17 Νοε 2014

Κίνηση εκτός δρόμου των οχημάτων μας

   Το παρών άρθρο,κρίνω πως είναι ένα από τα σημαντικά άρθρα που δεν έχει άμεσο μελισσοκομικό ενδιαφέρον αλλά έμμεσο!Αυτό το άρθρο περιέχει αρκετές γνώσεις γνώσεις από αυτές που έχω ασχοληθεί και έχω τριφτεί πολλά χρόνια με την κίνηση εκτός δρόμου.
   Όλοι μας,αφήνουμε τα μελίσσια μας σε περιοχές που συνήθως απέχουν αρκετά από την άσφαλτο.Αυτό πολύ γρήγορα σημαίνει και κάποια προβλήματα όταν έχει προηγηθεί κακός-άστατος καιρός.Τις κακοτοπιές και τα άσχημα σημεία κίνησης αυτοκινήτου,μπορεί να τα συναντήσουμε τόσο στα βουνά όσο και στους χωραφόδρομους.
  Το αυτονόητο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι, αυτοκίνητα με συστήματα τετρακίνησης(4χ4) κινούνται πιο εύκολα και πιο ασφαλή!Σε γενικές γραμμές,αν έχει προηγηθεί κακός καιρός και ο δρόμος που οδηγεί στο μελισσοκομείο μας είναι χωματόδρομος-λασπόδρομος, καλό θα είναι να τον αποφύγουμε τουλάχιστον για τις υπόλοιπες 2-3 μέρες.Αν πάλι είναι αναγκαία η επίσκεψη,τότε σίγουρα αυξάνονται οι πιθανότητες για μια πιθανή ταλαιπωρία.

 Απαραίτητος εξοπλισμός: η κίνηση εκτός δρόμου,απαιτεί κάποια εργαλεία να υπάρχουν στο αυτοκίνητο ώστε να μην σηκώσουμε τα χέρια ψηλά στην δύσκολη κατάσταση και η μόνη λύση να είναι η βοήθεια από τρίτους.
  1. Φτυάρι!Από το πιο χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να υπάρχει στο αυτοκίνητο!Χρησιμεύει στο να απομακρύνουμε την λάσπη και το χιόνι από τις ρόδες ή το δρόμο που θέλουμε να διαβούμε.Εγώ προσωπικά με ένα φτυάρι και τίποτα άλλο μπορώ να βγω από τις περισσότερες δύσκολες συνθήκες!
  2. Ιμάντες.Οι ιμάντες είναι απαραίτητοι για το τράβηγμα του αυτοκινήτου μας από τρίτο αυτοκίνητο.
  3. Αλυσίδες!Οι αλυσίδες χιονιού,εκτός από το χιόνι,είναι σωτήριες και για την κίνηση στη λάσπη.Βέβαια υπάρχουν και ειδικές λασπό-αλυσίδες.
  4. Φύση!!!!!Η φύση μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχος μας!Με καλή παρατήρηση τριγύρω μας,μπορούμε να βρούμε πολλά υλικά που θα μας βοηθήσουν στο ξεκόλλημα!!Θα εξηγηθώ καλύτερα παρακάτω.
 
Συμβουλές για εκτός δρόμου κίνηση:
  Η κίνηση σε λάσπη,απαιτεί τόση ταχύτητα ώστε να μην σπινιάρουν συνεχώς οι τροχοί,αλλά και να μην μας καθηλώνει.Η εμπλοκή της τετρακίνησης πρέπει να γίνεται πάντα πριν από το δύσκολο σημείο και όχι αφού κολλήσουμε.Το παίξιμο του γκαζιού(δυνατά-χαλαρά),βοηθάει στον καθαρισμό των αυλακιών των ελαστικών των κινητήριων τροχών.Προσοχή,δεν το εφαρμόζουμε συνέχεια!
  Το στρίψιμο των τροχών αριστερά-δεξιά(όχι υπερβολές),βοηθάει στο να βρουν επαφή τα τακούνια των ελαστικών(έσω-έξω).
  Η καλή εκτίμηση του οδηγού σε αυτή την συμβουλή βοηθάει στην αποφυγή των λαθών που μας φέρνουν σε κολλήματα.Στους λασπόδρομους υπάρχουν 2 περιπτώσεις!ή θα βρεθούμε σε δρόμο με λούκια(ροδιές) ή σε δρόμο που δεν πατήθηκε κατά την διάρκεια βροχών ή και μετά.Στην πρώτη περίπτωση ο οδηγός πρέπει να κρίνει ανάλογα με τα χαρακτηριστηκά του αυτοκινήτου του και της κατάστασης του δρόμου.Δηλαδή,ένας δρόμος με βαθιά λούκια,μεγαλώνει την πιθανότητα να κολλήσει το αυτοκίνητο καθώς το διαφορικό "κάθετε" πάνω στην λάσπη και το αυτοκίνητο κολλάει...Σε αυτή την περίπτωση,καλό είναι να οδηγήσουμε έξω από τα λούκια με προσοχή.Στην περίπτωση που τα λούκια είναι ρηχά,τότε καλύτερα είναι να οδηγούμε εκεί μέσα.
  Περνάμε τις αλυσίδες πάντα πριν κολλήσουμε,σε ένα ίσιο σημείο.
  Σε περίπτωση που κολλήσαμε εφαρμόζουμε τα παρακάτω:
  •  Ελέγχουμε ποιος τροχός σπινάρει,άρα χάνει πρόσφυση,και παίρνουμε ότι υλικά μας δίνει η φύση(ΝΟ.4 στον εξοπλισμό) και τα βάζουμε κάτω από τον τροχό που σπινάρει.Πέτρες,ξύλα και ότι άλλο σταθερό βρούμε είναι σύμμαχος μας!Ποτέ χλωρά πράγματα όπως φύλλα!!
  • Αν έχουμε και άλλα άτομα μαζί μας,ακολουθούμε την συνταγή του τσαμπιού,δηλαδή τα τοποθετούμε πάνω από τον τροχό που σπινάρει,ώστε να πατήσει καλά.
  • Σε περίπτωση που έχουμε αγροτικό ή αυτοκίνητο με καρότσα που έχει πίσω κίνηση,η τοποθέτηση βάρους όσο πιο πίσω γίνεται,θα μας βοηθεί ώστε να μην κολλάμε τόσο εύκολα.Όπως είπα όσο πιο πίσω γίνεται και όχι πάνω από τους τροχούς.
  • Το φτυάρι μας βοηθάει στο να βγάλουμε την λάσπη ή να κάνουμε μικρά λούκια ώστε να βρίσκει καλύτερη επαφή ο τροχός.
Το όχημα πρέπει να είναι καλά συντηρημένο και με καλά ελαστικά.Δεν πρέπει να αγχωνόμαστε ποτέ και η προσοχή μας με όλα τα αντανακλαστικά να είναι εκεί,στον δρόμο και όχι να ατενίζουμε την ωραία φύση.Στην κίνηση εκτός δρόμου,προσπαθούμε πάντα να προλαμβάνουμε!Και κλείνοντας,θέλω να τονίσω,ότι το καλό πλύσιμο από κάτω,ώστε να φύγει καλά η λάσπη είναι απαραίτητο,καθώς η λάσπη διαβρώνει το αυτοκίνητο μας.




Σημείωση:μερικοί μπορεί να διαβάζουν αυτό το άρθρο και να τους φαίνεται κινέζικο! Όποιος έχει απορίες μπορώ να κάνω οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου