23 Φεβ 2014

Ασθένεια γόνου:Αμερικάνικη σηψηγονία

  Είναι η ασθένεια που όλοι οι μελισσοκόμοι φοβούνται και όχι άδικα καθώς είναι μολυσματική και σε προχωρημένο επίπεδο καταστροφική!Είναι μια ασθένεια του γόνου και υπεύθυνοι οι μέλισσες αλλά και ο μελισσοκόμος!
  Προσβάλλονται οι προνύμφες πολύ μικρής ηλικίας από τις τροφές τους.Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με μολυσμένο μέλι,μολυσμένες κηρήθρες,κυψέλες και όλα τα εξαρτήματα τους που έρχονται σε επαφή οι μέλισσες,τα μολυσμένα εργαλεία του μελισσοκόμου(ξέστρο,γάντια κτλ) και φυσικά με τη λεηλασία.
  Η μέλισσα πάει στο μολυσμένο μέλι για να πάρει τροφή(ή και με τροφάλλαξη),κολλάει τα σπόρια της ασθένειας και στη συνέχεια,όταν πάει να ταΐσει το γόνο του μεταδίδει την αρρώστια.Στις μολυσμένες κηρήθρες,πάει να τα καθαρίσει και έτσι κολλάει τα λέπια της σήψης.
  Συμπτώματα Αμερικάνικης σήψης:
  • Στην αρχή ο γόνος παίρνει σκούρη μορφή
  • Παρατηρούμε βαθουλώματα και τρύπες
  • Παίρνει όψη μωσαϊκού και βλέπουμε διάσπαρτα σφραγισμένα κελιά
  • Έχουν άσχημη οσμή
  • Μπορούμε να κάνουμε το εξής τεστ: παίρνουμε ένα μικρό ξυλαράκι(π.χ σπίρτο) και το βουτάμε σε ένα σφραγισμένο κελί γόνου.Το τραβάμε προς τα έξω και παρατηρούμε την μορφή μιας υγρής μάζας
  Αντιμετώπιση: Καταρχήν να τονίσω,ότι όπως σε όλες τις αρρώστιες,έτσι και εδώ,προσπαθούμε να έχουμε δυνατά μελίσσια με ανθεκτικές βασίλισσες στις ασθένειες και φροντίζουμε να υπάρχουν πάντα υγιεινές συνθήκες στην κυψέλη.
Μέτρα που παίρνουμε αφού διαγνώσουμε τη σήψη:
  1. Απομακρύνουμε και καίμε τα νεκρά μελίσσια
  2. Καίμε τα βαριά προσβεβλημένα
  3. Αν βρούμε μελίσσι με χαμηλή εμφάνιση της ασθένειας,τότε το μεταφέρουμε μακριά από το μελισσοκομείο και το απομονώνουμε από άλλα μελίσσια γενικότερα καθώς είναι μεταδοτική ασθένεια.
  4. Κάνουμε διπλή μετάγγιση του ελαφρώς προσβεβλημένου μελισσιού
Μέθοδος διπλής μετάγγισης: http://beeprerss.blogspot.gr/2014/05/american-foolbrood.html
 Η πιθανότητα να εμφανίσουν την ασθένεια ξανά,είναι σχετικά μικρή καθώς τα σπόρια έχουν απομακρυνθεί από τις εργάτριες.Προσέχουμε μην δώσουμε κατά λάθος μολυσμένο υλικό.Επίσης μετά τους χειρισμούς μας σε προσβεβλημένα μελίσσια,απολυμαίνουμε καλά και τον δικό μας εξοπλισμό.Κάπου εδώ να αναφέρω πως το προληπτικό τάισμα με τεραμυκίνη δεν είναι ικανό να σώσει ένα μελίσσι από την μόλυνση από δικό μας λάθος ή από άλλο παράγοντα.Απλά θα κουκουλώσει το πρόβλημα.Εκτός αυτού,είναι ανιχνεύσιμο στο μέλι.Πάντα προσπαθούμε να προλαμβάνουμε τις ασθένειες με σωστούς χειρισμούς.Τέλος μην φοβηθείτε να κάψετε ένα μελίσσι αν δεν είστε σίγουροι για την έκταση της ασθένειας,γιατί καλύτερα να χάσουμε ένα παρά όλο το μελισσοκομείο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου