27 Ιουλ 2014

Η εξυγιαντική συμπεριφορά των μελισσών

  Συνάδελφοι πόσες φορές έχουμε πετύχει στο μελισσοκομείο μας,μελίσσια που να είναι ανθεκτικά σε ασθένειες,άλλα που είναι πιο λίγο ανθεκτικά και άλλα καθόλου...?Ο σωστός-επαγγελματίας μελισσοκόμος,αλλά και ο ερασιτέχνης,που ενδιαφέρεται να έχει στην κατοχή του παραγωγικά μελίσσια πρέπει να προσέχει πολλά πράγματα και ένα από αυτά είναι η ικανότητα του μελισσιού να κρατάει αμυντική στάση απέναντι σε ασθένειες.
  Και για να συνεχίσω με το θέμα του σωστού μελισσοκόμου,πρέπει να πω ότι μέσω της βασιλοτροφίας και μέσω της επιλογής ανθεκτικών μελισσών,επιλέγουμε και φτιάχνουμε καλά μελίσσια. Φανταστείτε να επιλέγαμε μελίσσια με βάση την τύχη ή ακόμα και με λάθος επιλογή, ενός(ή και παραπάνω) μελισσιού ανίκανο να αμυνθεί σε ασθένειες πάσης φύσεως.Τι θα γινόταν?Τα μελίσσια αυτά θα ήταν αντιπαραγωγικά,θα μας έβαζαν σε συνεχή έξοδα και πολύ πιθανό να κάναμε και άλλα τέτοια,κολλώντας το ένα το άλλο.Καταστροφή!Υπερβάλω?Ίσως...αλλά είναι μια πιθανότητα.
  Οπότε πριν αρχίσουμε τη βασιλοτροφία,βλέπουμε και ελέγχουμε προσεκτικά όλα τα μελίσσια με απώτερο σκοπό να πάρουμε ένα "δυνατό" δότη!Για το αν ένα μελίσσι είναι παραγωγικό,το ξέρουμε από τις ποσότητες μελιού που παίρνουμε.Επίσης το αν είναι ανθεκτικό σε ασθένειες(και βαρρόα) πάλι το βλέπουμε,απλά καμιά φορά λόγο κάποιων συνθηκών,μπορεί να οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα!Ζωντανός οργανισμός είναι η μέλισσα πολλά μπορούν να συμβούν.
  Κάπου εδώ όμως,έρχεται το τεστ εξυγιαντικής συμπεριφοράς των μελισσών,να μας δείξει ποια μελίσσια είναι ικανά να δώσουν προσοχή στις ασθένειες.Το τεστ είναι απλό και καλό είναι να το εφαρμόζουμε λίγο πριν αποφασίσουμε ποιο μελίσσι θα είναι ο δότης νυμφών για βασίλισσες.

 Το τεστ:
  Παίρνουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι από ξύλο (ή οτιδήποτε άλλο υλικό) που να έχει ορθογώνια τρύπα στη μέση, ή κυκλικό ή ακόμα και τίποτα(!!!) και πάμε σε ένα πλαίσιο γόνου και με μια καρφίτσα τρυπάμε και σκοτώνουμε εκείνα τα κελιά που ορίζει το σχήμα που πήραμε ή έστω το σχήμα που έχουμε στο μυαλό μας.Σκοτώνουμε αρκετό γόνο(**σφραγισμένο),ας πούμε θεωρητικά 5 κελιά ύψος Χ(επί) 5 κελιά μήκος και όλα τα κελιά που τα περιλαμβάνουν.Αφού το κάνουμε αυτό,κλείνουμε το μελίσσι και το ελέγχουμε μετά από 8 ώρες, το πολύ ως 24 ώρες.Αν το μελίσσι καθαρίσει αυτά τα κελιά ή έστω τα περισσότερα τότε σημαίνει ότι είναι ικανό μελίσσι και δίνει σημασία στον καθαρισμό.Μάλιστα όσο πιο νωρίς το καθαρίζει τόσο καλύτερα!
  Ένα μελίσσι που μέσα σε 24 ώρες(το περισσότερο) δεν έχει καθαρίσει το σκοτωμένο γόνο ή έστω το περισσότερο κομμάτι αυτού,σημαίνει ότι δεν είναι καλό και σε κάθε περίπτωση πρέπει να απορρίπτεται από δότης.
τα κελιά που περιέχονται στο τετραγωνάκι είναι για τον έλεγχο



  Το τεστ είναι απλό και κάνοντας το,είναι σε θέση να μας δώσει καλές πληροφορίες.Το σχήμα που θα επιλεγεί δεν έχει σημασία,αρκεί να τηρηθεί στη καθορισμένη επιφάνεια.Ένας αριθμός πχ 90-100 κελιά γόνου προς έλεγχο, είναι αρκετά καλός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου