29 Ιουν 2014

Παρελκόμενα πλαστικής και βιολογική κηρήθρα

  Σε προηγούμενες αναρτήσεις,παρουσίασα την πλαστική κυψέλη της ΑΝΕΛ ( http://beeprerss.blogspot.gr/2014/06/blog-post_22.html και  http://beeprerss.blogspot.gr/2014/06/blog-post_17.html ),η οποία έχει μπει πολύ δυνατά στις πλαστικές κυψέλες με την υπογραφή της.
  Οι καινοτομίες και η εικόνα της κυψέλης  δεν είναι τα μόνα στοιχεία που εντυπωσιάζουν!Τα παρελκόμενα που έρχονται να προστεθούν σε αυτή την εικόνα,ανοίγουν καινούργιους δρόμους στους μελισσοκομικούς χειρισμούς.

  Πρώτο και πιο σημαντικό παρελκόμενο-στοιχείο που αποτελεί φοβερή καινοτομία στο χώρο της μελισσοκομίας και μπορεί να δώσει μια άλλη εικόνα στην κυψέλη σας!Είναι το κάθετο πλαστικό διάφραγμα
 που μπορεί να παρέχει 2 χειρισμούς στον μελισσοκόμο: 1) με τη χρήση 1 ή και περισσότερων διαφραγμάτων,τη δημιουργία κυψελιδίων μέσα σε μια κυψέλη!Πως?θα το εξηγήσω παρακάτω..
και 2)το κλασσικό χειρισμό απομόνωσης της βασίλισσας από το υπόλοιπο μελίσσι.



 Ας εξηγήσω τον 1) χειρισμό:τοποθετούμε τέτοια διαφράγματα στη πλαστική(και όχι μόνο) κυψέλη χωρίζοντας την σε όσα τμήματα θέλουμε και από πάνω ένα οριζόντιο διάφραγμα ή ότι άλλο θέλουμε(πχ σήτα πρόπολης) που να αποτρέπει την κυκλοφορία των βασιλισσών.Αν έχουμε πλαστική κυψέλη,μπορούμε άνετα να παρέχουμε θύρες εξόδου με ένα ποτηροτρύπανο και με τάπα εισόδου που κυκλοφορεί.
Αυτό ήταν!Έχουμε μια κυψέλη-πολυκυψελίδιο,χωρίς να χαλάσει το κύριο σώμα της κυψέλης,καθώς η κάθε τάπα μπορεί να παραμείνει κλειστή ή ανοιχτή μετά την χρήση.
συρταρωτό κλείσιμο οπών σε θέση "ανοιχτού"



Στις παραπάνω φωτογραφίες,φαίνονται η συρτωτή θύρα που ανοίγει και επιτρέπει τις μέλισσες να περνάνε.Στη τελευταία φωτογραφία φαίνεται πως το διάφραγμα, μπορεί να πάρει όποια διάσταση απαιτεί η κάθε κυψέλη,καθώς μικραίνει και μεγαλώνει.
  Απαραίτητο λοιπόν εργαλείο σε όποιον έχει την όρεξη να "παίξει" με χειρισμούς.

Δεύτερο παρελκόμενο είναι ο πλαστικός τροφοδότης που τοποθετείται επάνω στους κηρηθροφορείς.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή με ακόμα ένα ή σε συνεργασία με τη θύρα τροφοδοσίας από το πλαστικό καπάκι.Η τοποθέτηση πευκοβελονών προστατεύει τις μέλισσες από τον πνιγμό.

 Τέλος,έρχεται η πλαστική γυρεοπαγίδα με άψογη κατασκευή
που έχει εφαρμογή σε  ξύλινους και πλαστικούς πάτους,με συρταρωτό,εύκολο στην αφαίρεση του συρτάρι γύρης, που χωράει μεγάλες ποσότητες γύρης.Αριστερά και δεξιά του συλλέκτη,υπάρχουν 2 τρύπες για είσοδο-έξοδο κηφηνών.

Και τέλος η βιολογική κηρήθρα(λίγο άσχετο με το πλαστικό) που μου έκανε εντύπωση μόλις την παρέλαβα

  ..είναι αυτή με το σκούρο χρώμα,λίγο πιο σκούρη σε σύγκριση με την συμβατική. Με την πρώτη ευκαιρία θα την τεστάρω για να δω τη διαφορά!

  Σε όλα τα εργαλεία υπάρχουν τυπώματα της εταιρίας με σκοπό την αποφυγή αντιγράφων.Καινούργια υλικά λοιπόν στα χέρια των μελισσοκόμων που συμβάλουν στη βελτίωση της μελισσοκομίας και διευκολύνουν τους χειρισμούς των μελισσοκόμων.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου