3 Φεβ 2015

Διαχείριση χόρτων(ζιζανίων) στο μελισσοκομείο

  Ένα από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο μελισσοκόμος,είναι η διαχείριση των χόρτων(ζιζάνια) στο μελισσοκομείο.Τα χόρτα ή πιο σωστά τα περισσότερα καλούνται ζιζάνια στον αγροτικό κόσμο,φυτρώνουν και μεγαλώνουν δημιουργώντας προβλήματα τόσο στον μελισσοκόμο όσο και στις μέλισσες.
   Τα πυκνά και ψηλά χόρτα,καλύπτουν τις εισόδους των κυψελών,καθιστώντας έτσι δύσκολη την κίνηση από και προς την κυψέλη.Αυτό συνεπάγεται με περισσότερη κούραση των μελισσών και μικρότερη απόδοση.Επίσης,ορισμένες μέρες,αυξάνουν την υγρασία στην κυψέλη δημιουργώντας κακό περιβάλλον στις μέλισσες(βλέπε ασθένειες) και φυσικά δρα καταστροφικά στην κυψέλη.
   Από την άλλη δημιουργεί προβλήματα και στον μελισσοκόμο.Από την άνοιξη ως και το φθινόπωρο μπορεί να είναι ως ένα μέρος πιο ευχάριστο για τα φίδια,ειδικά στις βάσεις των κυψελών.Σε αυτή τη περίπτωση δυσκολεύουν τον μελισσοκόμο στο να αντιληφθεί την ύπαρξη ενός φιδιού.Και τέλος κάτι το οποίο δεν έχει και τόση βαρύτητα όσο τα υπόλοιπα,δεν αισθητικά ωραίο να βλέπεις ένα χώρο εργασίας πνιγμένο στα χόρτα.
   Τρόποι καταπολέμησης τους υπάρχουν πολλοί.Ο καθένας μπορεί να διαλέξει ανάλογα με τον τρόπο που εργάζεται και φυσικά ανάλογα με την τσέπη του.
  1. Αγορά χορτοκοπτικού-μισινέζας. Είναι ένα εργαλείο που κυκλοφορεί σε πολλές μάρκες και με διαφορετικά στοιχεία και τιμές.Η χρήση του απαιτεί φόρμα εργασίας,γυαλιά για τα μάτια και καπέλο.Έχει ως αναλώσιμα υλικά το καύσιμο(βενζίνη) και την ταινία κοπής.Ένα σχετικά καλό και αξιόπιστο εργαλείο το βρίσκουμε από 300-500€. Το αρνητικό του είναι ότι μέσα στις επόμενες 2-3 βδομάδες απαιτεί επανάληψη καθώς τα χόρτα ξαναμεγαλώνουν.Ενδείκνυται για μικρά και για μεγάλα μελισσοκομεία.
  2. Χρήση χημικών για την καταπολέμηση των χόρτων. Αυτή η μέθοδος απαιτεί προσοχή!Τόσο για τον χρήστη όσο και για τα σμήνη μας ή γενικά για την μέλισσα.Υπάρχουν τα διασυστημικά και τα μη διασυστημικά(μου διαφεύγει το όνομα).Τα διασυστημικά χτυπούν το χόρτο σε όποια φάση και αν είναι και το καίνε μέχρι τη ρίζα.Τα άλλα απαιτούν άνθος,χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος για τις πληροφορίες του.Η χρήση γίνεται με τουλούμπα-ψεκαστήρα,νερό και το χημικό.Τα χόρτα ξεραίνονται πλήρως και η ανάπτυξη τους αργεί για πάρα πολύ καιρό.Κόστος τουλούμπα από 10€-100€(η ηλεκτρική χωρίς τρομπάρισμα),το χημικό από 25€-κοντά 100€ και ανάλογα με το λίτρο.Στα μαγαζιά φυτοφαρμάκων υπάρχουν σε πληθώρα χημικά αντιμετώπισης ζιζανίων.Ρωτήστε για πληροφορίες και αναφέρετε για μελισσοκομία.Ενδείκνυται για μικρά και μεγάλα μελισσοκομεία.Το αρνητικό είναι ότι είναι χημικό με ότι αυτό συνεπάγεται.
  3. Χρήση γεώπανου.Είναι ένα είδος υφάσματος,το οποίο τοποθετείται στο έδαφος και δεν αφήνει την ανάπτυξη του χόρτου.Η τιμή του παίζει από μαγαζί σε μαγαζί,αλλά συνήθως μπορεί να είναι και κοντά στο ευρώ/μέτρο.Το αρνητικό του είναι ότι κρατάει υγρασία.Για μεγάλα μελισσοκομεία και ιδίως μετακινούμενα, καθιστά κουραστική και πολυέξοδη την χρήση του.
  4. Χρήση χαλικιού!Περιμετρικά της κυψέλης μπορεί να τοποθετηθεί χαλίκι!Με αυτή τη μέθοδο σιγουρεύουμε ότι δεν θα ξαναβγούν χόρτα κοντά στις κυψέλες.Το αρνητικό της μεθόδου είναι ότι είναι χρήσιμο μόνο για στατικά μελισσοκομεία.
  Προσωπικά μέχρι στιγμής,χρησιμοποιώ χορτοκοπτικά εργαλεία χωρίς να αποκλείω στο μέλλον κάποια άλλη μέθοδο.Βοηθητικά,ξεχωρταριάζω και με τα χέρια μπροστά στις εισόδους ανά διαστήματα.
  Υπενθυμίζω ότι δεν είναι όλα τα χόρτα μελισσοκομικά,που σημαίνει ότι δεν έχουν άνθος ή το άνθος τους δεν είναι επισκέψιμο από τις μέλισσες.Παράδειγμα είναι το ζιζάνιο γούλιαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου