8 Αυγ 2014

Πλαστικός διάτρητος-ανοιχτός πάτος

   Συνάδελφοι μελισσοκόμοι,σήμερα θέλω να σας μιλήσω  για τον πλαστικό διάτρητο πάτο και τα θετικά του.Πριν αρχίσω,θα ήθελα να πω, πως είναι ένα σχετικά καινούργιο "εργαλείο",ας μου επιτραπεί η λέξη εργαλείο,που σκοπό έχει να βοηθήσει το μελίσσι και τον μελισσοκόμο κάνοντας την ζωή και των δυο καλύτερη.
   Χρησιμοποιώ αυτόν το πάτο σχεδόν ένα χρόνο(και λίγο παραπάνω) και όπως έχω γράψει και σε άλλες αναρτήσεις,είμαι πολύ ευχαριστημένος και τον συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους!Ο πάτος συγκεντρώνει πολλά θετικά "ατού" και μόνο ένα αρνητικό το οποίο εύκολα αντισταθμίζεται!




  1. Συνδράμει στη καταπολέμηση του βαρρόα,ρίχνοντάς το έξω από την κυψέλη και έτσι κάνει αδύνατη την επανακόλληση του στις μέλισσες,πράγμα το οποίο συμβαίνει με τους κλειστούς.
  2. Συμβάλει στην υγιεινή του μελισσιού,ρίχνοντας έξω από την κυψέλη,τα "σκουπίδια"
  3. Βοηθά στη καταπολέμηση της υγρασίας!Πράγμα πολύ σημαντικό και αναγκαίο για την πρόληψη πολλών ασθενειών
  4. Δίνει την ευχέρεια στο μελισσοκόμο να αντιστρέφει και να μετακινεί τους ορόφους κατά βούληση,καθώς ο γονοθάλαμος δεν είναι κολλημένος με τον πάτο.
  5. Καθαρίζεται εύκολα με ζεστό νερό ή ακόμα και με προσθήκες όπως χλωρίνη καθώς είναι ανθεκτικά στα οξέα(κτλ) και δεν διαβρώνονται!
  6. Το ΝΟ.6 έρχεται από την πατέντα της ανέλ.Η πατέντα αυτή δίνει περισσότερα από ένα θετικά!
    Είναι τα πλαστικά ποδαράκια-ορθοστάτες,οι οποίοι με την προσθήκη νερού στα μαύρα κύπελλα σταματούν την άνοδο των μυρμηγκιών στη κυψέλη.Το άλλο θετικό στη χρήση τους,είναι η απόσταση που δίνουν στη κυψέλη από το έδαφος,απαλλάσσοντας έτσι τη χρήση λάστιχων ή ότι άλλο χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος για να δώσει ύψος.
Αυτά είναι μερικά από τα θετικά του.Νομίζω ότι είναι αρκετά ώστε να πείσουν τον κάθε μελισσοκόμο,επαγγελματία και μη.
  Το μόνο αρνητικό,το οποίο δεν είναι και τόσο σημαντικό,είναι το κρύο τον χειμώνα.Αυτό αυξάνει λίγο την κατανάλωση μελιού,αλλά με την προσθήκη ζυμαριού ή παραπάνω μελιού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.Γιατί όπως είπα και πριν και το τονίζω,εχθρός του μελισσιού είναι η υγρασία και όχι το κρύο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου