7 Φεβ 2015

Τα αρρενοτόκα μελίσσια

   Σε όλους μας θα έχει συμβεί κάποια φορά να έρθουμε αντιμέτωποι με αρρενοτόκο μελίσσι. Δεν είναι και ότι καλύτερο να βλέπεις ένα κομμάτι του ζωικού κεφαλαίου σου να είναι στην ουσία ένα ανίκανο μέρος του "κοπαδιού" σου..
  Τι είναι όμως το αρρενοτόκο μελίσσι?Είναι ένα μελίσσι που έχασε την βασίλισσα του για διάφορους λόγους.Μερικοί λόγοι είναι,σύνθλιψη της βασίλισσας από δικό μας λάθος,λάθος εφαρμογή φαρμάκου(βαρρόα κτλ),λεηλασία-παραπλάνηση.Όταν λοιπόν χαθεί η βασίλισσα,οι εργάτριες από ένστικτο αναλαμβάνουν να σώσουν την κοινωνία τους και αναλαμβάνουν αυτές τον ρόλο της μάνας.Επειδή όμως δεν είναι γονιμοποιημένες,γεννούν μόνο κηφήνες και άρα το μελίσσι δεν αναπληρώνει τον πληθυσμό του και δεν αναπτύσσεται.Βέβαια ένα μελίσσι δεν γίνεται απ' ευθείας αρρενοτόκο από την εξαφάνιση της βασίλισσας,αλλά περνάει λίγο διάστημα.Αυτό το διάστημα μεγαλώνει,ειδικά αν υπάρχει μέσα γόνος.
   Τι πρέπει να προσέχουμε με τα αρρενοτόκα μελίσσια: Είναι βασικό να κατανοήσουμε,ότι οι παρθενογόνες μάνες που αναλαμβάνουν το ρόλο της μάνας,δεν δέχονται εύκολα μια νέα μάνα(=βασίλισσα) και την σκοτώνουν.Πρέπει κατ' αρχήν να καταλάβουμε πότε ένα μελίσσι είναι ορφανό.Δείγματα ορφάνιας είναι:η απουσία φρέσκου γόνου ή γόνου γενικά,το συνεχές και δυνατό βουητό που κάνουν οι μέλισσες,σηκώνοντας τις κοιλιές τους προς τα πάνω.
  Από την στιγμή που θα δούμε κηφηνοκελιά,το μελίσσι έχει γίνει αρρενοτόκο.Έτσι αποφεύγουμε την εισαγωγή νέας βασίλισσας ή την ένωση με άλλο μελίσσι καθώς οι "μάνες" θα σκοτώσουν τη βασίλισσα.
  Τρόποι αντιμετώπισης αρρενοτόκου: Παίρνουμε όλα τα πλαίσια χωρίς τις μέλισσες επάνω και τα μοιράζουμε στα υπόλοιπα μελίσσια.Ο πληθυσμός που υπάρχει στην κυψέλη τινάζεται 50 μέτρα μακριά ώστε οι βαριές πλέον μάνες να μείνουν εκεί αφού λόγο βάρους δεν μπορούν να επιστρέψουν, και ο υπόλοιπος πληθυσμός μοιράζεται στις υπόλοιπες κυψέλες.
  Γίνονται αναφορές για άλλους τρόπους διάσωσης του μελισσιού χωρίς τίναγμα,αλλά προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει κανέναν.Σκέφτομαι να δοκιμάσω έναν τρόπο και αν πιάσει θα τον παρουσιάσω.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου