25 Μαρ 2015

Δημιουργία παραφυάδων,μέθοδος

  Έρχεται η άνοιξη,τα μελίσσια παίρνουν τα πάνω τους,δυναμώνουν και μερικά ετοιμάζονται για σμηνουργίες.Πολλοί μελισσοκόμοι θέλουν να πολλαπλασιάσουν τα μελίσσια τους,κάνοντας παραφυάδες από τα δυνατά μητρικά τους μελίσσια.
   Υπάρχουν όμως και οι μελισσοκόμοι που ναι μεν θέλουν να μεγαλώσουν το μελισσοκομείο τους,αλλά δεν θέλουν να αποδυναμώσουν τα μελίσσια τους.Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος?Ναι,σε αυτή την περίπτωση γίνεται!Γίνεται με την μέθοδο που θα γράψω παρακάτω και πολύ πιθανόν να έχω ξαναγράψει για αυτή την μέθοδο.Τη συγκεκριμένη μέθοδο την εφάρμοσα πέρσι με επιτυχία.
  Ας την δούμε!Έστω ότι θέλουμε να κάνουμε μια παραφυάδα 3 πλαισίων.Διαλέγουμε 3 διαφορετικά μελίσσια που θα μας δώσουν το καθένα από ένα πλαίσιο μαζί με τον πληθυσμό του.Στην ουσία η μέθοδος είναι αυτή...Το να πάρεις δηλαδή από ένα πλαίσιο από κάθε κυψέλη.
  Κάπου εδώ έχουμε 2 επιλογές.Η πρώτη, είναι να πάρουμε από 2 κυψέλες πλαίσια με σφραγισμένο γόνο(+πληθυσμό) και από την τρίτη κυψέλη να πάρουμε ένα πλαίσιο με γύρη-μέλι(+πληθυσμό).Ψεκάζουμε τους πληθυσμούς με άρωμα. Η διαφορά με την άλλη επιλογή,είναι ότι εδώ πρέπει να εισαγουμε έτοιμη βασίλισσα με κλουβάκι.Προσέχουμε να μην υπάρχουν βασ.κελιά!Αν υπάρχουν τα χαλάμε και μετά εισάγουμε την βασίλισσα.
  Η δεύτερη επιλογή στην ουσία έχει 2 πλευρές!Η μία είναι να πάρουμε ένα πλαίσιο σφραγισμένο γόνο,ένα πλαίσιο μέλι-γύρη και ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο-φρέσκο,ώστε να δημιουργήσουν βασίλισσα.Αυτή η επιλογή δεν είναι και τόσο καλή,καθώς η βασίλισσα δεν θα ταιστεί καλά όταν θα είναι στο κελί της.Η άλλη είναι,να πάρουμε σφραγισμένο γόνο,μέλι-γύρη και ένα πλαίσιο στο οποίο συναντήσαμε βασ.κελιά. ή με τους χειρισμούς μας δημιουργήσαμε εμείς βασιλικά κελιά στο μητρικό.Εύκολα δημιουργούμε κελιά στο μητρικό!Βάζουμε το πλαίσιο που βρίσκουμε την βασίλισσα,σε πλαισιοδιάφραγμα ή τοποθετούμε κάθετο διάφραγμα.Λίγο σύνθετος αυτός ο χειρισμός που απαιτεί γνώσεις και εγρήγορση.
  Για τους αρχάριους,προτείνεται η πρώτη μέθοδος με την έτοιμη βασίλισσα.Μπορούμε να κάνουμε και μεγαλύτερες παραφυάδες πχ 5 πλαισίων με 5 διαφορετικά μητρικά.Η παραφυάδα μετακινείται στα 5 χλμ μακρυά από το κεντρικό μελισσοκομείο,ω΄στε να μην γυρίσουν πίσω οι συλλέκτριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου