1 Σεπ 2014

Ο κ.Νικολαίδης και η μελισσοκομία

    Η παρούσα ανάρτηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ανάρτηση διαφήμισης,αντίθετα όμως θεωρώ πως αποτελεί ένα κείμενο ανάδειξης ενός σημαντικού έργου.Αναφέρομαι για το εξαίρετο(τουλάχιστον κατ'εμέ!!),βιβλίο μελισσοκομίας του κ. Νικολαίδη.
    Θεωρώ πως είναι απαραίτητο,κάθε μελισσοκόμος,επαγγελματίας και μη, να έχει στη βιβλιοθήκη τουλάχιστον ένα μελισσοκομικό βιβλίο.Ένα μελισσοκομικό βιβλίο είναι ικανό ανα πάσα ώρα και στιγμή να παρέχει στον μελισσοκόμο τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζεται ή έστω και ένα κομμάτι γνώσεων που έχει ξεχάσει ή του διαφεύγει.
   Κάπου εδώ,έρχεται ο κ. Νικολαίδης να μας πλουτίσει τη βιβλιοθήκη μας με 2 βιβλία,το ένα ονομάζεται "Μελισσοκομία χωρίς δάσκαλο" ή αλλιώς το λεγόμενο "μπλέ" του Νικολαίδη όπως το αναφέρουν πολλά πηγαδάκια μελισσοκομικά και το βιβλίο "Μελισσοκομία,Σύγχρονες μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης" ή αλλιώς το λεγόμενο πορτοκαλί του Νικολαίδη.
   Η τύχη τα έφερε έτσι που με έκανε να προμηθευτώ το δεύτερο βιβλίο(το πορτοκαλί που λένε).
  Είναι ένα βιβλίο που τα έχει όλα!Μπορεί δηλαδή να παρέχει γνώσεις και συμβουλές στον νεοεισερχόμενο μελισσοκόμο αλλά και στοιχεία-συμβουλές στον παλιό-έμπειρο μελισσοκόμο.Ξεκινάει από τα πιο απλά,όπως η επεξήγηση των μελισσών και στην πορεία αναφέρει πολλές μεθόδους και χειρισμούς για την μελισσοκομία.
  Ενδεικτικά να αναφέρω μερικά: σμηνουργία,βασιλοτροφία,ασθένειες και εχθροί,παραφυάδες κτλ. Ένα βιβλίο που στην τελευταία έκδοση(αυτή γνώρισα εγώ),είναι άριστα γραμμένο,χωρίς να αναφέρετε μόνο στους επιστήμονες!!Δηλαδή τα γράφει όλα απλά και κατανοητά!Με ένα τέτοιο βιβλίο ο μελισσοκόμος αποκτάει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορεί να χειριστεί τα μελίσσια του σε κάθε μελισσοκομική περίπτωση!!
  Όπως είπα και στην αρχή,μπορεί να φαίνεται σαν διαφήμιση,αλλά πραγματικά δεν υπάρχει τέτοιος στόχος. Είναι η δοκιμασμένη λύση,που με έχει βοηθήσει σε κάθε περίπτωση που μου έτυχε και για αυτό το συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε μελισσοκόμο και ειδικά στους νεοεισερχόμενους που ψάχνονται για γνώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου