23 Φεβ 2014

Βαρροική ακαρίαση

  Πρόκειται για το γνωστό,μεγαλύτερο πονοκέφαλο των μελισσοκόμων,που στη ουσία δεν απαλλάσσονται ποτέ!Το βαρρόα λοιπόν,είναι ένα ακάρι(παράσιτο) που τρέφεται με το αιμόλεμφο των μελισσών,είτε πρόκειται για ενήλικες μέλισσες είτε για προνύμφες. Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται μέσα στα κελιά με τον γόνο των μελισσών,με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να βρίσκεται στα κηφηνοκελιά.Ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να απαλλάξει τελείως τις μέλισσες του από το ακάρι.Όταν όμως πετυχαίνει καταπολέμηση μεγαλύτερη του 80% τότε πρέπει να είναι ευτυχής.Η καταπολέμηση του βαρρόα είναι απαραίτητη τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

  Συμπτώματα: 
  • μέλισσες με παραμορφωμένα φτερά
  • εμφάνιση άλλων ασθενειών καθώς το μελίσσι γίνεται ευάλωτο σε μεγάλες προσβολές
  • Ο σφραγισμένος γόνος έχει εξωτερική μορφή σηψηγονίας
  • Σε μεγάλη προσβολή αρχίζουμε να βλέπουμε το ακάρι πάνω στις μέλισσες και στο τελικό στάδιο το μελίσσι λιποτακτεί!
   Τα μελίσσια με βαρρόα είναι ικανά να μολύνουν και τα υπόλοιπα μελίσσια της περιοχής. Το ακάρι μεταδίδεται από κυψέλη σε κυψέλη με τη παραπλάνηση,λεηλασία και φυσικά με τις μεφορές πλαισίων που περιέχουν γόνο.Ο μελισσοκόμος πρέπει να εφαρμόζει θεραπεία σε όλα τα μελίσσια,ανεξάρτητα αν είναι καινούργια ή παλιά.

  Θεραπείες καταπολέμησης: Παρακάτω θα περιγράψω μερικές από τις βιολογικές μεθόδους,καθώς τις υπόλοιπες τις βρίσκουμε εύκολα σε όλα τα μαγαζιά,αλλά και επειδή είμαι υπέρ αυτών των μεθόδων.

  ΘΥΜΟΛΗ: παίρνουμε 15gr θυμόλης και τα διαλύουμε σε 15ml καθαρού οινοπνεύματος.Από αυτό το διάλυμα παίρνουμε τα 4ml+4ml και εμποτίζουμε 2 πανάκια vettex διαστάσεων 4Χ6 cm,το καθένα με 4ml και τα τοποθετούμε διαγώνια πάνω στα τελάρα.Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί με θερμοκρασίες 15-25 βαθμούς κελσίου. Επαναλαμβάνουμε την θεραπεία  3 φορές,μία κάθε 7 μέρες. ΠΡΟΣΟΧΗ, όταν εργαζόμαστε με την θυμόλη και άλλα τέτοια έλαια φοράμε πάντα μάσκα και γάντια!
  ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ:  παίρνουμε 49 gr διένυδρου Ο.Ο και το ανακατεύουμε με σιρόπι 1/1 ενός λίτρου.Στη συνέχεια παίρνουμε 5ml και ρίχνουμε σταγόνα-σταγόνα σε κάθε τελάρο. αυτή η εφαρμογή μπορεί να γίνει το φθινόπωρο όταν δεν υπάρχει γόνος.Σε αυτή τη θεραπεία δεν υπάρχει περιορισμός θερμοκρασίας αρκεί να μην είναι πολύ χαμηλή. 
  ΣΚΟΝΙΣΜΑ: Από τις πιο οικολογικές μεθόδους είναι το σκόνισμα με άχνη ζάχαρη την οποία σπάσαμε εμείς(όχι εμπορίου).Αν οι κυψέλες μας έχουν ανοιχτούς πάτους,τότε είναι μια από τις πιο εύκολες μεθόδους,διαφορετικά θα πρέπει να τοποθετήσουμε ένα φύλλο χαρτιού με υλικό(πχ βαζελίνη) ώστε να κολλήσει το βαρρόα!Σκονίζουμε τις μέλισσες με άχνη και επειδή η βαρρόα δεν μπορεί να σταθεί στο σώμα της μέλισσας πέφτει έξω από την κυψέλη και δεν ξανά ανεβαίνει!
 Αυτή η μέθοδος αν εφαρμοστεί μόνο μια φορά έχει χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας για αυτό και απαιτεί τουλάχιστον 3-4 επαναλήψεις.
  ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Το κάπνισμα με ξερά φύλα καρυδιάς,με ακονιζιά και με καπνό(το φυτό) είναι ικανό να ρίξει μερικά βαρρόα.
 Κηφηνοκερήθρα:Η τοποθέτηση κηφηνοκερήθρας και η αφαίρεση της όταν έχει σφραγισμένο γόνο(κηφήνες) είναι μια μέθοδος καταπολέμησης του βαρρόα.Μην ξεχνάμε ότι στα κηφηνοκελιά γεννιούνται πολλά βαρρόα.Είναι μια μέθοδος που πρέπει να εφαρμοστεί κατ' επανάληψη,αλλά δεν συντάσσομαι μαζί της καθώς είναι σε θέση να καθυστερήσει την ανάπτυξη του μελισσιού.

 Από τις καλύτερες μεθόδους καταπολέμησης είναι το οξαλικό οξύ.Όποια μέθοδος και αν ακολουθηθεί, θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχει καθόλου γόνος ή υπάρχει με την μικρότερη κάλυψη πλαισίου που μπορεί να έχει.Συνήθως γίνονται 2 θεραπείες το χρόνο,μία το καλοκαίρι(μετά τον τρύγο) για ξελάφρωμα του μελισσιού και η πιο αποφασιστική το φθινόπωρο όταν δεν υπάρχει γόνος.
 Η συμβουλή μου είναι να εφαρμόζετε πάντα θεραπεία.Μην περιμένετε να δείτε το βαρρόα πάνω στις μέλισσες για να νομίζετε ότι τότε έχετε.Τότε θα είναι αργά!Επίσης σε περίπτωση που έχετε γειτονικά μελισσοκομεία,καλό θα είναι να κάνετε μια κουβέντα με τον μελισσοκόμο,γιατί υπάρχουν μερικοί που δεν εφαρμόζουν θεραπείες όταν πρέπει.Τα γειτονικά μελισσοκομεία που δεν έχουν υποστεί θεραπείες είναι μολυσματικά και για εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου