολλές φορές όμως έχουμε συναντήσει και μελίσσια που είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που περιέγραψα πιο πριν. Δηλαδή μελίσσια καχεκτικά,που αδυνατούν να αναπτυχθούν,μελίσσια που προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες,που είναι εχθρικά-επιθετικά κ.ο.κ.
    Εδώ έρχεται να παίξει σπουδαίο ρόλο ο παράγοντας βασίλισσα(και ράτσα) και τα γονίδια που παίρνει από τη βασιλοτροφία(ελεγχόμενη ή μη). Είναι πολύ σημαντικό ένα μελισσοκομείο να απαρτίζεται από καλά μελίσσια που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αφήνουν κέρδη στον μελισσοκόμο και φυσικά να τον βοηθάει στην εργασία του ώστε να μην του εμφανίζει εμπόδια με επιθετικότητα,με ασθένειες,με μη παραγωγικά σμήνη.
   Ο παράγοντας βασιλοτροφία όπως είπα και πριν είναι πολύ σημαντικός!Είναι αναγκαίο-ειδικά οι επαγγελματίες-να διαλέγουμε καλά γονίδια για τις νέες μας βασίλισσες. Ο μελισσοκόμος,πριν ξεκινήσει την παραγωγή βασιλισσών,πρέπει να γνωρίζει ποιοι πιθανοί δότες είναι ικανοί να παρέχουν τα σωστά-κατάλληλα γονίδια για βασιλοτροφία.
  Ποια είναι τα κατάλληλα γονίδια-στοιχεία:
  • ήρεμο μελίσσι(μη επιθετικό)
  • ανθεκτικό σε ασθένειες(σημαντικό)
  • παραγωγικό τον προηγούμενο καιρό
  • καλές άμυνες απέναντι σε φυσικούς εχθρούς
  • μελίσσι με καλή εξυγιαντική συμπεριφορά
   Αφού έχουμε βρει τον κατάλληλο δότη,προχωράμε στη βασιλοτροφία και εξασφαλίζουμε κατάλληλες συνθήκες φροντίδας και δημιουργίας των κελιών. Σημαντικό ρόλο παίζει και παράγοντας κηφήνας!Η ύπαρξη πολλών κηφήνων μας εγγυάται την καλή γονιμοποίηση των εκλεγμένων βασιλισσών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου