30 Αυγ 2014

Χειρισμοί για ξεχειμώνιασμα

   Το τελευταίο καιρό βρέθηκα σε συζητήσεις με μελισσοκόμους σχετικές με το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών.Υπήρχαν και υπάρχουν άτομα,που δεν ξέρουν ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες που πρέπει να ξεχειμωνιάσει ένα μελίσσι και δεν ξέρουν και ποιοι είναι οι κατάλληλοι χειρισμοί για ένα επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα.
  Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.Όταν θέλουμε να διαβάσουμε ένα κείμενο,πρώτα μαθαίνουμε τα γράμματα και την ανάγνωση και μετά διαβάζουμε.Το μελίσσι, όταν ξεκεινάνε τα χειμωνιάτικα κρύα μειώνει το γόνο του,και φτιάχνει μια μπάλα,τη λεγόμενη μελισσόσφαιρα. Ένα μελίσσι δεν έχει ανάγκη από το κρύο!Όσο  και αν είναι αυτό!Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη τροφών και η ύπαρξη υγρασίας! Αυτά τα 2 τα λέω και τα τονίζω!Είναι πολύ σημαντικά!
  Ένα μελίσσι χωρίς τροφές(μέλι ή ζυμάρι),δεν μπορεί να τραφεί και άρα να παράγει θερμοκρασία.Το μελίσσι καταναλώνοντας τροφές είναι σε θέση να παράγει μεγαλύτερη θερμοκρασία.Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή,αναγκαστικά καταναλώνει περισσότερες τροφές για να θερμανθεί.
  Η ύπαρξη υγρασίας μέσα στην κυψέλη,ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις ασθένειες των ενήλικων μελισσών(νοζεμίαση κτλ) και των ασθενειών του γόνου.Πρέπει σε κάθε περίπτωση να βρίσκουμε τρόπους καταπολέμησης της υγρασίας,είτε δίνοντας κλίση της κυψέλης προς τα εμπρός,είτε επιλέγοντας ανοιχτούς-διάτρητους πάτους.Επίσης όλες οι θύρες αερισμού πρέπει να είναι καθαρές από πρόπολη,ώστε μέσω του αερισμού να φεύγει η υγρασία.
  Αυτά τα 2 είναι σημαντικά βάλτε πολλά αστεράκια και κρατάτε πάντα μέσα στο μυαλό σας.Παρακάτω θα απαριθμήσω όλες τις ενέργειες για επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα.
  1. Σφίγγουμε όλα τα μελίσσια,ώστε οι πληθυσμοί να πατάνε πολύ καλά τα πλαίσια.Μην φοβάστε να σφίγγετε!Το μελίσσι με πληθυσμό που πατάει καλά το πλαίσιο λειτουργεί πάντα καλύτερα.
  2. Εκεί που το μελίσσι κάνει μπάλα-μελισσόσφαιρα,φροντίζουμε να τοποθετούμε τα πλαίσια με μέλι.ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: αν βάλουμε πλαίσια με μέλι έξω από τη μελισσόσφαιρα,τότε το μελίσσι δεν μπορεί να καταναλώσει αυτό το μέλι γιατί δεν σπάει την μπάλα,ειδικά τις κρύες μέρες.
  3. Αν το μελίσσι είναι σφιχτό 10άρι δεν κάνουμε την ενέργεια Νο3. αν όμως δεν είναι τότε στο τελευταίο πλαίσιο που πατάει ο πληθυσμός βάζουμε ένα φύλλο φελιζόλ(μπλε) για να κρατάει μόνωση.
  4. Το Νο4 έχει σχέση με το Νο3. Αν έχουμε τις κυψέλες κοντά μεταξύ τους,τότε βάζουμε τις κυψέλες ανα ζευγάρι,ώστε να έχουν μια κοινή πλευρά που να μην τις χτυπάει ο κρύος αέρας.Αν όχι τότε μπορούμε στο Νο3 να βάλουμε τα πλαίσια στο κέντρο και εκατέρωθεν του από ένα κομμάτι φελιζόλ.
  5. Τοποθετούμε μια δίκυκλη βανίλια,εκτός και αν είμαστε πολύ σίγουροι ότι το μελίσσι πατάει πάνω σε πολλά μέλια
  6. Τοποθετούμε κηρόπανο!Το κηρόπανο πρέπει να αφήνει κενά από όλες τις πλευρές ώστε να περνάει λίγος αέρας
   Μερικές παρατηρήσεις:
  Τα διώροφα μελίσσια που είναι για παράδειγμα 15 πλαίσια,τότε τα σφίγγουμε να γίνουν 10άρια ώστε το κενό των πλαισίων να μην δημιουργεί απώλειες,γιατί ο ζεστός αέρας πάει προς τα πάνω.Μην κλείνετε καμιά θυρίδα αερισμού,διότι έτσι δεν αερίζεται επαρκώς το μελίσσι και δημιουργεί συνθήκες υγρασίας.Μην κάνετε επιθεώρηση όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 15 βαθμούς.Με χαμηλές θερμοκρασίες ανοίγουμε γρήγορα μόνο να δούμε αν υπάρχει βανίλια και κλείνουμε γρήγορα.Μελίσσι από 3 πλαίσια πληθυσμό και πάνω,είναι ικανό να περάσει τον χειμώνα,αρκεί να τηρήσετε όλες τις κινήσεις με ευλάβεια! Διαφορετικά η συννένοση είναι κάτι που θα σας απαλλάξει από όποια φοβία έχετε και σίγουρα θα σας απαλλάξει από ένα πιθανό αντιπαραγωγικό μελίσσι. Χτυπήστε το βαρρόα όταν δεν θα υπάρχει γόνος.Η απαλλαγή αυτού του φορτίου είναι σημαντική.Το ξαναλέω και το ξανατονίζω!!!!!ΠΡΟΣΟΧΗ στην υγρασία και την έλλειψη τροφών!Αυτά τα 2 σκοτώνουν τις μέλισσες και όχι το κρύο!Στο μέτρο αποφυγής υγρασίας θεωρώ δεδομένο και την αποφυγή τροφοδοσίας των μελισσών με σιρόπι.

  Το ξεχειμώνιασμα δεν είναι δύσκολη υπόθεση.Είναι οι τελευταίες εργασίες που κάνει ο μελισσοκόμος,πριν να διακόψει τη σχετική επαφή με τα μελίσσια για το χειμώνα.Τα λάθος φάρμακα και η μη εφαρμογή κινήσεων,έχει φέρει πολλούς μελισσοκόμους στο δυσάρεστο θέαμα των νεκρών μελισσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου