1 Νοε 2014

Κρυστάλλωση μελιού και κόσμος

  Αυτές τις μέρες έπεσε στα χέρια μου ένα βαζάκι με κρυσταλλωμένο μέλι και μου θύμισε το άρθρο που ήθελα να γράψω για την κρυστάλωση.Η αλήθεια είναι ότι σχετικά θέματα διαβασατε και διαβάσαμε τον προηγούμενο καιρό από πολλούς συναδέλφους,παρόλαυτά θα μπω στον κόπο να γράψω και εγώ 5 κουβέντες για το θέμα,απευθυνόμενος κυρίως στο κοινό και στους φίλους που με διαβάζουν.Πριν προχωρήσω θα ήθελα να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ που με τιμάτε με τις αναγνώσεις σας.
  Δεν είναι λίγες οι φορές που άκουσα από συγγενικά πρόσωπα αλλά και από φίλους την εξής ατάκα:" εσείς οι μελισσοκόμοι ταΐζετε με ζάχαρη,για αυτό ζαχαρώνει το μέλι".Παιδιά πραγματικά το έχω ακούσει αρκετές φορές αυτό!!!
  Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φυσικό φαινόμενο και το φαινόμενο αυτό,της κρυστάλλωσης δηλαδή,δεν δείχνει κάποια νοθεία ή κάποια κακοποίηση του μελιού.Ένα από τα συστατικά του μελιού(μιλάω πάντα για ατόφιο,αγνό μέλι),είναι και η γλυκόζη.Όταν η γλυκόζη αφυδατώνεται,παίρνει την μορφή του κρύσταλλου και έτσι ερχόμαστε στην θέα του κρυσταλλωμένου μελιού.Μερικές άλλες λέξεις που χρησιμοποιούνται για αυτό το φαινόμενο είναι : κρυστάλλωση,ζαχάρωμα,πάγωμα.
  Το μέλι χωρίζεται σε πολλές ποικιλίες,ανάλογα από τι φυτό έχει συλλεχθεί από την μέλισσα.Όταν ένα μέλι έχει συλλεχθεί κατά μεγάλο ποσοστό από ένα είδος φυτού τότε του δίνουμε το όνομα του φυτού πχ θυμαρίσιο(το πολύ γνωστό..).Η κάθε ποικιλία έχει διαφορετικό χρόνο κρυστάλλωσης,με τα μέλια από μελιτώματα όπως το έλατο να μην κρυσταλλώνει ποτέ!!!!Αντίθετα με το ελατόμελο,κάποια ανθόμελα όπως το πορτοκαλόμελο,βαμβακόμελο,ρεικόμελο να κρυσταλλώνουν πολύ γρήγορα,το πολύ σε 3 μήνες!Όπως είπα και πριν,η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο και δεν δείχνει καμία κακοποίηση.
  Η αποκρυστάλλωση-ξεπάγωμα,γίνεται με θέρμανση του μελιού σε μπεν-μαρί με θερμοκρασίες 40-45 βαθμούς και ταυτόχρονη ανάδευση.Προσοχή!Η θέρμανση σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 70 βαθμών κελσίου για πάνω από 5 λεπτά,κακοποιεί το μέλι με αποτέλεσμα να χάνει τα θρεπτικά συστατικά του.
  Μια τελευταία πληροφορία ως προς τη νοθεία του μελιού,επειδή και εδώ έχω ακούσει πολλές ανακρίβειες όπως πχ ένα λεπτόρρευστο μέλι είναι σίγουρα νοθευμένο!Λάθος.....το πόσο λεπτόρρευστο είναι ένα μέλι δεν δείχνει νοθεία,καθώς αυτό μπορεί να εξαρτάται από τη θέρμανση!!!Το πιο ασφαλές συμπέρασμα για νοθεία, μπορεί να το βγάλει ένα σχετικό εργαστήριο με ανάλυση.Οι διάφοροι μέθοδοι που κυκλοφορούν,δεν μπορούν πάντα να δείξουν κάτι ασφαλές.
  Και μια συμβουλή προς άπαντες,μελισσοκόμους και καταναλωτές: σεβαστείτε το μέλι!Απαιτείται πολύς κόπος για τη συλλογή του και είναι -αν όχι το μόνο- από τα λίγα αγνά προϊόντα που φθάνουν στο τραπέζι μας.



πηγή: wikipedia.org , ellinikigeorgio.gr