6 Μαρ 2015

Ίσκα:ένα όχι και τόσο διαδεδομένο υλικό για το καπνιστήρι

    Πριν από λίγες μέρες,καθώς τριγυρνούσα στο καινούργιο χωράφι που πήρα και επιθεωρούσα τα δέντρα, είδα σε ένα δέντρο ένα κομμάτι ίσκα!Αμέσως μου ήρθε στο νου,ότι πρόκειται για ένα είδος καύσιμης ύλης στο καπνιστήρι.
   Τι είναι η ίσκα? Είναι ένα είδος μύκητα που αναπτύσσεται στους κορμούς των δέντρων ή ακόμα καλύτερα στους άρρωστους κορμούς δέντρων.Συνήθως συναντάται κοντά στη ρίζα των δέντρων,χωρίς να αποκλείεται να τα βρούμε και ψηλότερα.Όταν αποξηρανθεί,γίνεται ένα τέλειο υλικό για το καπνιστήρι μας.


  Η ίσκα,είναι υλικό που ήταν παλαιότερα διαδεδομένο τόσο στη μελισσοκομία,όσο και σε άλλες χρήσεις πχ προσάναμμα ή για εύκολα άναμμα στα τσακμάκια.Η έρευση της σε ποσότητα ικανή για αποθήκευση και χρήση για όλη την μελισσοκομική χρονιά,δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση,καθώς απαιτείται χρόνος στην εξερεύνηση δασών ώστε να βρούμε και να συλλέξουμε ένα ικανοποιητικό ποσό.

  Έτυχε να βρω ένα καλό κομμάτι και φυσικά θα το δοκιμάσω από περιέργεια.Προσωπικά θεωρώ πως το πούσι από πευκοβελόνες,είναι πολύ πιο εύκολο να το εντοπίσεις,να το συλλέξεις σε ποσότητες μεγάλες για όλη την χρονιά(και βάλε...).Εξάλλου η δυσκολία στην έρευση της,την κάνει ένα σχετικά άγνωστο υλικό που δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου από τους μελισσοκόμους. 


Ενημέρωση: Δοκίμασα το κάψιμο ενός μικρού κομματιού σε συνδυασμό με πευκοβελόνες. Το αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής καπνού από το καπνιστήρι,χωρίς να καίει και να παράγει ζεστό καπνό.Αρχικά ενθουσιάστηκα!Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω σκέτη ίσκα.



μικρό κομμάτι ίσκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου