Καρφιτσωμένη ανάρτηση

Αγγελίες

  Από αύριο θα υπάρξει δυνατότητα να δημοσιεύονται αγγελίες σας με μελισσοκομικό και γεωργικό περιεχόμενο.Μπορείτε να μου στέλνετε την αγγε...

17 Ιουν 2014

Η πλαστική κυψέλη αποκαλύπτεται!!

  Περίμενα πως και πως, να έρθει η ώρα να γράψω αυτό το άρθρο.Πριν από λίγες μέρες παρέλαβα μια πλαστική κυψέλη διόροφη της ΑΝΕL,χρώματος μπλέ!Είναι η πρώτη πλαστική κυψέλη που θα μπει στο μελισσοκομείο μου,καθώς όλες οι υπόλοιπες είναι οι κλασσικές από ξύλο,εκτός από μία που είναι εφοδιασμένη με τον πλαστικό,διάτρητο πάτο της ΑΝΕL.
  Έχοντας τον πλαστικό πάτο στη κατοχή πάνω από ένα χρόνο,μόνο καλές σκέψεις μου έρχονται στο μυαλό και μόνο θετικές επιδράσεις είδα στο συγκεκριμένο μελίσσι,δίνοντας του την ευκαιρία να μένει καθαρό από ακαθαρσίες και βρομιές των μελισσιών,απαλλάσσοντας ελέγχους και καθαριότητες καθώς και αποβολή της υγρασίας,πράγμα πολύ θετικό.

  Ας πάμε όμως στην καινούργια παραλαβή!Η πρώτη εντύπωση που μου δόθηκε σηκώνοντας την και αφαιρώντας την από το κουτί,ήταν το σχετικά χαμηλό βάρος-χαμηλότερο κατά αρκετά από τις αντίστοιχες ξύλινες.Στη συνέχεια μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο πάτος αλλά θα μιλήσω λίγο πιο κάτω για αυτό.
  Αφού λοιπόν την τοποθέτησα στο πάτωμα και άρχισα να την επεξεργάζομαι,διαπίστωσα πως και η κατασκευή της είναι στιβαρή και δεν σου δίνει καμιά εντύπωση πως μπορεί να σπάσει με περίεργους-δύσκολους χειρισμούς(πλαστικό γαρ!).Να πω την αλήθεια,είχα ένα μικρό φόβο ή ανησυχία αν θες καλύτερα, σχετικά με τις αντοχές τις αλλά διαψεύστηκα!Το γεγονός ότι δεν χαλάνε,δεν πετσικάρουν και δεν ανοίγουν σαν τις ξύλινες, απαλλάσσουν τον μελισσοκόμο από λοιπές εργασίες συντήρησης και από πρόσθετα έξοδα.Πλένεται και καθαρίζεται άνετα με ζεστό νερό,με διάλυμα χλωρίνης,διάλυμα καυστικής ποτάσας!

 Το καπάκι: Το καπάκι είναι αρκετά στιβαρό αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ που δεν θυμίζει τίποτα στα αντίστοιχα καπάκια τις ξύλινης κυψέλης,πράγμα που θα εξηγήσω παρακάτω!
Διαθέτει 4 θύρες αερισμού,που ανοίγουν και κλείνουν κατά βούληση του μελισσοκόμου!Και αυτό που μου έκανε εντύπωση,είναι πως με μια τρύπα-έτοιμο σχεδιασμένο σε ακριβή σημείο- μπορεί το καπάκι να φέρει θύρα τροφοδοσίας!!
πλαστικό καπάκι με 2 θύρες αερισμού εκατέρωθεν

θέση υποδοχής για τη θύρα τροφοδοσίας!!

Θύρα αερισμού

θύρα αερισμού
Το κύριο μέρος-σώμα της κυψέλης-όροφος: Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται! Στιβαρή κατασκευή όπως προείπα αλλά η έκπληξη βρίσκεται στις 2 "εσωτερικές" και 2 "εξωτερικές" χειρολαβές που καθιστούν την μεταφορά πολύ εύκολη καθώς δεν επιβαρύνει τον μελισσοκόμο με έξτρα έξοδα για χειρολαβές-πιάστρες κτλ..Θεωρώ πως η προσεγμένη κατασκευή βρίσκεται και στα οδοντωτά πάνω σημεία,εκεί που έρχεται το σώμα της κυψέλης σε επαφή με τα υπόλοιπα μέρη(καπάκι-όροφος-βάση) πράγμα που δεν επιτρέπει τα μέρη αυτά να γλιστράνε μεταξύ τους και ταυτόχρονα είναι τόσο μικρά που δεν αφήνουν κενά!Στα θετικά της χρήσης της,έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι η εναλλαγή των ορόφων αλλά και η αφαίρεση της βάσης είναι πολύ εύκολη!Οι κυψέλες πυροσφραγίζονται εύκολα και η πυροσφραγίδα δεν μπορεί να παραποιηθεί!Πράγμα που καθιστά το κλέψιμο πιο δύσκολο ή πιο εύκολο να βρείς την κλεμμένη κυψέλη!Επίσης η χρήση και η διασταύρωση  με άλλα κομμάτια από κυψέλες langstroth είναι καθ'όλα εφικτή καθώς οι διαστάσεις της είναι κλασσικής κυψέλης!
το κύριο σώμα,καπάκι-όροφος-πάτος "δένονται" με συνδετήρες

εξωτερική χειρολαβή,αρκετά αξιόπιστη

κλασσική θα έλεγα χειρολαβή

το σύνολο της κυψέλης

όροφος με καπάκι και ανοιχτές θύρες αερισμού

 Ο πάτος: Αεριζόμενος-διάτρητος και με αντοχή στο χρόνο,χωρίς σημάδια κόπωσης(μου είναι γνωστό όπως είπαμε). Φέρει τις δικές του θύρες,που είναι δύο(!) και με την επιλογή να μικραίνουν οι τρύπες ίσα-ίσα για να χωράει μόνο η μέλισσα και όχι άλλοι εχθροί πχ σφήκες!
 Οι θύρες μπαίνουν φιξ και αν δεν επέμβει χέρι ανθρώπινο δεν φεύγουν από την θέση τους!Με την πρώτη ματιά δεν σου δίνεται αυτή η εντύπωση,αλλά η προσπάθεια και η χρήση τους σε διαψεύδουν κατευθείαν!

  Το τρίκ που είδα και με ξάφνιασε τελείως,ήταν η συνοδεία του πάτου με αποστάτες(!!!!!!),πράγμα που δίνει ένα καλό ύψος της κυψέλης από το έδαφος και ταυτόχρονα ξελαφρώνει τον μελισσοκόμο από το κουβάλημα παλετών-λάστιχων κτλ


  Τέλος οι γνωστές σε μένα,καλές γυρεοπαγίδες που μπαίνουν στον πάτο,μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από τη κυψέλη και να ξαναμπούν(καλάθια), καθώς και τα ειδικά πορτάκια που λειτουργούν ως γυρεοπαγίδες-μηχανισμός αποκόλλησης γύρης.Φέρουν επίσης η κάθε πόρτα από μία είδική τρύπα για να περνάνε οι κηφήνες!**ενημέρωση 29/6:

 Το σώμα της κυψέλης βγαίνει σε 4 χρώματα: γκρί,άσπρο,μπλέ και κίτρινο καθώς και σε όποιο άλλο χρώμα θέλει ο μελισσοκόμος κατόπιν παραγγελίας!


******* ο πάτος της ΑΝΕΛ που χρησιμοποιώ από πέρσυ δεν δείχνει κανένα σημείο κόπωσης,πράγμα που δείχνει ότι αντέχει!


  Θετικότατη λοιπόν η πρώτη "επαφή" με την πλαστική κυψέλη της ΑΝΕL.  Η κυψέλη αυτή θα πάρει μελίσσι και φυσικά θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλα 2 άρθρα σχετικά με την συμπεριφορά της κυψέλης(χειμώνα-καλοκαίρι) καθώς και των μελισσών!
χορηγός δείγματος: ANEL www.anel.gr