Καρφιτσωμένη ανάρτηση

Αγγελίες

  Από αύριο θα υπάρξει δυνατότητα να δημοσιεύονται αγγελίες σας με μελισσοκομικό και γεωργικό περιεχόμενο.Μπορείτε να μου στέλνετε την αγγε...

3 Ιουλ 2014

Ασθένεια γόνου: σακόμορφη σήψη

  Η ασθένεια οφείλεται στον ιό της σακόμορφης σήψης. Δεν εμφανίζεται συχνά και δεν παίρνει έκταση καταστροφής όπως η Αμερικάνικη Σηψηγονία(Α.Σ).Οι μέλισσες κολλάνε τον ιό από το καθάρισμα των μολυσμένων κελιών και μεταδίδεται μέσω τις τροφάλαξης.

 Συμπτώματα:
  1. Όψη μωσαϊκού στο γόνο με μεγάλη προσβολή
  2. Οι νεκρές προνύμφες έχουν το κεφάλι προς τα πάνω
  3. Ο ιός μπορεί να εμφανιστεί και στις ενήλικες μέλισσες στους υποφαρυγγικούς αδένες αλλά δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.Συνήθως πεθαίνουν πρόωρα.


 Αντιμετώπιση της ασθένειας:

  Όπως και στις περισσότερες ασθένειες,έτσι και σε αυτή, δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπιση.Όπως και σε όλες τις ασθένειες έτσι και σε αυτή, φροντίζουμε να παίρνουμε κατάλληλα μέτρα υγιεινής καθώς επίσης να χτυπάμε το βαρρόα που είναι υπεύθυνο για πολλές ασθένειες.
  • Τροφοδοσία μελισσών
  • Ψέκασμα των ελαφρών προσβεβλημένων κηρηθρών με σιρόπι ώστε να απομακρυνθούν τα άρρωστα κομμάτια του γόνου
  • Αλλαγή βασίλισσας-θα το πρότεινα μόνο σε μεγάλες και επαναλαμβανόμενες προσβολές
  • Απομάκρυνση των βαριά προσβεβλημένων κηρηθρών
  • Αντιμετώπιση Βαρρόα τον κατάλληλο χρόνο.
 Αυτά τα λίγα μέτρα αντιμετώπισης..συνήθως τα εφαρμόζουμε στις περισσότερες ασθένειες.Είναι μια ασθένεια που μπορεί να να αντιμετωπίσει το μελίσσι από μόνο του.πηγή: μελισσοκομία σύγχρονες μέθοδοι ενταντικής εκμετάλλευσης