19 Ιουλ 2014

Στη μάχη κατά του βαρρόα!

  Το ακάρι βαρρόα είναι ένας από τους μεγαλύτερους μελισσοκομικούς πονοκεφάλους και όχι άδικα καθώς υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες των μελισσών και επανεμφανίζεται ακόμα και μετά από θεραπείες.
  Στη μάχη της καταπολέμησης του υπάρχουν πολλοί μέθοδοι,άλλοι χημικοί,άλλοι βιολογικοί,άλλοι ενισχύοντας των μηχανισμό της άμυνας του μελισσιού κτλ κτλ...Φάρμακα υπάρχουν χιλιάδες....άλλα εγκριμένα(στη Ελλάδα) και άλλα όχι,με μερικά από αυτά να είναι ήδη αναποτελεσματικά,καθώς το ακάρι έχει αποκτήσει ανοσία από την πολύ χρήση τους.
  Κάπου εδώ έρχεται ο μεγάλος συγγραφέας Νικολαίδης,να μας πει ότι στις μεθόδους καταπολέμησης χωρίς φάρμακα, ανήκει και το κάπνισμα των μελισσών με καπνό(το φυτό) και με καύσιμη ύλη από φύλλα καρυδιάς.
  Θα σταθώ στο τελευταίο,καθώς πέρσι είπα να κάνω δοκιμαστικές εφαρμογές με το κάψιμο ξερών φύλλων καρυδιά,αλλά τελικά δεν το εφάρμοσα συστηματικά και ούτε έψαξα να δω αν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα,έστω και ελάχιστο.
  
   Φέτος ξεκίνησα δυναμικά την εφαρμογή αυτής της μεθόδου,με μια μικρή παραλλαγή όμως!Καίω τα ξερά φύλλα αλλά ταυτόχρονα βάζω και τα χλωρά φύλλα από πάνω ως φίλτρο ζεστού καπνού αλλά και για ενίσχυση της μεθόδου.Σίγουρο αποτέλεσμα δεν έχω δει ακόμα,παρόλαυτά έχω παρατηρήσει ότι μια παραφυάδα που μου είχε εμφανίσει βαρρόα(είδα το ακάρι πάνω σε μέλισσα και στη βασίλισσα!),μετά από αρκετά καπνίσματα δεν φαίνεται κάπου το βαρρόα.Μπορεί να είναι ιδέα μου...αλλά θα το συνεχίσω όσο μπορώ!

   Στη μάχη κατά του βαρρόα έρχεται να προστεθεί(θεωρητικά) ένα βιολογικό-φυσικό όπλο!Το γνωστό-αντιπαθητικό σε μένα- φυτό,η τσουκνίδα!Πολλοί αναφέρουν την χρήση της όπως της ακονιζιάς,δηλαδή ένα κλωνάρι τσουκνίδας πάνω στους κηρηθροφορείς.
  Σκέφτομαι να επεκτείνω λίγο του τρόπους χρήσεις της,παίρνοντας ιδέα από το συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής σε φυτά και δέντρα.Ποιος είναι αυτός ο τρόπος:
σε 10 λίτρα νερό,βάζουμε 1 κιλό τσουκνίδα και το αφήνουμε για 1 μέρα.Έπειτα σουρώνουμε και ψεκάζουμε με το υγρό τα φυτά.
  Πως θα βρει χρήση στη μελισσοκομία: με ένα παρόμοιο τρόπο φτιάχνουμε το υγρό και έπειτα ρίχνουμε το υγρό σταγόνα-σταγόνα(όπως το οξαλικό!!) ή ακόμα και με συνεχή ροή,πάνω στις μέλισσες.Μερικές επαναλήψεις σε διάστημα 5 ημερών ίσως να είναι ωφέλιμες.

  Δεν ξέρω αν το έχει εφαρμόσει κανένας,αλλά σκέφτομαι να κάνω δοκιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου