28 Μαρ 2015

Σύγκριση κυψελης πλαστικής με ξύλινη(χειμώνας)

  Σε αυτή την ανάρτηση θα γράψω τα αποτελέσματα που είδα σχετικά με το ξεχειμώνιασμα των σμηνών σε πλαστική κυψέλη,καθώς επίσης και τις πρώτες ευκαιρίες για ανάπτυξη τις πρώτες μέρες της άνοιξης.
  Στη σύγκριση που κάνω από το καλοκαίρι,έχω μια πλαστική κυψέλη με διάτρητο πάτο και πλαστικό καπάκι και το εντελώς αντίθετο μια ξύλινη κυψέλη με κλειστό πάτο ξύλινο και κλασσικό καπάκι.Και στα 2 μελίσσια,υπάρχουν νέες βασίλισσες του 2014 που τοποθετήθηκαν ακριβώς την ίδια μέρα.
  Η πρώτη διαφορά που διαπίστωσα,ήταν ότι ο γόνος ξεκίνησε πιο νωρίς στην ξύλινη κυψέλη,αλλά στην πορεία η πλαστική διατήρησε γόνο σε μεγαλύτερη έκταση.Η δεύτερη διαφορά ήταν ότι,η κατανάλωση τροφών ήταν σχετικά χαμηλότερη στην πλαστική καθ' όλη την διάρκεια του χειμώνα και πριν ξεκινήσει ο γόνος.
  Ο πάτος της πλαστικής(ανοιχτός-διάτρητος, συνεχόμενα δοκιμαζόμενος και αγαπημένος),παρέμεινε καθαρός χωρίς να μπουκώσει από ακαθαρσίες.Αυτό το έγραψα,επειδή πολλοί παρατήρησαν ότι οι πάτοι μπουκώνουν ή ότι σφραγίζονται με πρόπολη.Σε εμένα προσωπικά δεν μου έχει συμβεί ούτε το ένα,ούτε το άλλο.
  Το μόνο αρνητικό που πρόσεξα και δεν μου άρεσε,ήταν ότι βρήκα λίγα νερά στο πάτο,αλλά πιθανόν να ήταν από τις βροχές που είχαν προηγηθεί μέχρι και πριν μια ώρα από το άνοιγμα της κυψέλης.
  Τα μελίσσια που συγκρίθηκαν,ήταν σχεδόν ίσα σε πληθυσμό,με νέες βασίλισσες και με ίδιους χειρισμούς καθ' όλη την διάρκεια του έτους.
  Οι ενδείξεις συνεχίζουν να είναι καλές.Συνεχίζω την παρατήρηση των πλαστικών κυψελών,αλλά αυξάνω την χρήση τους καθώς επίσης προχωράω και σε δοκιμαστικές παραλλαγές πχ πλαστικό σώμα κυψέλης με κανονικό καπάκι,με κλειστό πάτο κτλ.Μέσα στον χρόνο αν όλα μου πάνε καλά,θα δοκιμάσω να δημιουργήσω πλαστική πολυκυψελίδιο για εκτροφή βασιλισσών ή τοποθέτηση παραφυάδων.
  Καλή μελισσοκομική χρονιά σε όλους,τώρα που ξεκινάει η σεζόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου