14 Ιουλ 2014

Μελισσοκομικό Λεξικό

  Η παρούσα ανάρτηση αναφέρεται στους νέους μελισσοκόμους ή αυτούς που σκοπό έχουν να γίνουν μελισσοκόμοι και έχει ως σκοπό να εξηγήσει λίγες μελισσοκομικές έννοιες,κυρίως αυτές που θα συναντάνε συχνά,είτε σε μελισσοκομικές συζητήσεις είτε σε άρθρα.

Αρρενοτόκο: Είναι το μελίσσι που δεν έχει βασίλισσα και τον ρόλο της "μάνας" τον έχουν αναλάβει οι εργάτριες.Το αποτέλεσμα είναι ο γόνος να είναι μόνο κηφήνες.Το μελίσσι έχει ως αποτέλεσμα τον αργό αφανισμό του.

Αφεσμός: Είναι το κομμάτι του πληθυσμού,μαζί με την παλιά βασίλισσα που εγκατέλειψε τη κυψέλη έπειτα από σμηνουργία.

Σμηνουργία: Είναι ο φυσικός πολλαπλασιασμός του μελισσιού και έχει ως αποτέλεσμα τον χωρισμό του μελισσιού, με ένα κομμάτι να εγκαταλείπει(αφεσμός) την κυψέλη.

Παραφυάδα: Είναι το μελίσσι που δημιουργούν οι μελισσοκόμοι,παίρνοντας από μια κυψέλη λίγο γόνο,μέλισσες και πιθανόν τη βασίλισσα ή δίνοντας μια καινούργια γονιμοποιημένη ή ένα βασιλικό κελί ή ανοιχτό γόνο για δημιουργία βασιλικού κελιού.Με τις παραφυάδες επιτυγχάνεται αύξηση του μελισσοκομείου

Λεηλασία: Είναι η "επίθεση" κάποιων μελισσών από άλλες κυψέλες σε μια κυψέλη,με σκοπό την καταλήστευση της αποθήκης μελιού του συγκεκριμένου μελισσιού που δέχεται την επίθεση.Το αποτέλεσμα είναι πολύ άσχημο με πολλές νεκρές μέλισσες και πιθανόν θανάτωσης και της βασίλισσας.

Ορφανό: Ορφανό λέμε ένα μελίσσι που δεν έχει μέσα βασίλισσα.Το ορφανό μελίσσι δεν έχει γίνει ακόμα αρρενοτόκο και μπορεί να δεχτεί μια βασίλισσα(γονιμοποιημένη ή κελί)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου