Καρφιτσωμένη ανάρτηση

Αγγελίες

  Από αύριο θα υπάρξει δυνατότητα να δημοσιεύονται αγγελίες σας με μελισσοκομικό και γεωργικό περιεχόμενο.Μπορείτε να μου στέλνετε την αγγε...

18 Νοε 2014

Το κόστος για τον νέο μελισσοκόμο

  Πολλές φορές οι νέοι που θέλουν να γίνουν μελισσοκόμοι,ρωτούν ποιο είναι το κόστος για να ξεκινήσω με λίγα μελίσσια.Ο μελισσοκόμος για να μπορέσει να εργαστεί στα μελίσσια του,πρέπει να έχει στην κατοχή του ένα συγκεκριμένο εξοπλισμό,το βασικό τουλάχιστον για αρχή και όσο προχωράει σε επαγγελματικό επίπεδο να προστίθενται και άλλα εργαλεία.
  Σήμερα θα γράψω τα βασικά εργαλεία που χρειάζεται ο νέος μελισσοκόμος,για να γίνει μελισσοκόμος και να μπορέσει να εργαστεί-επιθεωρεί τα μελίσσια.Μερικά εργαλεία μπορούν να γίνουν με πατέντες(ελληνικό πνεύμα γαρ!).

   Κατάλογος εργαλείων με πιθανές τιμές: 
  • Ξέστρο: είναι το βασικό εργαλείο που μας βοηθάει στον χειρισμό της κυψέλης και των πλαισίων κατά την επιθεώρηση.Ενδεικτική τιμή τα 5 Ε
  • Καπνιστήρι:ένα ακόμα βασικό εργαλείο για την επιθεώρηση.Διοχετεύει καπνό στην κυψέλη,ώστε κατά την επιθεώρηση να μην γίνονται επιθετικές οι μέλισσες.Κόστος 28Ε(το ελληνικό)
  • Βούρτσα:Ένα εργαλείο που απομακρύνει τις μέλισσες από το πλαίσιο.Κόστος 5Ε
  • Μάσκα:προστασία προσώπου από τσιμπιές.Κόστος 20Ε
  • Μπουφάν:το μπουφάν συνήθως έρχεται μαζί με μάσκα.Κόστος 30Ε
  • Γάντια:προστασία των χεριών από τσιμπήματα.Κόστος 10Ε
  • Βιβλίο:ένα καλό βιβλίο είναι απαραίτητο για κάθε μελισσοκόμο(επαγγελματία-ερασιτέχνη).Ενδεικτικό κόστος 30Ε
  • Μελίσσι-παραφυάδα:Ενδεικτικό κόστος των 5 πλαισίων 50 Ε(10Ε το πλαίσιο)
  Αυτά είναι τα πρώτα εργαλεία που πρέπει να έχει ένας καινούργιος μελισσοκόμος.Αργότερα προστίθενται τα εργαλεία τρύγου τα οποία έχουν σημαντικό κόστος και η πρόταση μου είναι για λίγα μελίσσια(κάτω των 10),ο τρύγος να γίνεται σε φίλους μελισσοκόμους ή σε συλλόγους. 
  Μια γρήγορη πράξη μας δείχνει κόστος 563Ε το ελάχιστο!!Πιο αναλυτικά:
  Βλέπουμε ότι αυτά που κοστίζουν πιο πολύ είναι τα μελίσσια και οι κυψέλες τους.Οι κυψέλες αναγκαστικά αγοράζονται.Τα μελίσσια,μπορεί να σας τα δώσουν φίλοι από αφεσμούς,έτσι όπως ξεκίνησα και εγώ.
  Λοιπά έξοδα,όπως έξοδα μεταφορών,τροφοδοσίες κτλ δεν υπολογίζονται,παρόλο που και αυτά έχουν το κόστος τους!Επίσης δεν ανέφερα το κόστος συρματώματος των τελάρων,το κόστος των κεριών.Το συρμάτωμα απαιτεί ειδικό πάγκο,ο οποίος μπορείς να γίνει με πατέντα-ιδιοκατασκευή,με εναλλακτικό κόστος αγορά κοντά στα 50Ε.Ένα σύρμα έχει κοντά στα 7Ε και συρματώνει αρκετά πλαίσια,τα 1000 καψούλια έχουν 10Ε και το κάθε φύλλο κερί έχει 0,7-0,80Ε.
  Η πρόταση μου προς τους νέους,είναι να ξεκινήσουν με ένα καλό βιβλίο.Η εποχή του φθινοπώρου μέχρι την άνοιξη ενδείκνυται για καλό και μπόλικο διάβασμα.Ένα σεμινάριο είναι επίσης καλό.Αφού γίνουν τα πρώτα βήματα,προτείνω να γίνει μια μικρή αγορά μελισσιών 5-10 μελίσσια το πολύ.Η επόμενη αύξηση του μελισσοκομείου και του εξοπλισμού,καλό είναι να γίνεται ανάλογα με τις γνώσεις και το βάθος της τσέπης!!